Εργατικός Αγώνας

Κωνσταντίνος Ζαγάρας Η κατάρρευση του υπαρκτού και η διάσπαση του ΚΚΕ

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα πολυεπίπεδο πολιτικό και ιστορικό δοκίμιο αποτελεί το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα, ένα δοκίμιο που προσπαθεί να ρίξει φως στον ρόλο που έπαιξε η κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ στη πολιτική και στις επιλογές του ΚΚΕ.

Ξεκινά τη μελέτη στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν δυο πράγματα άρχισαν να φαίνονται όλο και πιο έντονα, τα σημαντικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στις ανατολικές χώρες και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία της Ελλάδος.

Το ΚΚΕ δεν κατάφερε να ελιχθεί σε μεγάλο βαθμό στον λαϊκίστικο λόγο του Ανδρέα Παπανδρέου και τη πρώτη τετραετία έγινε ουρά του. Μόλις το 1985 άρχισε να ψάχνει νέες συμμαχίες και διεύρυνση σε όμορους χώρους. Το όλο εγχείρημα του Συνασπισμού άρχισε με το κοινό πόρισμα και δημιούργησε ελπίδες στον κόσμο της αριστεράς ότι κάτι καινούργιο γεννιέται.

Η μελέτη δίνε ιδιαίτερο βάρος στις δυο κυβερνήσεις που συμμετείχε ο συνασπισμός, του Τζαννετάκη και την οικουμενική, και τη διάσπαση που ακολούθησε. Μια διάσπαση που παρά το γεγονός ότι είχε στραμμένα πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας είχε τελικά λιγότερο βάρος από την αντίστοιχη του 1968.

Σημαντικό ρόλο στη συγγραφή του βιβλίου έπαιξαν οι μαρτυρίες σημαινόντων προσώπων του χώρου που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας