Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην ιστορία της Σμύρνης επιχειρεί στη μικρή αυτή μελέτη του ο Μπουλέντ Σένοτζακ.

Μας παραθέτει μια πολύπλευρη προσέγγιση της ιστορίας της Σμύρνης από τον 16ο αιώνα έως την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων υπό τον Κεμάλ στη πόλη και όλα όσα επακολούθησαν. 

Προσεγγίζει αρκετά πολύπλευρα το θέμα του και μας παραθέτει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στη πόλη, τον ρόλο που έπαιξαν ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι στην ανάπτυξή της, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ιδρύματα που ανεπτύχθησαν, τη κοινωνική ζωή που υπήρχε, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους τόπους λατρείας.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στις μειονότητες που υπήρξαν στη πόλη και το ρόλο που έπαιξαν στην ανάπτυξή της.

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο αφήγημα, δοσμένο με αντικειμενικότητα, αφηγούμενο την ιστορία της πιο δυτικής πόλης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 

(από τις Εκδόσεις Επίκεντρο)

IMAGE Ντροπή για τη χώρα όπου η δικαιοσύνη είναι παιχνίδι!
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019
Γράφει ο Αμετανόητος. Οι μπούρδες περί της «τυφλής δικαιοσύνης» πάντα μου προξενούσαν αφόρητα χάχανα. Όχι όμως σήμερα. Σήμερα μαζί με εκατομμύρια συνέλληνες νοιώθω οργή παρακολουθώντας την ξεφτίλα αυτού που ονομάζεται αστική «δικαιοσύνη».... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ