Εργατικός Αγώνας

Ραμπίε Τζάμπιρ: Οι Δρούζοι του Βελιγραδίου

Γράφει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ο Ραμπίε Τζάμπιρ είναι ένας από τους σημαντικότερους Άραβες συγγραφείς της νέας γενιάς, πολυγραφότατος και βραβευμένος. Ο ίδιος λέει ότι θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο αναγνώστη παρά λογοτέχνη.

Το βιβλίο του το έγραψε σε μια περίοδο όπου όλοι οι Λιβανέζοι συγγραφείς προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει ο εμφύλιος πόλεμος και στρεφόντουσαν στην ιστορία της χώρας τους.  Έτσι, ο Τζάμπιρ έσκυψε σε ένα ιστορικό γεγονός που είχε λάβει χώρα το 1860, όταν οι χριστιανοί Μαρωνίτες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Δρούζων τσιφλικάδων οι οποίοι τους έσφαξαν. Στη περίπτωση αυτή ο εμφύλιος τελείωσε με την επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων και με την τιμωρία των Δρούζων που εξορίστηκαν στο Βελιγράδι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και οι πέντε γιοί του σείχη Γαφάρ Εχεντίν. Μόνο ένας από τους πέντε θα γλιτώσει καθώς τη θέση του θα πάρει ο χριστιανός Χάνα Γιακούμπ, ο οποίος βρέθηκε να περνά τη λάθος στιγμή από το λάθος μέρος. 

Ο συγγραφέας μάς περιγράφει την ιστορία του Χάνα και της οικογένειάς του, καθώς και των Δρούζων που ταξίδεψαν στην εξορία.

Μια συγκλονιστική ιστορία και μια καταπληκτική αφήγηση.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας