Εργατικός Αγώνας

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αιγιάλειας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε πρόσφατα στο Αίγιο η δημοτική παράταξη Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) με θέμα “Διαχείριση Στερεών Οικιακών Αποβλήτων, το Ακανθώδες Θέμα του Δήμου μας ”.

Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, η ποιότητα των ομιλιών και η συμμετοχή του κόσμου στην συζήτηση που επακολούθησε, αποτέλεσαν τους παράγοντες της μεγάλης επιτυχίας.

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γεράσιμος Λυμπεράτος και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, γνωστός από την περίοδο που ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πάτρας και είχε συντάξει το 2011 έκθεση για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας με προτάσεις για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων ελλείψεων που διαπίστωσε, χωρίς όμως να εισακουστεί από την τότε δημοτική αρχή, παρουσίασε το θέμα ”Στοχεύοντας σε μηδενικά απόβλητα”.

Ο Δήμος Αγγελόπουλος Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού κόλπου που χρόνια αγωνίζεται με συνέπεια στο Οικολογικό κίνημα παρουσίασε το θέμα “οδικός χάρτης στη νέα διαχείριση”.

Τέλος ο Οικονόμου Τριαντάφυλλος Χημικός Μηχανικός που πρωτοστατεί στο κίνημα της Ανατολικής Αιγιάλειας για το έγκλημα που συντελείται με τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, παρουσίασε το θέμα ”Η σημερινή εικόνα στο δήμο μας”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος δήμαρχος της Παράταξης Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος με χαιρετισμό.

Αρχικά αναφέρθηκε στην πρωτοφανή απόφαση της ΔΗΚΕΠΑ 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση που είχε γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (έγκαιρη αίτηση κλπ) και ενώ είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις στον ίδιο χώρο άλλων παρατάξεων, να ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ την συγκέντρωση χωρίς να δώσει καμμία εξήγηση.

Στην δικαιολογημένη διαμαρτυρία του επικεφαλής της κίνησης στον δήμαρχο τελικά δόθηκε η άδεια να γίνει η συγκέντρωση.

Ο ομιλητής είπε ότι οφείλουν να δώσουν εξήγηση για αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες την πήραν γιατί “ενοχλήθηκαν” από το θέμα.

Αν δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν έπρεπε να το δουν θετικά που μια παράταξη συζητούσε ένα τόσο σημαντικό για τον Δήμο θέμα .

Στην συνέχεια ο επικεφαλής της Παράταξης εξήγησε το σκοπό της εκδήλωσης που εντάσσεται στο πλαίσιο αξιοποίησης της επιστήμης, των κινημάτων και της άποψης των δημοτών για την διαμόρφωση θέσεων πάνω σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα που μόνο η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α ασχολείται σοβαρά.

Τέλος , αναφέρθηκε στις ευθύνες κράτους που σκόπιμα άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο για να στρώσουν το δρόμο στις μεγάλες εταιρίες που θα αναλάβουν τη διαχείριση καταληστεύοντας τον δημότη, αλλά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών που στήριξαν αυτή την πολιτική και δεν απαίτησαν λύση του προβλήματος που κοστίζει εκατομύρια το χρόνο στον Δήμο και βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον.

Κλείνοντας εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Παράταξης να δρομολογήσει οριστική λύση με την συμμετοχή του ενημερωμένου δημότη.

Συνοπτικά, ο καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος παρουσίασε με τρόπο που εντυπωσίασε το ακροατήριο το γενικό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας και εξήγησε ιδιαίτερα τους λόγους για τους οποίους η ανακύκλωση ευρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το 86% των απορριμμάτων καταλήγει σε ταφή.

Στη συνέχεια παρουσίασε τη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή.

Εξήγησε τους βασικούς άξονες του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που εκπονήθηκε και ψηφίστηκε στο Χαλάνδρι το 2015.

Στο Χαλάνδρι χρησιμοποιούνται πλέον διακριτά ρεύματα ανακύκλωσης (μπλε και κίτρινος κάδος, καθώς και κώδωνες γυαλιού).

Έχει γίνει εκτεταμένη ενημέρωση ενώ πλέον οι κάδοι ανακύκλωσης ξεπερνούν σε αριθμό τους πράσινους κάδους.

Παράλληλα με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think έχει δοκιμαστεί πιλοτικά η διαλογή στην πηγή των υπολειμμάτων τροφών, τα οποία στη συνέχεια ξηραίνονται και τεμαχίζονται παράγοντας ένα χρήσιμο προϊόν, το FORBI (food residue biomass).

Αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως για παραγωγή π.χ. κομποστ, πέλλετ, εναλλακτικού καυσίμου, βιοαιθανόλης καθώς και βιοαερίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση των απορριμματοφόρων του Δήμπου (Κυκλική οικονομία).

Με τη διαλογή στην πηγή τόνισε ο καθηγητής και την αξιοποίηση και αυτού του κλάσματος επιτυγχάνεται μείωση του αποβλήτου που οδηγείται σε ΧΥΤΑ σε λιγότερο από 10% του αρχικού. Αυτό το μοντέλο διαχείρισης μπορεί κατά τον κ. καθηγητή να δώσει ουσιαστική λύση στο θέμα της επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων.

Ο χημικός μηχανικός Τριαντάφυλλος Οικονόμου με μεστό λόγο έδωσε μια συνολική εικόνα του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών οικιακών αποβλήτων που γίνεται όλο και χειρότερο απ την σύσταση το δήμου Αιγιάλειας.

Ανέφερε ότι το 2011 υπήρχε ένας έστω προβληματικός ΧΥΤΑ της Αιγείρας που μπορούσε με συγκεκριμένα έργα συντήρησης να εξυπηρετεί την Ανατολική Αιγιάλεια. Σήμερα όχι μόνο είναι παντελώς κατεστραμμένος ,όχι μόνο δεν μπορεί ούτε σκέψη να διατυπωθεί για επαναλειτουργία ή επέκτασή του ,αλλά χρήζει πολυδάπανης φροντίδας ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η ρύπανση που προκαλεί στο περιβάλλον. Και το χειρότερο ,τίποτα άλλο ουσιαστικό δεν έχει δρομολογηθεί 10 χρόνια τώρα.

Τώρα δηλώνουν περιφέρεια, δήμαρχος και άλλοι ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για να ανοίξει η Παπανικολού, όμως σαν ΧΥΤΑ απαγορεύεται από την νομοθεσία, για δε ΧΥΤΥ προαπαιτεί διαδικασίες ανακύκλωσης και μηχανικής επεξεργασίας ώστε να προκύπτει το υπόλειμμα.

Με την Παπανικολού τόνισε ο ομιλητής τίποτα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα και αν θέλουμε να λέμε ότι διδασκόμαστε από τα λάθη μας, η λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας πρέπει να μας αποτρέψει να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερης ίσως έκτασης πρόβλημα.

Λαθεμένο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το “έργο” της μηχανικής διαλογής στο ΣΜΑ στην Τέμενη που αποτελεί μια τριτοκοσμικού τύπου εγκατάσταση που στοιχίζει 50.000 το μήνα και τεμαχίζει, ανακατεύει και ξηραίνει μερικώς τα σκουπίδια μολύνοντας το περιβάλλον.

Αναφέρθηκε ο ομιλητής ονομαστικά στους υποψήφιους που διεκδικούν τώρα την ψήφο του δημότη για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και είπε χαρακτηριστικά ότι μια δημοτική αρχή που προτάσσει το συμφέρον των δημοτών της βρίσκει πάντα τρόπους διεκδίκησης κονδυλίων και μεθόδευσης λύσεων και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την Παράταξη Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία της Αιγιάλειας που είναι εκφραστής των συμφερόντων του απλού δημότη.

Τέλος ο Δήμος Αγγελόπουλος με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο έκανε σημαντικές προτάσεις όσον αφορά την προτεραιότητα στην διαλογή στην πηγή με άμεσο στόχο τα 4 ρεύματα και τον πράσινο κάδο .’Έκανε εκτενή αναφορά στην δημιουργία πράσινων σημείων .Απέρριψε τις περιπτώσεις ΧΥΤΑ Αιγείρας και εύρεση καταλληλότερου χώρου. Συζητείται κατά την γνώμη του η περίπτωση της Κάτω Αχαγιάς για τη δημιουργία ΧΥΤΥ για όλο το νομό λόγω ακαταλληλότητας του εδάφους σε σχέση με την Βόρεια Αχαΐα που η διαμόρφωση του εδάφους ευνοεί μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Αναφέρθηκε για το νέο ΦΟΔΣΑ και επέκρινε τις δημοτικές αρχές να δεχτούν τις προτάσεις των οικολογικών οργανώσεων που με μικρό κόστος θα έδιναν σημαντικές λύσεις .

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ακούστηκαν σημαντικές προτάσεις από τους ειδικούς επιστήμονες και τους άλλους παρευρισκόμενους.

 

Δείτε το βίντεο όλης της συζήτησης:

 

 Πηγή: aigialiamprosta.blogspot.com

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας