Εργατικός Αγώνας

Βασίλης Τζανακάρης: Σμύρνη 1919-1922 Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσοστόμου

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της μικρασιατικής καταστροφής επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο. Τη φορά αυτή μελετά τις σχέσεις ανάμεσα στον αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη και τον μητροπολίτη της πόλης Χρυσόστομο. Πρόκειται για δυο προσωπικότητες αντίθετες σε πολλά σημεία.

Ο Στεργιάδης είναι ένας παγερός και άκαμπτος γραφειοκράτης, ένα πρόσωπο αρκετά διφορούμενο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε αρκετό κόσμο και μόνο με το άκουσμα του ονόματός του, είχε προκαλέσει έντονες αντιπάθειες στους πρόσφυγες. Στόχος του ήταν να τηρηθούν οι διεθνείς συμφωνίες που είχε υπογράψει η χώρα μας, ή τουλάχιστον έτσι άφηνε να εννοηθεί.

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος ήταν από την άλλη μεριά ένας φλογερός εθνικιστής, ο οποίος από τη πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη Σμύρνη τα ελληνικά στρατεύματα θεώρησε ότι η πόλη απελευθερώθηκε και ενώθηκε με την Ελλάδα.

Οι κόντρες ανάμεσα στους δυο άντρες ήταν αρκετά έντονες από τη πρώτη στιγμή. Ο Τζανακάρης μάς παρουσιάζει αρκετά αναλυτικά τις κόντρες αυτές χωρίς να παίρνει θέση, αφήνοντας τον αναγνώστη να κρίνει μόνος του τα γεγονότα που του παραθέτει.

Πέρα από το κύριο θέμα του βιβλίου, ο συγγραφέας μάς παραθέτει τις αγριότητες τις οποίες πραγματοποίησε ο ελληνικός στρατός στη περιοχή, κάτι που αποτελεί ντροπή για ένα πολιτισμένο έθνος και εν πολλοίς έπαιξε τον ρόλο του στις εξελίξεις.

Έχουν περάσει εκατό χρόνια από τη στιγμή που ο ελληνικός στρατός πάτησε το πόδι του στη Σμύρνη και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια καλή αφορμή να συζητηθούν αρκετά πράγματα.

 

(από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας