Εργατικός Αγώνας

Klaus Mann: Μεφίστο

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μεγαλωμένος μέσα σε ένα λογοτεχνικό περιβάλλον, γιός του νομπελίστα Τόμας Μαν, ο Κλάους Μαν τόλμησε να αναμετρηθεί με την οικογενειακή του παράδοση και να γίνει συγγραφέας. Μάλιστα ήταν τόσο καλός που ο ίδιος του ο πατέρας, ένας δύσκολος κριτής, παραδέχεται ότι ο γιός του ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος. Δυστυχώς ελάχιστα είναι τα βιβλία του που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός.

Έχουν περάσει κάποιες δεκαετίες από τότε που το Μεφίστο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη χώρα μας και είναι εδώ και αρκετά χρόνια εξαντλημένο. Έτσι, είναι θετικό το γεγονός που οι εκδόσεις «Έρμα» αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν και πάλι το συγκεκριμένο βιβλίο σε νέα μετάφραση.

Ήρωας του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ο ηθοποιός Χέντρικ Χέφκεν, ένας ηθοποιός αριστερών πεποιθήσεων, ο οποίος αγωνίζεται να επιβληθεί στη θεατρική σκηνή της Γερμανίας του μεσοπολέμου όντας ένα σημαντικό ταλέντο. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία τον φέρνουν στα όρια του και δοκιμάζουν αρκετά έντονα τη προσωπικότητά του.

Με γλώσσα αρκετά σκληρή, χωρίς να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα λογοτεχνικά στολίδια, ο συγγραφέας τολμά να εμβαθύνει στη ψυχή του κεντρικού του ήρωα και να μας δώσει αρκετά ανάγλυφα την εσωτερική μάχη που δίνει όντας πλέον άνθρωπος των εθνικοσοσιαλιστών να κρατήσει κάτι από την αξιοπρέπειά του. Πρόκειται για τη μάχη που δίνει ο κάθε άνθρωπος ζώντας σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς με τον εαυτό του και μας δείχνει το σημείο της κατάπτωσης που μπορεί να φτάσει.

Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε το 1936 όταν ο συγγραφέας βρισκόταν στο Άμστερνταμ και παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στην εποχή μας καθώς ανάλογοι ολοκληρωτισμοί αναβιώνουν.

 

(από τις Εκδόσεις Έρμα)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας