Εργατικός Αγώνας

Νικόλας Βερνίκος: Το ημερολόγιον του αρχιπελάγους

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα ενδιαφέρον αρχειακό υλικό μας προσφέρει σε αυτό τον καλαίσθητο τόμο ο Νικόλας Βερνίκος. Μας μεταφέρει στα 1883 και 1884 και μας δείχνει ένα από τα ημερολόγια που χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί για να καταγράφουν στοιχεία από τις διάφορες περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους.

Στο συγκεκριμένο ημερολόγιο γίνεται λεπτομερής καταγραφή και απογραφή των στοιχείων που αφορούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Χίο, τα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο,, την Ίμβρο, τη Τένεδο, έως και τη Κύπρο.

Στο ημερολόγιο αυτό καταγράφονται διάφορα στοιχεία που αφορούν τις ακτές, τη ναυσιπλοΐα, τα μικρά και ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες οι οποίες στερούνται χωρικών υδάτων.

Επίσης, καταγράφονται οι αρχές του κάθε νησιού, των κατοίκων του και του θρησκεύματός του. Δίνονται και πολλά στοιχεία για την οργάνωση της θρησκευτικής ζωής των μουσουλμάνων για να μπορούν να εκτελούν τις προσευχές τους καθώς ακολουθώντας το σεληνιακό ημερολόγιο θα μπορούσαν να κάνουν λάθος στην ώρα.

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με πλούσιο αρχειακό υλικό που μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο οργάνωσης των οθωμανικών αρχών και τον τρόπο λειτουργίας τους.

 

(από τις Εκδόσεις Τσουκάτου)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας