Εργατικός Αγώνας

Αλεξάνταρ Γκατάλιτσα: Ο μεγάλος πόλεμος

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Έναν ακόμη άγνωστο συγγραφέα στο ελληνικό κοινό μας παρουσιάζουν με το βιβλίο αυτό οι εκδόσεις Καστανιώτη. Ένα συγγραφέα με σημαντικό μέγεθος, ο οποίος  τολμά να αναμετρηθεί με τον μεγάλο πόλεμο, τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, που σημάδεψε σε μεγάλο βαθμό τον εικοστό αιώνα.

Η προσέγγισή του αρκετά απλή και προσιτή, δίνει στον χαρακτήρα του βιβλίου μια ιδιαιτερότητα. Μπλέκονται κατά την διάρκεια της αφήγησης μικρές και μεγάλες ιστορίες σημαντικών και καθημερινών ανθρώπων οι οποίες χτίζουν έναν καμβά και οδηγώντας μας σταδιακά στη μεγάλη ιστορία.

Άριστος μαθητής ενός άλλου σημαντικού Σέρβου, του Ίβο Άντριτς, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί άψογα την αλληγορία για να μπορέσει να περάσει τα νοήματά του και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγείται στον μαγικό ρεαλισμό.  

Μέσα στο βιβλίο του ο Γκατάλιτσα κατορθώνει να μας δείξει κάτι πολύ απλό, η μοίρα όλων των ανθρώπων είναι κοινή, νικητές και ηττημένοι επλήγησαν εξίσου από τον μεγάλο πόλεμο και η Ευρώπη κατέληξε ένας σωρός ερειπίων. Μας μιλά για τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους και αναλύοντας τη ψυχολογία και τα πάθη τους.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαιτητικό ανάγνωσμα, αρκετά επίκαιρο αν αναλογιστεί κανείς την αναβίωση των εθνικισμών στην Ευρώπη της εποχής μας. Αυτό άλλωστε είναι και το γνώρισμα της υψηλής λογοτεχνίας, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από το παρελθόν να μιλά για την εποχή μας και να μας διδάσκει από τα ιστορικά λάθη για να μην τα επαναλαμβάνουμε.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας