Εργατικός Αγώνας

Προτάσσουμε τη συλλογικότητα, την ανιδιοτέλεια και τη διεκδίκηση!

Την Κυριακή 25 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο του Αιγίου πραγματοποιήθηκε η ιδριτική συνέλευση της δημοτικής κίνησης Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α). Η κίνηση δημιουργήθηκε ως «ώριμο τέκνο της ανάγκης» από ανθρώπους γνωστούς στην κοινωνία της Αιγιάλειας για την πολύχρονη συμμετοχή τους σε αγώνες για τις εργατικές και αγροτικές διεκδικήσεις, τα την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής.

Στην εισηγητική του ομιλία ο επικεφαλής της κίνησης Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος σημείωσε:

 

«Αγαπητοί φίλοι σας καλωσορίζουμε στην σημερινή ιδρυτική μας συνέλευση.

Είμαστε οι πρώτοι που έγκαιρα βγήκαμε μπροστά και δημιουργήσαμε την νέα αυτή δημοτική παράταξη με το προτεινόμενο όνομα Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α).

Εμείς που κινηθήκαμε αυθόρμητα και πήραμε την πρωτοβουλία για την δημιουργία αυτής της δημοτικής παράταξη δεν είμαστε άγνωστοι και απόντες από την κοινωνική δράση και τους αγώνες του λαού κατά των πολιτικών που τον οδηγούσαν στην εξαθλίωση. Συναντηθήκαμε στο συνδικαλιστικό ,αγροτικό κίνημα στα οικολογικά κινήματα, αλλά και  στο πρόσφατο παρελθόν στα δημοτικά πράγματα της Αιγιάλειας. Είμαστε εμείς που συγκρουστήκαμε με το σύστημα και τις αντιλαϊκές επιλογές του, αλλά και σε τοπικό επίπεδο σταθήκαμε απέναντι στην διαπλοκή και την κακοδιαχείριση των δημοτικών πραγμάτων.

Αλλά δεν αρκούμε εμείς που πήραμε την πρωτοβουλία για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια. Χρειαζόμαστε εσάς που ήρθατε σήμερα εδώ και μάλιστα σε ενεργό ρόλο και όλους τους άλλους δημότες που είδαν με θετικό μάτι αυτό το ξεκίνημα και μας βλέπουν σαν την ελπίδα για να αλλάξει η κατάσταση στο δήμο και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του απλού δημότη που πλήττεται από την λιτότητα και την φοροεπιδρομή και παράλληλα θα δημιουργεί τις βάσεις για ανάπτυξη και αναβάθμιση του μεγάλου δήμου της Αιγιάλειας.

Οι εκλογές του Μαϊου γίνονται σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται απο την οικονομική ασφυξία, την λιτότητα, την ανεργία, την κοινωνική ανισότητα, την εξαφάνιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της ληστρικής και άδικης φορολογίας.

Από αυτή την γενικευμένη κρίση δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

H τοπική αυτοδιοίκηση Α και  Β  βαθμού αποτελεί συνέχεια στην διοικητική δομή του κράτους. Από θεσμός άμεσης δημοκρατίας που θα έπρεπε και θα μπορούσε ενισχυόμενος να εξελιχθεί, στην πραγματικότητα  έχει μετατραπεί στο μακρύ χέρι  της κρατικής μηχανής  για να φορολογεί διπλά και τριπλά  τον πολίτη και να φορτώνει στο δήμο αρμοδιότητες  χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση. Σήμερα απέχει κατά πολύ  από την έννοια του λαϊκού θεσμού που ο πολίτης συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων.

H κυβέρνηση, αντί να καταργήσει τον «Καλλικράτη», που ήταν ο πρώτος μνημονιακός νόμος, διατηρεί τα βασικά του κομμάτια και φέρνει τον «Κλεισθένη I» συνεχίζοντας την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην περίοδο των μνημονίων, οι πόροι της ΤΑ έχουν περικοπεί κατά 65%. Η κεντρική εξουσία χρωστάει στην ΤΑ από την περίοδο 2010-2017 14 δις και δεν δείχνει καμμιά διάθεση να τα επιστρέψει.

Στο Μακροπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2022 προβλέπεται διεύρυνση της ανταποδοτικότητας για να φτάσουμε στο 70%.

Σήμερα η αναλογία ανταποδοτικών πόρων που καταβάλουν οι δημότες είναι 40 % και 60% είναι η κρατική χρηματοδότηση.

Η ΕΕ απαιτεί να γίνει 70% η συμμετοχή του δημότη και 30% η συμμετοχή του κράτους.

Η χρηματοδότηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα ΕΣΠΑ, ενώ οι πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι απειροελάχιστοι.

Είναι γνωστό ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί έργα που αφορούν βασικές αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά έργα βιτρίνας ή έργα που εξυπηρετούν δραστηριότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η στενή σχέση του δήμου με τα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) επεκτείνεται με τον “Κλεισθένη” και τώρα πλέον οι δήμοι θα συμμετέχουν με κεφάλαιο σε ανώνυμες εταιρίες, όπου την πλειοψηφία των μετοχών μπορεί να κατέχει ο ιδιωτικός τομέας. Τέτοιες εταιρίες θα λυμαίνονται την διαχείριση των απορριμμάτων, την ενέργεια κ.α.

Νέα χαράτσια και αύξηση των Ανταποδοτικών Τελών περιμένουν τους δημότες με την ένταξη του πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που εισάγει ο «Κλεισθένης I», πέρα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού που έχουν επιβάλει μέχρι σήμερα.

Ακόμα θα εντάσσονται στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα χρέη προς τους δήμους πάνω από 500 ευρώ.

Μπορούν ακόμα οι δήμοι να παραχωρούν την ακίνητη περιουσία τους σε ιδιώτες για αναπτυξιακούς τάχα σκοπούς.

Η μεταρρύθμιση «Κλεισθένης» είναι ενταγμένη στην γενικότερη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές όπως και οι προηγούμενες   και στοχεύει μέσω αυτής της μεταρρύθμισης να μετατραπούν οι δήμοι σε επιχειρήσεις, μετακυλίοντας τα βάρη στους δημότες.

Ο έλεγχος του κράτους στους ΟΤΑ είναι ασφυκτικός περισσότερο από ποτέ. Οι προϋπολογισμοί συντάσσονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες, δεν εγκρίνεται ο προϋπολογισμός και κόβονται οι κρατικές επιχορηγήσεις.

Σε τελική ανάλυση, η «μεταρρύθμιση» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  μέσω της επιβολής περισσότερων τοπικών φόρων, της ανταποδοτικότητας, της επιχειρηματικότητας και της αυστηρής εποπτείας στοχεύει στην πλήρη κατάργηση αυτών των ελάχιστων που είχαν απομείνει από τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Δήμων.

Οι εκλογές θα γίνουν με βάση το εκλογικό σύστημα του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, του Κλεισθένη, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Με βάση το νέο νόμο αυτό, οι έδρες στα δημοτικά συμβούλια θα βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική ενώ οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών θα πηγαίνουν σε επαναληπτικό γύρο τη δεύτερη Κυριακή για την εκλογή του Δημάρχου με απόλυτη πλειοψηφία. Ως αποτέλεσμα, οι έδρες στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα είναι αρκετά πιο μοιρασμένες στις παρατάξεις (ειδικά σε σχέση με το καλπονοθευτικό σύστημα του Καλλικράτη) και η συνδυασμοί των εκλεγμένων δημάρχων συνήθως δε θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των συμβούλων.

Στη βάση των παραπάνω έχει ξεκινήσει η έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, με επίκεντρο την «ακυβερνησία» στην οποία θα οδηγήσει αυτό το εκλογικό σύστημα. Εμείς δεν ασκούμε τέτοια κριτική, αλλά υπερασπιζόμαστε το σύστημα της απλής αναλογικής σαν σύστημα εκλογής. Η συζήτηση για το σύστημα εκλογής αποκρύπτει το γεγονός ότι ο Κλεισθένης διατηρεί τον Καλλικράτη και τον επεκτείνει όσον αφορά το αντιλαϊκό του προσωπείο .

Με την απλή αναλογική μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για συνεργασίες και συναινέσεις που όμως δεν αποσκοπούν στην συμμετοχή των πολιτών και την επιδίωξη κατακτήσεων υπέρ των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, αλλά θα δημιουργούνται στην βάση ανταλλαγών καρεκλών και αξιωμάτων. Εμείς σε τέτοιες συνεργασίες δεν θα έχουμε συμμετοχή.

Με τον Κλεισθένη οι μεγάλες διοικητικές μονάδες που έφτιαξε ο Καλλικράτης σε συνέχεια του Καποδίστρια, διατηρούνται ώστε οι Δήμοι να προσαρμόζονται όσο καλύτερα μπορούν στην περικοπή δαπανών, στη φορομπηξία και τα ανταποδοτικά τέλη, στην αναζήτηση ΕΣΠΑ, στην επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Η κατάσταση  βέβαια στην ΤΑ δεν ήταν καλύτερη και προ του “Κλεισθένη”. Ιδιαίτερα τα  τελευταία χρόνια της βάρβαρης λιτότητας και της επίθεσης στο εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων, η ΤΑ με τους εκπροσώπους τους και τα όργανά της υπήρξε εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων συνεπής στην υλοποίηση των μνημονιακών μέτρων που έχουν επιβάλλει στην χώρα μας  οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ.

Στον δήμο μας εκφράζονται  και μάλιστα πιο έντονα όλα τα προβλήματα, οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Στην Αιγιάλεια, τα όργανα του δήμου υπηρέτησαν αυτήν την πολιτική. Όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν, δεν απαίτησαν και δεν διεκδίκησαν ούτε καν την καταβολή των χρεωστούμενων, αλλά κινήθηκαν στα πλαίσια μικροπολιτικών συμφερόντων και της εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών. Η απουσία οράματος για τον δήμο, η έλλειψη  συμμετοχής των πολιτών στον προγραμματισμό και την λήψη των αποφάσεων, η  αδιαφορία   δρομολόγησης λύσεων  για  τα μείζονα προβλήματα όπως της διαχείρισης των απορριμμάτων είχαν σαν αποτέλεσμα την  συσσώρευση των προβλημάτων, την στασιμότητα ή και την οπισθοδρόμηση.

Η νοοτροπία που διακατέχει τις άλλες παρατάξεις είναι ότι το μνημονιακό πλαίσιο θεωρείται δεδομένο, οι αρμοδιότητες και δυνατότητες των δημοτικών αρχών για άσκηση μιας διαφορετικής κοινωνικής πολιτικής είναι περιορισμένες και άρα, ο τρόπος άσκησης δημοτικής πολιτικής είναι μόνο η διαχείριση, η διαπλοκή και η δυνατότητα εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων. Τα παραπάνω, σε μεγάλο βαθμό, είναι αποτελέσματα μιας συνειδητής πολιτικής κατεύθυνσης δεκαετιών

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές προώθησαν όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας και διατήρησαν ή και ενίσχυσαν το καθιερωμένο πλαίσιο αδιαφάνειας και έλλειψης δημοκρατίας που κυριαρχεί στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες στην ζωή των δημοτών  μας που εκτός της απόγνωσης από την  πολιτική των μνημονίων που επέβαλε η κεντρική εξουσία ,προστέθηκε και η δυσαρέσκεια απέναντι στην τοπική εξουσία που λειτουργούσε παράλληλα με την κεντρική διοίκηση στον τομέα αφαίμαξης και του εναπομείναντος πενιχρού εισοδήματος του δημότη.

Σήμερα διατρανώνουμε την θέλησή μας και την αγωνιστική μας διάθεση να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την γκρίζα εποχή.

Δημιουργούμε την πολιτική-αυτοδιοικητική δύναμη που θα γυρίσει οριστικά σελίδα στα δημοτικά της Αιγιάλειας.

Αφήνουμε πίσω το παλιό, το φθαρμένο, το χθες ,προχωράμε με φόντο τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου στην δημιουργία κινήματος για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα εδραιώσει ένα άλλο τρόπο άσκησης δημοτικής πολιτικής που ήταν άγνωστος μέχρι τώρα.

Δεν αγνοούμε το γεγονός ότι τα περιθώρια για μια διαφορετική άσκηση πολιτικής σε τοπικό επίπεδο είναι περιορισμένα, ειδικά στο έδαφος και της υποχώρησης των λαϊκών αντιστάσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Μπορεί όμως μια δημοτική αρχή να μετατραπεί από όργανο εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής σε δημοτική αρχή διεκδίκησης, αμφισβήτησης και προώθησης μορφών τοπικής δημοκρατίας.

Θα αγωνιστούμε μαζί με τον πλήρως ενημερωμένο   πολίτη και  θα επιδιώκουμε την μέγιστη δυνατή συμμετοχή του στον προγραμματισμό και την λήψη των αποφάσεων.

Θα συγκρουστούμε με τις όποιες κυβερνητικές πολιτικές ελέγχου και χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης των λαϊκών ,μικρομεσαίων και των αγροτικών στρωμάτων.

Θα έχουμε σαν μόνιμο προσανατολισμό ένα δήμο όργανο διεκδίκησης κεντρικών πόρων για αναπτυξιακούς σκοπούς και έκφρασης των αγωνιστικών και λαϊκών  αιτημάτων, στοχεύοντας σε μια Αιγιάλεια που αντιστέκεται και αγωνίζεται για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί .

Ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε και θα αγωνιστούμε ενάντια στα φασιστικά κηρύγματα μίσους, ρατσισμού και ξενοφοβίας με έμπρακτη στήριξη των αγώνων των πολιτών και οργανώσεων του δήμου μας ενάντια στον διαφαινόμενο κίνδυνο της φασιστικής αναβίωσης.

Στοχεύουμε σε μια Αιγιάλεια ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, αποτροπής του κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργία  έργων υποδομής και ποιότητας ζωής, με αξιοποίηση του δυναμικού του δήμου και ενίσχυσής του με τις αναγκαίες προσλήψεις. Δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών υπηρεσιών, όχι παραχώρηση σε ιδιώτες και εργολάβους, όχι ελαστικές μορφές εργασίας.

Αγωνιζόμαστε για μια τοπική Αυτοδιοίκηση με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα που θα χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, μια δημοτική αρχή που θα είναι συμπαραστάτης του δημότη ιδιαίτερα των φτωχών στρωμάτων, θα αγωνίζεται μαζί του όταν θα απειλείται η κατοικία του, θα του διακόπτεται το νερό, ηλεκτρικό ή άλλα βασικά αγαθά, θα δίνουμε  ιδιαίτερο βάρος στην κοινωνική πρόνοια ,τον αθλητισμό ,τον πολιτισμό. Με δημοτικά τέλη που θα προστατεύουν τα χαμηλά εισοδήματα και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη(ανέργους, Αμεα, χαμηλόμισθους κλπ).

Περιβάλλον-πράσινο και καθαριότητα (αποκομιδή που θα βασίζεται στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, την μέγιστη ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση).

Προχωράμε μπροστά για να συγκροτήσουμε ένα πλατύ και ενωτικό και ριζοσπαστικό μέτωπο στον Δήμο μας. Το μέτωπο εκείνων που πλήττονται από την πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων, που αγανακτούν από την μέχρι τώρα εφαρμογή της Δημοτικής πολιτικής, που αντιστέκονται και ονειρεύονται.

Απευθυνόμαστε σε όσες και όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος μας και οι άνθρωποί του αξίζουν το καλύτερο. Στην απάθεια, την ταπείνωση την ιδιοτέλεια, αντιτάσσουμε την αυταπάρνηση, τη συλλογικότητα, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας