Εργατικός Αγώνας

Δημήτρης Αλικάκος: Λύτρωση. Περί του αγίου φωτός

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Δεν είναι πολλές οι φορές που δυσκολεύομαι να γράψω τη γνώμη μου για ένα βιβλίο. Μια από αυτές αποτελεί και η έρευνα του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου για το άγιο φως. Ο λόγος δεν είναι γιατί σκανδαλίστηκα από το θέμα του, δεν μπορώ να το πω αυτό, έτσι και αλλιώς δεν διακρίνομαι για τη πίστη μου στη χριστιανική θρησκεία.

Εκείνο που  με σκανδάλισε, αν μπορώ να το πω αυτό,  είναι το μέγεθος της απάτης και της εμπορευματοποίησης που δείχνουν οι εκπρόσωποι μιας θρησκείας σε βάρος των αφελών που πιστεύουν στη θρησκεία αυτή. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της παραδέχονται ανενδοίαστα ότι αυτό που έχει διαδοθεί ως «θαύμα» και το οποίο προσκυνούν εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα της χρήσης ενός αναπτήρα. Βέβαια, η απάντηση αυτή είναι λογική για κάθε ορθολογιστή, αλλά μπορεί να σοκάρει ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και τη ψυχή τους στη συγκεκριμένη πίστη.

Ο συγγραφέας λύνει ένα απλό μυστήριο απόλυτα τεκμηριωμένα και με άρτια δημοσιογραφική δεοντολογία. Από εκεί και πέρα, ας προετοιμαστούμε να υποδεχθούμε το «μεγάλο θαύμα» με τιμές αρχηγού κράτους και υπό τους ύμνους στρατιωτικής μπάντας σε μια τελετή που καθιερώθηκε επί της αλήστου μνήμης «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης Σημίτη.

 

(από τις Εκδόσεις Εκκρεμές)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας