Εργατικός Αγώνας

Μάργκαρετ Άτγουντ: Η άλλη Γκρέις

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο της Άτγουντ και μπορώ να πω ότι έχω διαβάσει τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα βιβλία της. Όμως, μπορώ να πω ότι στο βιβλίο της αυτό εντρυφεί αρκετά βαθιά σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα της σε τόσο μεγάλο βάθος.

Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο κινείται η ιστορία της είναι ένα πραγματικό γεγονός: μια νεαρή υπηρέτρια καταδικάζεται για συνέργεια στη δολοφονία του αφεντικού της και της οικονόμου και ερωμένης του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι αθώα και η ίδια δεν θυμάται τίποτε από τους φόνους. Τότε εμφανίζεται στο προσκήνιο ένας νεαρός ψυχίατρος, σε μια εποχή που η ψυχιατρική κάνει τα πρώτα της, δειλά βήματα, και προσπαθεί να εμβαθύνει στο μυαλό της.

Μέσα από την ιστορία αυτή η συγγραφέας κινείται σε δύο επίπεδα, το κοινωνικό και το πολιτικό. Μας δείχνει το κοινωνικό και το πολιτικό περιβάλλον των τελών του 19ου αιώνα στη πατρίδα της, μας δείχνει τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή και κρίνει τα ήθη που επικρατούσαν.

Πρόκειται για ένα αρκετά βαθύ και πολυεπίπεδο μυθιστόρημα.

 

(από τις Εκδόσεις Ψυχογιός)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας