Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μάς μεταφέρει με τη μελέτη του αυτή ο Δημήτρης Γλύστρας και μας μιλάει για την αριστερά η οποία δημιουργήθηκε πέρα των δυο επίσημων κομμουνιστικών κομμάτων.

Ονομάστηκε “εξωκοινοβουλευτική” και “άκρα” και επεκτεινόταν σε ένα ευρύ φάσμα ιδεολογικής προσέγγισης: μαρξιστική-λενινιστική, τροτσκιστική, οικολογική.

Βασικός της αντίπαλος ήταν το κράτος του Καραμανλή όπως αυτό υπήρχε εκείνη την εποχή, αλλά ήταν αρκετά έντονη η σύγκρουση, πρωτίστως με το ΚΚΕ, το οποίο θεωρούσε ότι πούλησε την ιδεολογία και τους αγώνες της αριστεράς, και δευτερευόντως με το ΚΚΕ εσωτερικού.

Στη μελέτη αυτή ο συγγραφέας αναλύει τις ιδεολογικές διαφορές των διαφόρων ομάδων, τις θέσεις τους σχετικά με τον πολιτισμό, τη γυναικεία χειραφέτηση, την ομοφυλοφιλία και άλλα ζητήματα που είχαν σχέση με τη προσωπική ζωή των μελών τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες είτε εξαφανίστηκαν είτε συρρικνώθηκαν σημαντικά με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με τη πτώση της δεξιάς δεν είχαν και κάποιον άλλο ρόλο ύπαρξης.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

IMAGE Καθαρίστριες με πιστοποίηση από τον… Κασιδιάρη
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020
Γράφει ο Αμετανόητος. Σε πολλές χώρες οι μετανάστες, μέχρι να εγκλιματιστούν στη νέα τους πατρίδα, απασχολούνται σε εργασίες που δεν απαιτούν καλή χρήση της επικρατούσας γλώσσας. Οικοδόμοι, εργάτες γης, καθαρίστριες, οικιακοί βοηθοί είναι οι... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ