Εργατικός Αγώνας

Ο άδικος ΕΝΦΙΑ “φορτώνεται” στους δήμους

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεσμεύτηκε για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, μέσα στην τετραετία. 

Όπως ξέρουμε ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) είναι ένας φόρος που επιβάλλει το ελληνικό κράτος για την ακίνητη περιουσία. Ο φόρος αυτός θεσπίστηκε το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά. Πριν τον φόρο αυτό ήταν το λεγόμενο “Χαράτσι” που επιβάλλονταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Τον φόρο αυτό πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που κατέχουν είτε είναι κατοικία είτε οικόπεδο ή αγροτεμάχιο και το ύψος του ποσού καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως τετραγωνικά, όροφο (για κατοικίες), παλαιότητα, τιμή ζώνης κ.α.

Ο φόρος αυτός είναι άδικος και αντιλαϊκός. Εισπράττεται είτε από την εφορία είτε από τα ταμεία του δήμου. Υποχρεώνει τον πολίτη να πληρώνει ενοίκιο για την ίδια του την περιουσία!

Αυτόν λοιπόν τον αντικοινωνικό φόρο θέλει η κυβέρνηση να τον φορτώσει στους δήμους.

Από τότε που εφαρμόστηκε ο φόρος αυτός αποδίδεται στο κράτος είτε μέσω της ΔΕΗ είτε μέσω της εφορίας.

Πρόκειται, όμως, για απρόσωπες υπηρεσίες, ενώ με την μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας στους δήμους, ο φορομπήχτης θα έχει ονοματεπώνυμο.

Θέλουν οι δήμοι να ανοίξουν τέτοιο μέτωπο με τον λαό που στενάζει από τα αλλεπάλληλα χαράτσια;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η είσπραξη αλλά και ο καθορισμός του ΕΝΦΙΑ θα περάσει στους δήμους έπειτα από «μια διετή μεταβατική περίοδο».

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με ταυτόχρονη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι δήμοι (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) σχεδόν στο σύνολό της.

Οι δήμοι θα μπορούν να αυξάνουν ή να μειώνουν τον φόρο αυτό και θα αρχίζει να εισπράττεται από τους δήμους από το 2021.

Το θέμα έχει εξεταστεί από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) το οποίο, σε μελέτη του, έχει καταλήξει ότι ακόμη και εάν τα έσοδα των δήμων από κρατική χρηματοδότηση και φόρο ακινήτων είναι περίπου ίδια ως σύνολο «σε επίπεδο δήμων η αντικατάσταση των ΚΑΠ από τον ΕΝΦΙΑ θα προκαλέσει μεγάλες ανισότητες».

Με δυό λόγια οι δήμοι με υψηλής αξίας ακίνητα εντός των διοικητικών τους ορίων πιθανόν να έχουν αυξημένα έσοδα, αντίθετα αυτοί με χαμηλής αξίας ακίνητα θα παρουσιάσουν κάθετη πτώση στα έσοδά τους..

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη στον Δήμο Αγαθονησίου που τα έσοδά του σήμερα από τον ΚΑΠ ανέρχονται σε 1.517 ευρώ/κάτοικο, θα είναι από ΕΝΦΙΑ μόνο 179 ευρώ/κάτοικο.

Δηλαδή οι πλούσιοι θα γίνουν πιθανόν πλουσιότεροι, αλλά οι φτωχοί σίγουρα θα γίνουν φτωχότεροι!

Επομένως, ο δήμος για να επιβιώσει είτε θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογία είτε να εκχωρήσει υπηρεσίες σε ιδιώτες ή και να απολύσει εργαζομένους.

Όλα αυτά, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει “ματώσει” από τις περικοπές κρατικών πόρων της τάξης του 65% λόγω μνημονιακών πολιτικών , ενώ οι παρακρατηθέντες πόροι μεταξύ 2010-2022 (στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου) έχουν υπολογιστεί από στοιχεία της ΚΕΔΕ στα 26 δισ. ευρώ.

Οι πόροι λοιπόν που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των Κ.Α.Π. δεν πρέπει να αντικατασταθούν από τους πόρους που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων γιατί αυτό θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως της περιφέρειας, πέραν του ηθικού ζητήματος να γίνουν οι Δήμοι εισπράκτορες ενός άδικου φόρου και να ορίζουν το οικονομικό μέγεθος του φόρου..

Οι αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις να ενημερώσουν τους δημότες και να δημιουργήσουν κίνημα αντίστασης και ανατροπής των σχεδίων της κυβέρνησης. Ίσες ευθύνες σε αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια έχουν και οι “εκπρόσωποι” της Αυτοδιοίκησης που επιμένουν στην ανάγκη φορολογικής αποκέντρωσης με μεταφορά φόρων ακίνητης περιουσίας στον θεσμό.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος και πρέπει να καταργηθεί.

Είναι εκτός των άλλων και συζητήσιμο θέμα, κατά πόσο ένας δήμος έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κεντρικούς φόρους εκτός των τοπικών.

Και οι ίδιοι οι δημοτικοί άρχοντες που καλούνται να επιβάλλουν αυτό το φόρο στους δημότες τους είναι θύματα αυτής της άδικης φορολογίας.

Και οι ίδιοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν αυτό τον αντικοινωνικό φόρο, δηλαδή ενοίκιο για την περιουσία τους και πρέπει να αρνηθούν να παίξουν αυτό το ρόλο.

Η μοναδική χρηματοδότηση πρέπει να προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως προβλέπει το σύνταγμα και μάλιστα απαιτείται γενναία αύξηση, μαζί με την απόδοση των παρακρατηθέντων.

 

 

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είναι επικεφαλής της Μαχητικής Προοδευτικής Συνεργασίας Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.) και δημοτικός σύμβουλος Αιγιάλειας.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας