Εργατικός Αγώνας

Τζον Χιρστ: Σύντομη ιστορία της Ευρώπης

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής ιστορίας από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας μας προσφέρει στο μικρό αυτό τόμο ο διακεκριμένος αυστραλός ιστορικός Τζον Χιρστ. Μια ιστορία αρκετά πρωτότυπη καθώς δεν κολλά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά στέκεται ιδιαίτερα στο πνεύμα της κάθε εποχής και προσπαθεί να μας διαφωτίσει για τις γενικότερες εξελίξεις που είχαμε.

Το βιβλίο ξεκινά δίνοντάς μας τον ορισμό του Ευρωπαίου ανθρώπου και τον τρόπο με τον οποίο ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δημιουργήθηκε και επεβλήθη στον κόσμο. Στα κεφάλαιά του μας αναλύει  θέματα σχετικά με τις επιδρομές και τις κατακτήσεις που έγιναν κυρίως στη δυτική Ευρώπη από τους Γερμανούς, τους μουσουλμάνους και τους Σκανδιναβούς, τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν το πολιτικό και το θρησκευτικό status της ηπείρου, τον ρόλο που έπαιξε κυρίως η ρωμαιοκαθολική εκκλησία και η μεταρρύθμιση, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι διάφορες γλώσσες και το ρόλο που έπαιξαν οι απλοί άνθρωποι στη πορεία της ηπείρου.

Στα δύο τελευταία κεφάλαια έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη σχέση της εκβιομηχάνισης με την επανάσταση και τον ρόλο που έπαιξαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που διεξήχθησαν κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα.

Ο συγγραφέας κατορθώνει μέσα από μικρά κεφάλαια να μας κατατοπίσει για σημαντικά θέματα και να μας δώσει το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη.

 

(από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας