Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Στην Αίγυπτο της δεκαετίας του 30 μας μεταφέρει με το βιβλίο του αυτό ο σημαντικός συγγραφέας Τάχα  Χουσεΐν και μας προσφέρει μια πλήρη απεικόνιση της εποχής.  Μια απεικόνιση στην οποία έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη κοινωνική και ταξική διαστρωμάτωση και τη θέση της γυναίκας μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Ηρωίδες είναι τρεις γυναίκες, οι οποίες μετά τη δολοφονία του συζύγου και πατέρα αναγκάζονται να ζητήσουν καταφύγιο σε μια επαρχιακή πόλη. Σύντομα θα αναγκαστούν να φύγουν και από εκεί και ο λόγος είναι ένα αμάρτημα της μιας αδερφής. Για την καταστροφή τους φταίει ένας γοητευτικός άντρας και η δεύτερη αδερφή, η Άμνα, αναλαμβάνει την εκδίκηση. 

Μέσα από αυτή την περιπέτεια έχουμε την ευκαιρία να δούμε ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα, σε μια χώρα όπου η θέση της γυναίκας δεν διέφερε και πολύ από το ζώο και αποτελούσε κτήμα του άντρα. Η τιμή και η εκδίκηση για την απώλειά της ήταν καθιερωμένες και ο άντρας είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη ζωή της γυναίκας.

Ο συγγραφέας τόσο σε αυτό όσο και στα υπόλοιπα βιβλία του στέκεται κριτικά στην οπισθοδρόμηση της κοινωνίας της Αιγύπτου και προσπαθεί να φέρει τη χώρα του σε ένα δρόμο αναγέννησης και προόδου.

 

(από τις Εκδόσεις Gutenberg)

IMAGE Όταν η «Δεξιά του Κυρίου» “αφορίζει” τη Δεξιά του κοινοβουλίου
Κυριακή, 17 Μαΐου 2020
Γράφει ο Αμετανόητος. Ο Άντι Γουόρχολ έλεγε πως κάθε άνθρωπος «δικαιούται» 15 λεπτά διασημότητας. Προφανώς σε κάποιους αυτά τα 15 λεπτά δεν αρκούν και κάνουν ό,τι μπορούν για να βρίσκονται διαρκώς στον αφρό της επικαιρότητας. Κάποιοι με εντελώς... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ