Εργατικός Αγώνας

Τζέιμς Ντ. Σίπμαν: Κωνσταντίνου πόλις

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Σκέφτηκα αρκετά τι θα μπορούσα να γράψω για το συγκεκριμένο βιβλίο, ένα βιβλίο του οποίου το κεντρικό θέμα, η άλωση της Κωνσταντινούπολης, είναι αρκετά γνωστό ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε.

Η ερώτηση είναι “τι έρχεται να προσθέσει  το βιβλίο αυτό στη λογοτεχνία;”. Όμως, η πρωτοτυπία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα. 

Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει την ανάληψη για δεύτερη φορά του αξιώματος του σουλτάνου από τον Μωάμεθ και τις έντονες αμφισβητήσεις που δέχτηκε από το συμβούλιο. Τότε πήρε την απόφαση να επιτεθεί στην πόλη και να προσπαθήσει να την καταλάβει, ένα όνειρο όλων των Οθωμανών μέχρι τότε.

Στα κεφάλαια ο συγγραφέας εναλλάσσει τις δυο πλευρές, των Βυζαντινών και των Οθωμανών. Μας δείχνει τον  αγώνα του Μωάμεθ να επιβεβαιώσει τη θέση του κατακτώντας τη πόλη και τον αγώνα του Κωνσταντίνου και των υπερασπιστών να επιβιώσουν. Μια μάχη αρκετά άνιση καθώς οι Οθωμανοί είχαν τεράστια δύναμη και οι Βυζαντινοί ήταν σε κατάσταση απελπισίας. 

Στη πορεία του βιβλίου έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα συναισθήματα, τις αγωνίες και τις προσπάθειες και των δυο πλευρών και ο συγγραφέας κατορθώνει να πραγματοποιήσει λεπτούς ψυχολογικούς χειρισμούς για να επιτύχει τον στόχο του. Μέρα με την ημέρα μας αναλύει τις κινήσεις τόσο των αμυνομένων και των επιτιθεμένων  με κορύφωση την 29η Μαϊου και αναδεικνύεται  σε έναν μάστορα της αφήγησης.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας