Εργατικός Αγώνας

Αλέξης Ηρακλείδης: Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μέσα από 51 ερωτήσεις και απαντήσεις ο Αλέξης Ηρακλείδης κατορθώνει να μας δώσει αρκετά κατανοητά όλο το πλέγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

Με τρόπο απόλυτα επιστημονικό, χωρίς καθόλου εθνικιστικές κορώνες τολμά να προσεγγίσει όλα τα προβλήματα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Κύπρο και να μιλήσει ξεκάθαρα ακόμη και για τα σοβαρά λάθη που έχει κάνει η ελληνική πλευρά, μερικά εκ των οποίων εξακολουθεί να κάνει.

Τολμά να πει ότι για όλα τα προβλήματα μπορούν να υπάρξουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις, αρκεί να γίνει ένας σοβαρός διάλογος και να υπάρχει η διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όμως, εκείνο το οποίο επικρατεί και από τις δυο μεριές είναι οι εθνικιστικές κορώνες και σε μεγάλο βαθμό και ο φόβος του πολιτικού κόστους.

Προσεγγίζοντας τη πολιτική της Τουρκίας βλέπει ότι βασικός παράγοντας είναι ο φόβος της περικύκλωσης και το σύνδρομο των Σεβρών και όχι επεκτατισμός. Με καθαρές και κατανοητές απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτει μας βοηθά να κατανοήσουμε τις αιτίες των προβλημάτων και να δούμε πιθανές λύσεις με τη γείτονα.

Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, καθώς η γνώση μπορεί να μας βοηθήσει καλύτερα να κατανοήσουμε τον γείτονα και να προχωρήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας