Εργατικός Αγώνας

Αντόν Σαμάς: Αραμπέσκ

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία πολίτη είναι ο Αντόν Σαμάς. Πρόκειται για ένα καθολικό Εβραίο, πολίτη του κράτους του Ισραήλ, όπως χαρακτηρίζεται ο ίδιος. Θέλησα να κάνω από την αρχή αυτή την διευκρίνιση καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη θεματολογία του βιβλίου.

Ο συγγραφέας μάς μιλάει για την οικογένειά του, μια οικογένεια Εβραίων χριστιανών, η οποία ζει σε ένα χωριό της Γαλιλαίας. Μέσα στο βιβλίο, έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ιστορία της οικογένειας αυτής και ταυτόχρονα την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, μιας περιοχής όπου μαστίζεται από θρησκευτικά και εθνικά πάθη. Μέσα στο βιβλίο αντικατοπτρίζεται ολόκληρος ο εικοστός αιώνας, μια εποχή έντονων αντιπαραθέσεων κατά την διάρκεια του οποίου είχαμε την ευκαιρία να δούμε αρκετές αλλαγές συνόρων, ιδίως μετά τους δύο παγκοσμίους πολέμους.

Ο συγγραφέας τολμά με αφοπλιστική ειλικρίνεια να ξεδιπλώσει τα προβλήματα που υπάρχουν στη περιοχή και να δει πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ξεδιπλώνει την αφήγησή του αρκετά περίτεχνα, σαν ένα αραβούργημα και μας μιλά για θέματα που δεν γνωρίζουμε σε βάθος.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας