Εργατικός Αγώνας

Μιτσούγιο Κάκουρα: Η όγδοη μέρα

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Σκέφτηκα πολλή ώρα πριν κάνω τη συγκεκριμένη ανάκριση σχετικά με το τι μπορώ να αποκαλύψω για να μη χαθεί η αίγλη του βιβλίου στους επόμενους αναγνώστες.

Το βιβλίο ξεκινά με την απαγωγή ενός νεογέννητου κοριτσιού  από μια νεαρή γυναίκα, κάτι που δεν ήταν προσχεδιασμένο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και κάποιο οργανωμένο σχέδιο για το τι θα κάνει στη πορεία. Περιπλανώμενη σε αρκετές πόλεις της Ιαπωνίας, αλλάζοντας ταυτότητες για να αποφύγει τη σύλληψη και έχοντας μαζί της πάντα τη κόρη του πρώην προϊσταμένου της και εραστή της, η Κιουάκο, η ηρωίδα του βιβλίου μας, πέφτει στα δίχτυα μιας θρησκευτικής οργάνωσης, ξεφεύγει και καταλήγει σε ένα νησί στην εσωτερική θάλασσα, όπου και συλλαμβάνεται.

Αυτά συμβαίνουν στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ενώ στο δεύτερο έχουμε μια ανατροπή στην αφήγηση, καθώς έχουμε την ευκαιρία να δούμε το μικρό κορίτσι σε κάπως μεγαλύτερη ηλικία να, φοιτήτρια, και να δούμε τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε τη ψυχολογική της κατάσταση.

Θα αποφύγω τον πειρασμό να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες για τη πλοκή του βιβλίου. Θα ήθελα να σταθώ στον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας χτίζει τους ήρωες της και τη πλοκή του βιβλίου. Κατορθώνει να χτίσει βήμα βήμα τη πλοκή, διατηρώντας πάντοτε κρυμμένη επιμελώς τη συνέχεια, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Από εκεί και πέρα, έχοντας να διαπραγματευτεί ένα αρκετά δύσκολο θέμα, κατορθώνει να αποτυπώσει άψογα τις μεταβολές στη ψυχολογία των ηρώων της κάθε στιγμή με θαυμαστή αποτελεσματικότητα. Θεωρείται, και όχι άδικα, ως μια σημαντική λογοτεχνική φωνή της νεότερης γενιάς στην Ιαπωνία.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας