Εργατικός Αγώνας

Γιώργος Βασιλούλης: Η δεκαετία της φωτιάς 1912- 1922

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς

Μια αρκετά δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μας περιγράφει στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας. Μια δεκαετία γεμάτη από πολέμους, κατά την διάρκεια των οποίων η Ελλάδα βγήκε διπλάσια σε έκταση και πληθυσμό.

Ο συγγραφέας ξεκινά τη μελέτη λίγο πριν ξεσπάσει ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος και μας δείχνει τις διπλωματικές κινήσεις  που έγιναν το συγκεκριμένο διάστημα, συνεχίζει με τους δυο βαλκανικούς πολέμους και, στη συνέχεια, με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.  Από όλους αυτούς τους πολέμους η χώρα μας κέρδιζε εδάφη και επεκτεινόταν διαρκώς.

Μετά τον πρώτο παγκόσμια πόλεμο ενεπλάκη σε δυο αρκετά κρίσιμες εκστρατείες, οι οποίες  δεν ήταν τόσο θετικές. Η πρώτη ήταν η εκστρατεία στην Ουκρανία, εστάλη εκστρατευτικό σώμα για να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με τους συμμάχους την οκτωβριανή επανάσταση, μια αποστολή χωρίς κανένα απολύτως νόημα, απλά και μόνο ο Βενιζέλος ήθελε με τον τρόπο αυτό να συμπαρασταθεί στους συμμάχους και είχε την ελπίδα ότι κάτι θα κέρδιζε.

Η δεύτερη εκστρατεία ήταν στη Μικρά Ασία με όλα τα γνωστά και δυσάρεστα επακόλουθα. Επρόκειτο για μια παγίδα των συμμάχων για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να ξεριζωθεί ο ελληνισμός από τις εστίες του, από μια περιοχή όπου η παρουσία του μετρούσε κάποιες χιλιάδες χρόνια.

Αυτή τη δεκαετία τολμά να προσεγγίσει στη σύντομη αυτή μελέτη του ο συγγραφέας και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του είναι θετικά.

(από τις Εκδόσεις Εντός)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας