Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

Αυτοδιοικητικά

H Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού αποτελεί συνέχεια στην διοικητική δομή του κράτους και στην πραγματικότητα αποτελεί το μακρύ χέρι της κρατικής μηχανής για να φορολογεί διπλά και τριπλά τον πολίτη και να φορτώνει στο δήμο αρμοδιότητες χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, απέχοντας κατά πολύ από την έννοια του λαϊκού θεσμού που ο πολίτης συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων για τα τοπικά ζητήματα.

Περισσότερα...

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες τεράστιων καταστροφών από πλημμύρες και από φονική πυρκαγιά -μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα- με πολλά ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Παρόμοιες απώλειες είχαμε παλιότερα από καταστροφικούς σεισμούς.

Περισσότερα...

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Η μεταρρύθμιση «Κλεισθένης 1» στην θέση του «Καλλικράτη» βρίσκεται στην διαδικασία κατάθεσης στη βουλή και ψήφισης χωρίς να αποκλείονται αλλαγές και μάλιστα σημαντικές μέχρι να γίνει νόμος του κράτους. Το επίδικο είναι το σύστημα εκλογής των οργάνων, αν δηλαδή θα είναι η απλή αναλογική όπως έχει εξαγγελθεί ή θα είναι νοθευμένη αναλογική.

Περισσότερα...

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Η κατάσταση των δήμων είναι ασφυκτική. Οι δήμοι δεν ξέρουν τι χρήματα θα πάρουν με το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2016 και θα έχουν πρόβλημα να κλείσουν τους προϋπολογισμούς του 2016 και να συντάξουν νέους ,υποχρεωτικά ισοσκελισμένους με βάση τον νόμο.

Περισσότερα...

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

H κατάσταση στην μνημονιακή Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οδυνηρή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προ μνημονίων ήταν καλή ή ότι είχε καμία σχέση με λαϊκό θεσμό.

Ήταν πάντα ένας φορομπηχτικός μηχανισμός, ο μακρύς βραχίονας του αστικού κράτους. Όμως, τα τελευταία χρόνια, το σιδερένιο νομοθετικό πλαίσιο, οι αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις υπακούοντας στην πολιτική της ΕΕ για περιορισμό των δαπανών, η ιδιωτικοποίηση έργων και υπηρεσιών και η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας έκαναν την κατάσταση τραγική.

Περισσότερα...

IMAGE Ο Ρουπακιάς δε σκότωσε για το ποδόσφαιρο
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. Αυτή η φωτογραφία, είναι από εκείνες τις πρώτες ώρες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη... "Τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο" μας έλεγε το σουπεράκι στην οθόνη. Δεν είναι ένα "λάθος" πάνω... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ