Εργατικός Αγώνας

Δημήτρης Κουσουρής: Δίκες των δοσιλόγων 1944-1949

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια αρκετά δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας διαπραγματεύεται στη μελέτη του αυτή ο Δημήτρης Κουσουρής, μια περίοδο που δεν έχει φωτιστεί όσο θα έπρεπε από τη σύγχρονη ιστοριογραφία. Πρόκειται για τις δίκες των δοσιλόγων, των συνεργατών των Γερμανών επί κατοχής.

Δυο ήταν οι βασικές κατηγορίες δοσιλόγων: όσοι συνεργάστηκαν οικονομικά και όσοι συνεργάστηκαν στρατιωτικά με σκοπό να διαλύσουν τον ΕΛΑΣ και να αποτρέψουν όπως θεωρούσαν τον κομμουνιστικό κίνδυνο.

Πολλά είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο συγκεκριμένο βιβλίο, με κυριότερο το γεγονός ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν σχεδόν ανύπαρκτες και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που συνέχισαν να υπηρετούν είτε στον πολιτικό, είτε στον στρατιωτικό τομέα.

Ο συγγραφέας αναλύει αρκετά τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα το θέμα του και μας αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η προπολεμική ελίτ κατάφερε να διασωθεί, παρά τη σε μεγάλο βαθμό συνεργασία της με τις κατοχικές δυνάμεις και συνέχιζε να κυβερνά τον τόπο, σε αντίθεση με τις δυνάμεις του ΕΑΜ, οι οποίες ενώ απελευθέρωσαν τη χώρα βρέθηκαν στη γωνία του πολιτικού σκηνικού, εκτός νόμου.

Η χώρα μας είναι η μοναδική που συνέβη κάτι ανάλογο και στη μελέτη του αυτή ο συγγραφέας κατορθώνει να προσεγγίσει επιστημονικά τους λόγους για τους οποίους συνέβη.

 

(από τις Εκδόσεις Πόλις)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας