Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Στην Αίγυπτο της δεκαετίας του 30 μας μεταφέρει με το βιβλίο του αυτό ο σημαντικός συγγραφέας Τάχα  Χουσεΐν και μας προσφέρει μια πλήρη απεικόνιση της εποχής.  Μια απεικόνιση στην οποία έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη κοινωνική και ταξική διαστρωμάτωση και τη θέση της γυναίκας μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Ηρωίδες είναι τρεις γυναίκες, οι οποίες μετά τη δολοφονία του συζύγου και πατέρα αναγκάζονται να ζητήσουν καταφύγιο σε μια επαρχιακή πόλη. Σύντομα θα αναγκαστούν να φύγουν και από εκεί και ο λόγος είναι ένα αμάρτημα της μιας αδερφής. Για την καταστροφή τους φταίει ένας γοητευτικός άντρας και η δεύτερη αδερφή, η Άμνα, αναλαμβάνει την εκδίκηση. 

Μέσα από αυτή την περιπέτεια έχουμε την ευκαιρία να δούμε ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα, σε μια χώρα όπου η θέση της γυναίκας δεν διέφερε και πολύ από το ζώο και αποτελούσε κτήμα του άντρα. Η τιμή και η εκδίκηση για την απώλειά της ήταν καθιερωμένες και ο άντρας είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη ζωή της γυναίκας.

Ο συγγραφέας τόσο σε αυτό όσο και στα υπόλοιπα βιβλία του στέκεται κριτικά στην οπισθοδρόμηση της κοινωνίας της Αιγύπτου και προσπαθεί να φέρει τη χώρα του σε ένα δρόμο αναγέννησης και προόδου.

 

(από τις Εκδόσεις Gutenberg)

IMAGE Προσυγκέντρωση του Συντονισμού
Ο Συντονισμός δράσης και διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων, συμμετέχει στη μεγάλη πορεία της Αθήνας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Προσυγκέντρωση στις 15.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ

IMAGE Σα να μην πέρασε μια μέρα
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019
Γράφει ο Αμετανόητος. Νοέμβρης 1973. Οι πρυτανικές αρχές καλούν τα «όργανα της τάξεως» να επέμβουν και να αποκαταστήσουν την τάξη που διασαλεύτηκε εξαιτίας της κατάληψης του ΕΜΠ από φοιτητές. Αστυνομία, αρχικά, και στρατός, στη συνέχεια,... >>>>>>