Εργατικός Αγώνας

Ελλάδα-Τουρκία: 67 χρόνια «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ στις 20 Σεπτέμβρη 1951 αποφάσισε την ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στη λυκοσυμμαχία. Το γεγονός αυτό είναι μια αφορμή για να αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας από την ένταξη αυτή. Κατά την ίδρυση του ΝΑΤΟ (Απρίλης 1949), η Ελλάδα δεν κλήθηκε να γίνει ιδρυτικό μέλος του, αν και κατέχει χώρο στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση Πλαστήρα αποστέλλει εκστρατευτικό σώμα στην Κορέα, για να αναδείξει την αναγκαιότητα της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ τότε έβγαλε ανακοίνωση (Σεπτέμβρης 1950), η οποία κατέληγε: «…αν δεν χαλάσουμε σήμερα τα σχέδια αυτά, αύριο θα στείλουν όλο το λαό στη σφαγή… Κανένας Έλληνας φαντάρος στην Κορέα…». Οι συνέπειες ήταν τραγικές, αφού γύρισαν 182 νεκροί και 610 τραυματίες.

Ελλάδα και Τουρκία γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ τρία χρόνια αργότερα από την ίδρυσή του. Το ΚΚΕ πάλι, όπως κάνει πάντα, ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για τους κινδύνους που θα έχει η χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ. Ήταν μάλιστα η περίοδος που βρισκόταν σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας. Είναι η ίδια περίοδος που ο Ν. Μπελογιάννης εκτελείται, 40 μέρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως χώρα δεν έχουμε κερδίσει τίποτα από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, ο λαός μας έζησε πολλά δεινά όπως: Εθνοκαθάρσεις, διώξεις, δικτατορίες, εξορίες, βασανιστήρια, διαμελισμό της Κύπρου, αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, Συμφωνία Πρεσπών, Προσφυγικό κ.ά. Έχουμε νέες ΝΑΤΟικές δομές, νέους εξοπλισμούς, χρηματοδότηση στρατιωτικών τμημάτων εκτός Ελλάδας (12 αποστολές), υποχρεωτική προμήθεια οπλικών συστημάτων κυρίως για ΝΑΤΟικές ανάγκες κ.ά.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει τον β’ γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ για τη συμμετοχή μας στην πολεμική ναυτική δύναμη που θα ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ. Έτσι η χώρα μας εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς από Μαύρη Θάλασσα, Περσικό Κόλπο, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Πέρα από τη ΝΑΤΟική ευθύνη της φύλαξης του εναέριου χώρου των Βαλκανίων, συμμετέχουμε ενεργά στις ασκήσεις τους όπως αυτή που διεξήχθη στη Νορβηγία, της μεγαλύτερης του ΝΑΤΟ, και στον ζωτικό χώρο της ΒΔ άκρης της Ευρασίας, ως επίδειξη υπεροχής έναντι των Ρώσων.

Το πλαίσιο των διευθετήσεων στο Αιγαίο σε βάρος μας έχει δρομολογηθεί και εφαρμόζεται με ευθύνη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, τη στρατιωτική συνδιαχείριση και τη συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών. Βλέπουμε καθημερινά πλέον το κουρέλιασμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με την τουρκική επιθετικότητα, την ανοχή του ΝΑΤΟ και την υποχωρητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση στην Τουρκία προωθεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και ανοιχτά πλέον δηλώνουν πως διεκδικούν το μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. Ο Πρόεδρος Ερντογάν στη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας Τούρκων αξιωματικών εμφανίστηκε μπροστά σε χάρτη της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας», στον οποίο αποτυπώνονται οι διεκδικήσεις τους στη θάλασσα. Αυτές ακουμπάνε τις ακτές της Κρήτης, όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μερικά νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο.

Παράλληλα, αφήνουν τις προσφυγικές ροές να αυξηθούν δραματικά τις τελευταίες βδομάδες, με ευθύνη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εμμονής τους να εφαρμόσουν την απαράδεκτη Συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ, γιατί είναι καταστροφική για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τους νησιώτες. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταδίκασε αυτήν τη Συμφωνία και αγωνίζεται ώστε να κλείσουν τα hot spots και να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός τους στα νησιά μας.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να κατανοήσουν ότι η παρουσία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη χώρα μας δεν διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά εξασφαλίζει μόνο τα συμφέροντα για τις εταιρείες με τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τους δρόμους μεταφοράς, τις νέες αγορές Ενέργειας και εμπορίου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία.

Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός και τα στελέχη να πούνε όχι στη νέα συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τους Αμερικανούς στο πλαίσιο του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου». Αυτή η συμφωνία πέρα από τη διεύρυνση και επέκταση των βάσεων στη χώρα μας θα δυναμώσει την ενσωμάτωση και εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Ο λαός μας πρέπει να ξεσηκωθεί και να διαδηλώσει την αντίθεσή του σε αυτήν τη συμφωνία.

Αποτελούν προσβολή για το λαό μας οι συνεχείς δηλώσεις του Πάιατ για τις αμερικανικές επενδύσεις, τη διεύρυνση και επέκταση των βάσεων, την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

 

Μιχάλης Σοφικίτης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

 

Πηγή: Ριζοσπάστης

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας