Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια φιλοσοφική προσέγγιση στο ποδόσφαιρο πραγματοποιεί στη σειρά αυτή των κειμένων του ο Γάλλος φιλόσοφος.

Πρόκειται για δυο συνεντεύξεις, ένα κάλεσμα για τη διάσωση ενός συνοικιακού ποδοσφαιρικού κειμένου και μια κριτική στο έργο του Γκαλεάνο. Μέσα από τα κείμενα αυτά έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο με τον οποίο το ποδόσφαιρο έγινε από άθλημα της άρχουσας τάξης όπιο του προλεταριάτου. Βλέπουμε, επίσης, τις θέσεις που τήρησε η ευρωπαϊκή διανόηση έναντι του ποδοσφαίρου και τη κριτική στάση που άσκησε, κυρίως η αριστερά.

Σημαντικό ρόλο παίζει, κατά τη γνώμη μου, και το επίμετρο στο συγκεκριμένο βιβλίο.  Ο Νίκος Μαλλιάρης μάς δείχνει τον ρόλο που έπαιξε το ποδόσφαιρο στην ελληνική κοινωνία και τον φανατισμό με τον οποίο εμπλέκεται η όποια ελληνική διανόηση, χωρίς να διστάζει να δώσει και ονόματα ανθρώπων που θέλουν να ανήκουν στην ελληνική διανόηση, αλλά έχουν έντονο το στοιχείο του οπαδισμού.

Πρόκειται για ένα συνολικό αποτέλεσμα που μας δείχνει αρκετά ανάγλυφα τις σχέσεις του ποδοσφαίρου με τη κοινωνία.

 

(από τις Εκδόσεις Μάγμα)

IMAGE Κυριάκο και Μιχάλη σας ευχαριστώ για την προσφορά σας στο κίνημα!
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020
Γράφει ο Αμετανόητος. Όσο κι αν ακουστεί οξύμωρο, δεν συμμερίζομαι ούτε στο ελάχιστο τις αντιδράσεις οργής απέναντι στην ΕΛΑΣ, τον υπουργό του νόμου και της τάξης και τον πρωθυπουργό της χώρας. Αντίθετα από τους περισσότερους από σας, εγώ θέλω... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ