Εργατικός Αγώνας

Ελπίδα και προοπτική για το λαό το Αγωνιστικό Μέτωπο Λευκάδας

Ομιλία του υποψήφιου δημάρχου του Αγωνιστικού Μετώπου Πέτρου Ζαβιτσάνου στην προεκλογική συγκέντρωση.

Αγαπητοί συνδημότες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες σας καλωσορίζουμε και σας χαιρετίζουμε θερμά.

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία των εκλογών.

Έμειναν μόνο τρεις μέρες ως την Κυριακή της κάλπης, χρόνος ελάχιστος, οι ανάγκες μεγάλες για αυτό και η κινητοποίηση όλων όσων αγωνιούν και ενδιαφέρονται για την πορεία του Αγωνιστικού Μετώπου και το αποτέλεσμα που θα έχει στις εκλογές πρέπει να είναι μεγάλη να μη χαθεί ούτε μία ώρα, να κάνουμε ότι μπορούμε.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο υπάρχει όχι γιατί κάποιος από εμάς έχει φιλοδοξίες να γίνει δημοτικός σύμβουλος ή να κάνει καριέρα στο δήμο και γενικότερα. Αυτό το συναντάει κανείς με πολλούς τρόπους στους άλλους συνδυασμούς. Τους ανθρώπους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του Αγωνιστικού Μετώπου τους απασχολούν άλλα ζητήματα και αυτά τροφοδοτούν τη δραστηριότητά τους.

Η Λευκάδα και όλη η Ελλάδα, όλος ο ελληνικός λαός βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. 10 χρόνια μνημόνια δημιούργησαν την εκρηκτική κατάσταση που ζούμε, την ανεργία και την ανέχεια, την καταστροφή του 30% του ακαθάριστου Εθνικού προϊόντος της χώρας, μετέτρεψαν τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα και η σημερινή κυβέρνηση τζογάρει με επιδόματα, όπως η περιβόητη 13η σύνταξη, πάνω στην ανέχεια και τις ανάγκες του κόσμου. 400.000 ακόμη και 500.000 νέοι ξεσπιτώθηκαν και έφυγαν για το εξωτερικό, οι μισθοί των 300 και 400 ευρώ γενικεύτηκαν, η υγεία είναι στο χείλος του γκρεμού και η δημόσια παιδεία απαξιωμένη, περικόπηκαν οι οικονομικές ενισχύσεις και τα επιδόματα και αφαιρέθηκαν τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση στη Λευκάδα δεν διαφέρει και πολύ από αυτή την εικόνα, είναι παρόμοια. Το τουριστικό προϊόν που είναι και η κύρια πηγή του εισοδήματος στο νησί το εκμεταλλεύονται ελάχιστες πολυεθνικές και μία μερίδα μεγαλοεπιχειρηματιών και κερδοσκοπούν. Οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δουλεύουν πολλές ώρες, αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα είναι σπάνια και τα εργατικά δικαιώματα επίσης.

Οι προοπτικές ουσιαστικής βελτίωσης με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι μηδαμινές. Ακούμε για την ανάπτυξη που έρχεται, δεχόμαστε ένα μεγάλο κύμα προπαγάνδας, όλα αυτά είναι για να σκορπίσουν αυταπάτες, να μας βάλουν στην αναμονή και να καθηλώσουν κάθε λαϊκή αντίδραση.

Ούτε ένας σημαντικός οικονομολόγος παγκόσμια δεν υποστηρίζει ότι οι δυτικές οικονομίες βαδίζουν προς μία οικονομική άνθηση και σημαντική άνοδο, όπως επίσης και κανένας διεθνής και εγχώριος δημόσιος οργανισμός. Αν στις συνθήκες καμένης γης που επικρατούν στη χώρα η ανάπτυξη για την οποία θριαμβολογούν είναι 1% ως 2% αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική.

Απέναντι στη ζοφερή και επικίνδυνη αυτή πραγματικότητα δεν φαίνεται κανένας τοπικός παράγοντας, δημοτική αρχή, και δημοτικές παρατάξεις να ανησυχούν. Κυριαρχούν οι ατομικές φιλοδοξίες, τα ιδιαίτερα οικονομικά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Ένας επιπλέον λόγος που στηρίζει τον ισχυρισμό μας είναι αυτό που ετοιμάζουν για τη Λευκάδα. Μια ανάπτυξη στα μέτρα


ελάχιστων μεγαλοεπιχειρηματιών και σε βάρος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, μία ανάπτυξη σε βάρος του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και όλα αυτά θα υπονομεύσουν την πορεία της Λευκάδας για χρόνια. Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους που θα αναφέρουμε στην πορεία κρίναμε αναγκαία τη δημιουργία του Αγωνιστικού Μετώπου και την κάθοδό του στις εκλογές.

Αγαπητοί συνδημότες

Οι περισσότεροι από μας που συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο του Αγωνιστικού Μετώπου είμαστε γνωστοί, δεν ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία τώρα ενόψει των εκλογών. Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια με βάση ένα προγραμματικό πλαίσιο και στόχους που αποτελούν λαϊκά αιτήματα, εξυπηρετούν το λαό, ένα πλαίσιο που συνενώνει τους πολίτες από διάφορα κοινωνικά στρώματα και με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες γιατί θεωρούμε ότι μόνο η πλατιά ενότητα και κινητοποίηση του λαού μπορεί να δώσει διέξοδο.

                 Έχουμε πλατειά ενωτική πολιτική αλληλεγγύης και σεβασμού με όλους όσους συμπορεύονται μαζί μας.

Ήμαστε απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική, ΕΕ, κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών.

Ήμαστε σε ”άλλο μήκος κύματος”, στην ”άλλη όχθη”.

Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν είμαστε παρατηρητές, δεν είμαστε της άποψης ότι ενδιαφερόμαστε μόνο για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά.

Θέλουμε νάμαστε μπροστά για τα ζητήματα του Δήμου που επηρεάζουν τη ζωή μας αλλά και μπροστά για τη δουλειά, για το μεροκάματο, το επίδομα των ανέργων, την ασφάλιση και την περίθαλψη, για το σύνολο των αναγκών του λαού του Δήμου μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και συμπόρευσης σε όλους που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγωνιστικών προσπαθειών για τα προβλήματα της Λευκάδας.

Στους αγωνιστές εκείνους που δεν υποτάσσουν τις κοινωνικές ανάγκες στα πλαίσια του “εφικτού” όπως ορίζονται από τις συμφωνίες στα πλαίσια της ΕΕ, της εξυπηρέτησης του χρέους και τις συνθήκες σταθερότητας που θα επιβάλλουν οι “επενδυτές”.

Σε αυτούς που πιστεύουν πως μπορούμε να έχουμε δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες με επαρκές προσωπικό ενάντια στη λογική της εκχώρησης τους σε ιδιώτες όπως προωθείται από τις πολιτικές κυβέρνησης, Δήμου Λευκάδας και Περιφέρειας Ι.Ν.

Στους αγωνιστές που δεν θέλουν τα Ιόνια ιμπεριαλιστικό ορμητήριο με στρατιωτικές βάσεις των νατοϊκών φονιάδων.

Στους εργαζόμενους που ονειρεύονται και θέλουν νάχουν ρόλο και φωνή για να γίνει πράξη η αντιπολεμική Λευκάδα, η Λευκάδα που αγωνίζεται ενάντια σε φασισμό-ρατσισμό και πόλεμο.

Αυτή είναι η ταυτότητά μας.

Αγαπητοί συνδημότες

Λίγο ως πολύ είναι γνωστή η πορεία των δημοτικών πραγμάτων τα τελευταία 10 και πάνω χρόνια, εξάλλου τα ζούμε στο πετσί μας.

Καμία υποδομή δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Το νερό είναι λίγο και κόβεται πολύ συχνά ιδιαίτερα το καλοκαίρι, τις μέρες του Πάσχα είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα χωριά δεν είχαν νερό επί τριήμερο. Το δίκτυο έχει τεράστια προβλήματα, αλλά λύσεις δεν βλέπουμε.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μία πονεμένη ιστορία,40 χρόνια συσσωρεύονται στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά και δυτικά της πόλης δίπλα στα σχολεία, μολύνουν το περιβάλλον αφάνταστα, καίγονται και εισπνέουμε καρκινογόνες διοξίνες.

Συνεχώς ο δήμος ισχυρίζεται ότι έχουμε πρόοδο στη διαχείριση και τη λύση αυτού του προβλήματος, αλλά η μοναδική εξέλιξη που έχει συντελεστεί είναι να βάζουν τα απορρίμματα σε τσουβάλια, ο περιβόητος δεματοποιητής, και να τα αποθηκεύουν στο σκουπιδότοπο.

Η αποχέτευση έχει παρόμοια προβλήματα. Από την πόλη ως το Περιγιάλι, τα Σύβοτα και το Μικρό Γυαλό, περιοχές που συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο δεν έχουν αποχέτευση και το ίδιο συμβαίνει και με περιοχές εντός της πόλης, ενώ ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί βεβαίως και με τους καλύτερους όρους.

Το οδικό δίκτυο παραμένει με μεγάλα προβλήματα.

Οι χώροι στάθμευσης είναι ελάχιστοι και οι ιδιωτικοί πανάκριβοι.

Οι παραλίες βορειοδυτικά της Λευκάδας καταστρέφονται, υπάρχει εδώ και μία δεκαετία, μελέτη έτοιμη για τον Άη Γιάννη είναι όμως στα συρτάρια. Το νησί οικοπεδοποιείται και χτίζεται ανεξέλεγκτα.

Σήμερα η Λευκάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν παίρνει καμία αναβολή. Αυτές είναι οι εκρηκτικές ανάγκες του νησιού και των δημοτών.

Πώς απαντάει η κυβέρνηση, η δημοτική αρχή και η περιφέρεια καθώς και όλες σχεδόν οι δημοτικές παρατάξεις το πρόβλημα αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι τα ζωτικά προβλήματα στις υποδομές καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες τους, παρά μόνο γενικές κουβέντες και ευχολόγια.

Αντίθετα ομόθυμα προωθούν ως κεντρική και μοναδική πολιτική την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Ανατολική παραλία του νησιού με πανάκριβα έργα υπέρογκου κόστους.

Το χρήμα που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει για το σύνολο των αναγκών των κατοίκων υπάρχει σε αφθονία για το θαλάσσιο τουρισμό.

Συγκεκριμένα. Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και τοπικές αρχές συμφωνούν απόλυτα στη δημιουργία υποθαλάσσιας ζεύξης, ένα έργο πανάκριβο που θα πληρώνουν οι πολίτες αδρά για να περνούν και να βγαίνουν εκτός Λευκάδας και επειδή ακριβώς θα είναι ακριβό ο ιδιοκτήτης εκτός από τα διόδια θα πάρει και πανωπροίκι για να το εκτελέσει. Αυτό θα είναι ο κόλπος του Βλυχού για τη δημιουργία μαρίνας, δίπλα από το Δημαρχείο για να χτίσει πάρκινγκ και άλλα που διαδίδονται, αλλά οι αρμόδιοι αποφεύγουν να τα αναφέρουν.

Όλα αυτά για ένα μόνο σκοπό, να φύγει από τη μέση η σημερινή γέφυρα για να μην διακόπτεται η συνεχής ροή των σκαφών. Παράλληλα προωθείται η δημιουργία και η επέκταση αγκυροβολίων σε όλους σχεδόν τους οικισμούς από τη Λευκάδα ως τη Βασιλική.

Ποιους όμως συμφέρει η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού;

Προφανώς τους ιδιοκτήτες των μαρίνων, τις εταιρείες ενοικιάσεως σκαφών, τις αγορές εντός των μαρίνων και περιορισμένο αριθμό καταστήματων τριγύρω, μικρή μειοψηφία δηλαδή πλούσιων επιχειρηματιών και κάποιους καλοστεκούμενους επαγγελματίες.

Μόνο αυτό είναι το σχέδιό τους και το υποστηρίζουν με κάθε μέσον όλα σχεδόν τα άλλα ψηφοδέλτια.

Θα σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα από το πρόγραμμα ενός συνδυασμού.

Επέκταση του προβλήτα της Νικιάνας για την αύξηση χωρητικότητας των σκαφών, καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Περιγιάλι και ανάθεση μελέτης για κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, μαρίνα στον κόλπο του Βλυχού και σύνδεσή της με τη δημοπράτηση της υποθαλάσσιας ζεύξης μέσω ΣΔΙΤ, ενεργοποίηση και δημοπράτηση υπάρχουσας μελέτης καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον όρμο των Συβότων. Βελτίωση καταφυγίου τουριστικών σκαφών Βασιλικής, επίσης στον Κάλαμο και τον Καστό αύξηση θέσεων πρόσδεσης κλπ.

Επιπλέον ας αναφέρουμε ότι το εκλογικό πρόγραμμα της σημερινής δημοτικής αρχής θέλει την ανάδειξη της περιοχής του δήμου της Λευκάδας σε διεθνές διακριτό βιώσιμο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού καθώς και την προώθηση της τουριστικής επιχειρηματικότητας στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Παρόμοια κινούνται και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί. Εκεί μόνο περιορίζεται το ενδιαφέρον και το όραμά τους για τη Λευκάδα.

Αυτή η πολιτική όμως δεν συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών, η οποία δεν ζει από τους σκαφάτους, αλλά από τους απλούς τουρίστες που έρχονται στο νησί μας νοικιάζουν δωμάτια, τρώνε στα καταστήματα εστίασης, νοικιάζουν αυτοκίνητα, μπαίνουν στα καραβάκια για να πάνε μικρές κρουαζιέρες, κάθονται στα καφέ κλπ.

Υποστήριξη αυτού του τουρισμού σημαίνει λύση των μεγάλων προβλημάτων στις υποδομές άμεσα, που η κυρίαρχη πολιτική δεν προωθεί.

Ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους μεγαλοσχήμονες είναι το συμφέρον και η απαίτηση της Λευκάδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την ανάπτυξη κανενός άλλου κλάδου της οικονομίας και κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής. Στη Λευκάδα κάθε χρόνο καταναλώνονται χιλιάδες και χιλιάδες τόνοι γεωργικών προϊόντων από τους τουρίστες. Όλα αυτά όμως εισάγονται στο νησί από άλλες περιοχές και τα περισσότερα ίσως από χώρες του εξωτερικού.

Είναι προφανές ότι η σύνδεση της τουριστικής κατανάλωσης με τον γεωργικό τομέα θα μπορούσε να δώσει εισόδημα και διέξοδο σε πολλές εκατοντάδες οικογένειες και να αναπτυχθεί ο γεωργικός τομέας. Αυτό όμως απαιτεί αντίστοιχη κρατική πολιτική, διότι από μόνο του δεν μπορεί να γίνει και μία τέτοια πολιτική δεν υπάρχει.

Το Πρόβλημα αυτό όπως και πολλά άλλα δεν βρήκε τη θέση του στο πρόγραμμα κανενός Δημοτικού ψηφοδελτίου.

Η πολιτική ανάπτυξης της Λευκάδας που διεκδικούμε είναι:

Διεκδίκηση λύσης σε όλα τα μεγάλα προβλήματα υποδομής όχι γενικώς και αορίστως, αλλά με ένα σφιχτό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οριστικής διευθέτησης τους. Αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό μέλημα και η κυρία διεκδικητική δράση του δήμου. Τη λύση των προβλημάτων αυτών δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση να τη χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση, αφού μηδένισε σχεδόν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Να προωθηθούν τα σχέδια πόλης Λυγιάς – Καρυωτών, Περιγιαλίου – Νυδριού που έχουν εκπονηθεί οι μελέτες εδώ και 25 χρόνια, κρατώντας ομήρους τους κατοίκους και που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια σε τιμές Κολωνακίου. Η εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης με την κατασκευή των απαραίτητων έργων ( διανοίξεις – ασφαλτοστρώσεις – κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Είμαστε αντίθετοι με τα σχέδια κυβέρνησης, δήμου για την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου της Λευκάδας στην ανατολική ακτή για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπου έχει ήδη ενταχθεί και η υποθαλάσσια ζεύξη.

Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε λειτουργίας και οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του Δήμου. Αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν στο Υπερταμείο ακίνητα της Λευκάδας.

Δημόσια αγαθά όπως το νερό, οι κοινόχρηστοι χώροι, η θάλασσα, τα δημόσια και δημοτικά δάση, η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές δεν πωλούνται και ούτε παραχωρούνται για εκμετάλλευση.

Διεκδικούμε την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με ουσιαστική αύξηση των αποδοχών, με βάση τις ανάγκες τους, ουσιαστική αύξηση των συντάξεων και γενικότερα των μισθών και των παροχών που καταβαραθρώθηκαν στα χρόνια των μνημονίων.

Διεκδικούμε λύση στα προβλήματα του Νοσοκομείου που παραμένουν οξύτατα, με πολύ μεγάλες ελλείψεις όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτό και από ότι διαπιστώνει και ο κάθε επισκέπτης. Απαιτείται λαϊκή αντίδραση ενάντια στις μνημονιακές περικοπές προσωπικού. Οι ανάγκες των κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της Λευκάδας επιβάλλουν, τη στελέχωση του με επαρκές επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτές,

διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, επιβάλλουν τον πλήρη εξοπλισμό του.

Η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του με την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων κάθε είδους είναι απαράδεκτη.

Αγαπητοί συνδημότες

Το δίλημμα του ψηφοφόρου μπροστά στην κάλπη των δημοτικών εκλογών είναι Δήμος διεκδικητής των λαϊκών συμφερόντων και των λαϊκών αιτημάτων ή υπερασπιστής της κυβέρνησης και της κυρίαρχης πολιτικής.

Εκεί συμπυκνώνεται όλη η ουσία της λαϊκής ψήφου. Όλα τα άλλα επιχειρήματα δεν είναι υπέρ του λαού της Λευκάδας. Παραδείγματος χάριν η άποψη που ακούγεται ότι ψηφίζω παραδοσιακά το κόμμα μου και άρα το συνδυασμό που προωθεί δεν μπορεί να δώσει διέξοδο, επίσης η άποψη υποστηρίζω την κυβέρνηση για να έχω χρηματοδοτήσεις.

Έχει αποδειχθεί ότι η λογική αυτή περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί τους δήμους. Οδηγεί σε δήμους κομπάρσους και χειροκροτητές, ουσιαστικά σε ένα είδος κρατικής υπηρεσίας και κανένα λαϊκό αίτημα δεν προωθεί.

Σε αυτή τη λογική κινούνται η δημοτική αρχή και το ψηφοδέλτιο του κ. Σολδάτου που ευθυγραμμίζονται με την πολιτική των κομμάτων τους, απόλυτα πειθαρχημένοι.

Η δημοτική αρχή ότι απέρριπτε ως αντιλαϊκό όταν ήταν στην αντιπολίτευση το αναίρεσε και πράττει το αντίθετο από την ημέρα που ήρθε στα δημοτικά πράγματα.

Να θυμίσουμε τη στάση της στο ζήτημα της υποθαλάσσιας ζεύξης που από κατηγορηματικά αντίθετη με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε ένθερμος υποστηρικτής της χωρίς καν το δημοτικό συμβούλιο να το συζητήσει και να πάρει μία νέα απόφαση.

Στο θέμα των εξορύξεων είναι ο μόνος Δήμος σε όλο το Ιόνιο που τις υποστηρίζει προφανώς καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης και όπως απαιτούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των ευρωπαίων και των υπερατλαντικών συμμάχων ……..

Να θυμίσουμε επιπλέον το γεγονός ότι δεν άρθρωσε την παραμικρή αντίρρηση στην περικοπή της θεσμοθετημένης νομικά χρηματοδότησης των δήμων από τον προϋπολογισμό του κράτους και άλλα κρατικά κονδύλια κατά 70%, δεν αντέδρασε στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, στις απόπειρες ιδιωτικοποίησης δημοτικών λειτουργιών, στο ξεπούλημα στους Γερμανούς των αεροδρομίων της χώρας.

Η υποστήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και των θεσμών ήταν η προτεραιότητα της.

Από την άλλη η παράταξη του κυρίου Σολδάτου έχει παρελθόν και δεν έχει να επιδείξει καμία διαφοροποίηση απέναντι στην πολιτική και τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων. Με δυο λόγια η υπερψήφιση των συνδυασμών των δύο εν δυνάμει κυβερνητικών κομμάτων όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά αντίθετα βλάπτει πολύ αφού είναι οι πρώτοι και καλύτεροι που θα προωθήσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οι συνδυασμοί των μικρότερων κομμάτων που υποστηρίζουν ένθερμα τα μνημόνια και την «Ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας επί της ουσίας δεν αρθρώνουν κάτι διαφορετικό, ευθυγραμμίζονται σε όλα.

Η παρουσία κανενός από τα ψηφοδέλτια αυτά δεν προσφέρει το παραμικρό στην πολιτική ζωή και στα δημοτικά πράγματα και δεν θα έλειπε κάτι ουσιαστικό αν δεν κατέβαιναν στις δημοτικές εκλογές.

Δεν πρόκειται για εναλλακτικές λύσεις στα ψηφοδέλτια των μεγαλύτερων παρατάξεων.

Η κάθοδος τους εκφράζει εσωκομματικές αντιθέσεις, πολιτικές φιλοδοξίες κυρίως για το μέλλον και οικονομικά συμφέροντα που διεκδικούν ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Βρίσκει κανείς σε αυτά τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών, των εταιρειών του τουρισμού ως και τα συμφέροντα του ολιγάρχη του Σκορπιού και των νέων οικονομικών τζακιών της περιοχής. Η περίπτωση του ιδιώτη που θα αναλάβει την υποθαλάσσια ζεύξη είναι ενδεικτική.

Οι ισχυρισμοί μας αυτοί αποδεικνύονται από τα προγράμματα που έδωσαν στη δημοσιότητα και από αυτά που λένε στις ομιλίες τους. Μία ατελείωτη παράθεση προβλημάτων και λύσεων στα χαρτιά για καθένα από αυτά, κυριολεκτικά προγράμματα διά πάσαν νόσον, τα έχουν λύσει ήδη στα χαρτιά.

Σε εκείνο όμως που δεν αναφέρονται καθόλου είναι που θα βρεθούν οι πόροι για αυτά στο πλαίσιο της ασκούμενης σήμερα πολιτικής.

Όχι φυσικά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα αλλά γιατί κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση τα αξιοποιούν σε άλλους σκοπούς.

Οι κρατικοί πόροι προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, για χρηματοδοτήσεις επιχειρηματιών και επιχειρηματικών σχεδίων, για κάθε είδους «υποθαλάσσιας ζεύξεις».

Παράλληλα η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ως το 2060 θα πρέπει οι προϋπολογισμοί να είναι πλεονασματικοί, 3,5% για τα επόμενα χρόνια και πάνω από 2,5% ως το 2060.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου θα φεύγουν από τη χώρα για τα ταμεία των δανειστών. Μία διαρκής, ατελείωτη, αιματηρή λιτότητα ως το 2060 και φυσικά βλέπουμε.

Καθένας αντιλαμβάνεται ότι συμφωνία και συμμόρφωση με ότι τα μνημόνια δημιούργησαν στη χώρα και πειθαρχία σε αυτά και λύση των προβλημάτων είναι εντελώς ασύμβατα.

Δεν πάνε μαζί όταν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι ήδη έχει περικοπεί το 70% των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους και παίρνουν μόνο το 30%.

Μόνο η αμφισβήτηση αυτών των δεσμεύσεων μπορεί να δώσει λύσεις. Κάθε αμφισβήτηση όμως των δεσμεύσεων της χώρας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκ των πραγμάτων θα τη φέρει σε αντιπαράθεση με αυτή. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο διαρκή λιτότητα πρέπει κανείς να αναμένει.

Από τα πράγματα η μαζική αγωνιστική αμφισβήτηση των μνημονιακών πολιτικών και μέτρων και η απειθαρχία στην τήρησή τους μπορεί να δώσει προοπτική, αλλά σε αυτή την περίπτωση έρχονται στο προσκήνιο οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάγκη της αποδέσμευσης.

Από τους συνδυασμούς που προαναφέραμε κανείς δεν είναι διατεθειμένος για ένα τέτοιο αγώνα, όλοι είναι στη λογική «Ευρώπη και ξερό ψωμί».

Το επιχείρημα που προβάλλουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα λύσεων, ότι η αντίσταση και η απειθαρχία οδηγούν τη χώρα στην απομόνωση είναι για να εκφοβίζει το λαό και να σκορπά τη μοιρολατρία.

Διαβάζουμε στο προεκλογικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για 200 έργα που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται και για πλήθος εκατομμυρίων που αξιοποιήθηκαν στη Λευκάδα και απορούμε γιατί δεν τα βλέπουμε πουθενά. Αντίθετα βλέπουμε τα προβλήματα να έχουν μεγαλώσει, την κατάσταση να επιδεινώνεται, ενώ προοπτική στον ορίζοντα δεν φαίνεται.

Είναι σαφές ότι η όποια αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών δεν βρίσκεται στην υποταγή της στην κυβέρνηση ή την εθελούσια συστράτευση στην εφαρμογή της πολιτικής των ισχυρών οικονομικών και πολιτικών κατεστημένων.

Ως απάντηση στα προβλήματα αυτά και στο ερώτημα πώς θα ανταποκριθεί ο δήμος στα προβλήματα και τις προκλήσεις προβάλλουν τη λύση να ψηφιστούν οι πιο ικανοί για να αξιοποιήσουν επιχειρηματικά τη δημοτική περιουσία και τις λειτουργίες του δήμου, με δυο λόγια την εκχώρηση στους ιδιώτες ή τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και φυσικά η εκχώρηση αυτή θα σημάνει για τον ιδιώτη το μέγιστο κέρδος και για τον δημότη μεγάλη επιβάρυνση.

Η πείρα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά αρνητική. Οι τιμές πέταξαν στα ύψη, η επιβάρυνση των πολιτών είναι μεγάλη και παράλληλα όλες αυτές οι κρίσιμες για τους εργαζόμενους διαδικασίες ξέφυγαν από τον έλεγχο τους.

Σε αυτή την πολιτική συμφωνούν όλοι οι συνδυασμοί, έστω κι αν κάποιοι υποψήφιοι το βάζουν προσεκτικά, τηρώντας για ευνόητους λόγους τα προσχήματα.

Η ιστορία της εκχώρησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης του δήμου μας παλαιότερα στην ΕΥΔΑΠ και ο αγώνας του λαού της Λευκάδας που την ακύρωσε δείχνουν το δρόμο για τη δράση μας στις απόπειρες ιδιωτικοποιήσεων που έρχονται.

Η αντίληψη ότι δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, ένας ικανός δήμαρχος μπορεί να τα καταφέρει αν κινηθεί επιχειρηματικά και σε τελική ανάλυση, ψηφίστε τον ικανό πέρα από πολιτικές θέσεις που ασπάζεται και θα εφαρμόσει αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.

Αγαπητοί συνδημότες,

Για το Αγωνιστικό Μέτωπο Δήμος δεν είναι το δημοτικό συμβούλιο και ακόμη περισσότερο ο δήμαρχος, είναι οι κάτοικοι του, ο λαός. Παρότι ο δήμος όπως και το σύνολο της διοίκησης της χώρας λειτουργεί με το σύστημα της αντιπροσώπευσης και όχι της άμεσης Δημοκρατίας πρέπει να επιμείνουμε αποφασιστικά οι κάτοικοι άμεσα να διοικούν. Πρέπει στο μέγιστο δυνατό βαθμό να εισάγουμε στοιχεία άμεσης Δημοκρατίας σε όλες τις εκφάνσεις του δήμου.

Οι άλλες παρατάξεις δεν σκοτίζονται γι’ αυτό, ιδιαίτερα οι δημοτικές αρχές, τους δημιουργεί εμπόδια, για το Αγωνιστικό Μέτωπο όμως έχει καίρια σημασία. Από τη στιγμή που μόνο ο λαός μπορεί να επιβάλει λύσεις προς το συμφέρον του είναι ανάγκη να αγωνιστούμε ο λαός να βγει στο προσκήνιο.

Οπωσδήποτε η αγνόησή και η παράκαμψη των λαϊκών συμφερόντων από τις δημοτικές αρχές και τις άλλες δυνάμεις οδηγούν στην αγνόηση του λαού.

Δεν συμφέρει η κινητοποίηση του και αυτό οδηγεί στην εκλογή δημοτικών συμβουλίων κάθε τέσσερα χρόνια και ανάθεση σε αυτά όλων των λαϊκών υποθέσεων εν λευκώ. Αυτή, εξάλλου, είναι και η ουσία όλων των διαδικασιών στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε αυτή τη λογική και θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να την αποτρέψει. Δεν πρόκειται οι σύμβουλοι του να περιοριστούν στην παράθεση των απόψεων του στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου, αντίθετα η συνεχής επικοινωνία τους με το λαό, η συζήτηση μαζί του, η κινητοποίηση του είναι προτεραιότητα.

Η δήμοι λόγω της φύσης τους και κυρίως λόγω των ζωτικών λαϊκών προβλημάτων που διαχειρίζονται και της άμεσης επικοινωνίας τους με το λαό μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κρίκο στα πλαίσια ενός κινήματος που θα αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική, θα διεκδικήσει κατακτήσεις και λαϊκά δικαιώματα θα θέσει το ζήτημα της ανάγκης βαθύτερων αλλαγών στην κοινωνία και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των μεγάλων συμφερόντων, των δημοτικών αρχών που τα στηρίζουν και των πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεών τους.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ανάγκη ο λαός να ενεργοποιηθεί, να ενημερώνεται και να αποφασίζει, να βγει στο προσκήνιο της ιστορίας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Το Αγωνιστικό Μέτωπο μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική.

Ενισχύστε το ώστε με μεγαλύτερη δύναμη να παρέμβει στις εξελίξεις μέσα και έξω από το δήμο.

Η ψήφος των δημοτών την Κυριακή είναι κρίσιμη, για αυτό είναι αναγκαίο στις λίγες μέρες που μένουν να απευθυνθούμε πλατιά στους Λευκαδίτες και να ζητήσουμε την ενίσχυση του Αγωνιστικού Μετώπου.

Χιλιάδες συμφωνούν μαζί μας, κάνουν τις ίδιες διαπιστώσεις με εμάς, έχουν τις ίδιες αγωνίες. Να ζητήσουμε την ενίσχυσή τους.

Να φτάσουν στην κάλπη σταθερά αποφασισμένοι να στηρίξουν το Αγωνιστικό Μέτωπο. Αν καθένας από το ψηφοδέλτιο και οι πολλοί φίλοι του απευθυνθούν σε ένα αριθμό συμπολιτών μας τότε να είμαστε όλοι σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο.

Ψηφίζουμε και στηρίζουμε το Αγωνιστικό Μέτωπο.

Καλή επιτυχία για το συνδυασμό μας, για όλους εμάς και για το λαό της Λευκάδας.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας