Εργατικός Αγώνας

Σπύρος Τζόκας: Η κραυγή της σιωπής

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Η ιστορία ενός τόπου αποτελείται από πολλές, μικρές ψηφίδες, από τις ιστορίες των ανθρώπων που όλες μαζί συντελούν στη δημιουργία του μεγάλου μωσαϊκού της συνολικής ιστορίας.

Ένα κομμάτι αυτού του μωσαϊκού αποτελεί το βιβλίο του Σπύρου Τζόκα,  ένα βιβλίο που μας περιγράφει την ιστορία της οικογένειας Κοντούλη. Πρόσφυγες από τα Βουρλά ξεριζώθηκαν μετά τη καταστροφή, αλλά είχαν τη τύχη να έρθουν όλοι μαζί στη μητέρα πατρίδα και να εγκατασταθούν στη Κοκκινιά. Σε μια πατρίδα που κάθε άλλο παρά μητέρα τους στάθηκε. Τους πέταξε σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους άφησε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους μέσα σε ένα εχθρικό κλίμα που δημιουργούσαν οι γηγενείς.

Χάρη στην εξυπνάδα τους και στη προκοπή τους κατάφεραν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να προχωρήσουν. Ο Σπύρος Κοντούλης έγινε μεγάλος ποδοσφαιριστής και έπαιξε στην ΑΕΚ και στην εθνική. Όμως, η μοίρα έπαιξε και πάλι ένα σκληρό παιχνίδι και ήρθε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος,

Η Κοκκινιά, πρωτοπόρα στον αγώνα για την ελευθερία, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Δεκάδες ήταν οι κάτοικοί της, κυρίως τα νέα παιδιά, που στήθηκαν για να εκτελεστούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ανάμεσά τους και ο Σπύρος Κοντούλης και ο αδερφός του.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και την ιστορία της οικογένειας Κοντούλη έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε δυο σημαντικά γεγονότα, τη Μικρασιατική καταστροφή και το έπος της εθνικής αντίστασης.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μυθιστορήματα.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας