Εργατικός Αγώνας

Σκέψεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού στον δήμο της Αιγιάλειας

Γράφει ο Παναγιώτης Τσάμης.

Ζώντας από μικρό παιδί στο Αίγιο, έχω διαπιστώσει πολλά προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού στον δήμο της Αιγιάλειας που δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια αντί να βελτιώνονται και να αποκαθίστανται, χειροτερεύουν. Αναφέρομαι στις ανύπαρκτες υλικοτεχνικές υποδομές των αθλητικών χώρων.

Μια βόλτα στους αθλητικούς χώρους της Αιγιάλειας και ειδικά στις δημοτικές κοινότητες είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς αρχικά τον ελλιπή φωτισμό τους, που τους καθιστά επικίνδυνους για τραυματισμούς αλλά και τους κάνει πόλο έλξης σε άτομα με παραβατικές συμπεριφορές που επιλέγουν σκοτεινά μέρη για την ικανοποίηση της καταστροφικής τους εξάρτησης.

Τα αποδυτήρια στους περισσότερους αθλητικούς χώρους είναι απαρχαιωμένα χωρίς καμιά μέριμνα για τη συντήρησή η και την ανακαίνιση τους. Αναφέρομαι σε σπασμένα πλακάκια, παμπάλαιες σωληνώσεις σε βαθμό που να είναι ακόμα κι επικίνδυνες εστίες μόλυνσης των αθλητών.

Ένα τεράστιο θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε αμέσως μετά την εκλογή μας, το οποίο ζητούν οι κάτοικοι της Αιγιάλειας , είναι η καλλιέργεια του μαζικού αθλητισμού και ο περιορισμός της μονοπώλησης του ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένα μόνο αθλήματα. Οι μεγάλοι και μικροί σε ηλικία δημότες, έχουν δικαίωμα στην άθληση σαν ενεργοί αθλητές οι ίδιοι και όχι μόνο σαν θεατές. Διάθεση λοιπόν των αθλητικών μας χώρων στο μαζικό αθλητισμό, σε όλους. Για να γεμίσουν όμως οι αθλητικοί μας χώροι από τους δημότες μας, θα πρέπει να φροντίσουμε εμείς -στην περίπτωση που γίνουμε δημοτική αρχή- να εμφυσήσουμε σε μικρούς και μεγάλους την αγάπη τους για τον αθλητισμό και να τους καλλιεργήσουμε αθλητική παιδεία διοργανώνοντας ημερίδες, με προσκεκλημένους επιστήμονες που θα τους ενημερώνουν για τα οφέλη του αθλητισμού.

Σύντομα αναφέρω τη σωματική και ψυχική υγεία που προσφέρει η άθληση, την εκτόνωση στους εφήβους με περιορισμό της επιθετικότητας για κάποιους στη ζωή τους και στο σχολείο, διοχέτευση της ενέργειας τους και του χρόνου τους σε υγιή δραστηριότητα, καλλιέργεια αυτοπειθαρχίας, υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργία προσωπικών στόχων, υπομονή και επιμονή για την πραγματοποίησή τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση όλων αυτών είναι η στελέχωση όλων τα αθλημάτων από ανθρώπους του αθλητισμού, γνώστες του αντικειμένου, γιατί οι ανεπαρκείς προπονητές και παράγοντες που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για την προσωπική τους προβολή και ανέλιξη, μπορεί να βλάψουν αντί να βελτιώσουν τον ψυχισμό του αθλούμενου.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στη φίλαθλη εκπαίδευση των γονέων των αθλητών οι οποίοι πολλές φορές συγχέουν το ρόλο τους με του προπονητή του παιδιού τους. Δεν στηρίζουν τα παιδιά τους, όπως αυτά το έχουν ανάγκη, για να πετύχουν τους στόχους τους αλλά πολλές φορές γίνονται σκληροί κριτές ή και επικριτές τους σε περίπτωση αποτυχίας με αποτέλεσμα ο αθλητισμός να γίνεται εφιάλτης για τα παιδιά και όχι όπλο ζωής όπως θα έπρεπε να είναι. Επίσης οι γονείς συνδέουν την αθλητική επιτυχία των παιδιών τους με τη γενικότερη κοινωνική προβολή και ανάδειξη της οικογένειας αλλά και με δικά τους προσωπικά απωθημένα, το οποίο αποτελεί τεράστιο ψυχικό βάρος για το μικρό αθλητή, πολλές φορές δυσβάσταχτο.

Η Αιγιάλεια έχει σημαντικό αθλητικό παρελθόν και πρέπει να φροντίσουμε, από την επόμενη μέρα της εκλογής μας, να ξεκινήσουμε την δημιουργία υλικοτεχνικών υποδομών και την στελέχωση με ικανούς προπονητές, αξιοποίηση και ενίσχυση των ικανοτήτων των αθλητών ώστε η Αιγιάλεια να ζήσει και πάλι μεγάλες αθλητικές επιτυχίες.

Όσον αφορά τους προπονητές εκτός από τα τυπικά προσόντα πρέπει να διαθέτουν αγάπη και μεράκι στην δουλειά τους και να έχουν θετική συμβολή στην διάπλαση του χαρακτήρα του παιδιού. Είμαστε όλοι έτοιμοι να εργαστούμε για την δημιουργία στέρεων βάσεων στον τομέα του μαζικού αθλητισμού χωρίς να επιβαρύνουμε τον δημότη .

Ο Σωκράτης έλεγε «κανένας πολίτης δεν έχει δικαίωμα να παραμελήσει τη φυσική αγωγή, διότι είναι καθήκον του να βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση, έτοιμος να υπερασπίσει την πατρίδα του σε περίπτωση κινδύνου» και τόνιζε «είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να γεράσει χωρίς ποτέ να δει την ομορφιά και τη δύναμη του σώματός του».

 

Ο Παναγιώτης Τσάμης είναι πρώην πρωταθλητής Ελλάδας στη πυγμαχία και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της δημοτικής κίνησης Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας