Εργατικός Αγώνας

Για τις επικίνδυνες εξελίξεις στο νότιο Αιγαίο

Ανακοίνωση του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου των Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

Η αναγγελία επιχείρησης σεισμικών ερευνών με τη συνοδεία ολόκληρης αρμάδας πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά του Καστελλόριζου αποτελεί μια απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια του αντιδημοκρατικού φιλοπόλεμου καθεστώτος Ερντογάν, που στρέφεται εναντίον του ελληνικού αλλά και του τουρκικού λαού και απειλεί άμεσα την ειρήνη στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στη νεο-οθωμανική, επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική της τουρκικής αστικής τάξης, που έρχεται να προστεθεί στην κατοχή εδαφών στην Κύπρο και τη Συρία, στην άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, στο απαράδεκτο Μνημόνιο με το καθεστώς Σάρατζ, στην εγκατάσταση βάσεων σε άλλες χώρες, στα συνθήματα για «Γαλάζια Πατρίδα» και γκριζοποίησης ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Η πολιτική αυτή καταδικάζεται μόνο στα λόγια από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι οποίοι επιδιώκουν μια «συνεκμετάλλευση» των ΑΟΖ για τα κέρδη των πολυεθνικών τους, είναι έτοιμοι να «πουλήσουν» οποιονδήποτε σύμμαχο και να τορπιλίσουν την ειρήνη για την επικράτηση επί των γεωπολιτικών ανταγωνιστών τους, όπως διδάσκει η παλαιότερη και πρόσφατη ιστορία. Το «άδειασμα» των Κούρδων της Συρίας, από τις ΗΠΑ, αποτελεί το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η πολιτική του «προβλέψιμου» Μητσοτάκη δεν πρόκειται να πείσει τους λύκους της Ουάσινγκτον και των Βρυξελών. Δεν είναι «πατριωτική», είναι επικίνδυνη, φέρνει απαράδεκτους συμβιβασμούς, νέους γύρους εξοπλιστικών προγραμμάτων με Νατοϊκή σφραγίδα, μαζί με πολεμικές τυχοδιωκτικές περιπέτειες.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού δεν κινδυνεύουν μόνον από την τουρκική αστική τάξη. Πρώτα από όλα, έχουν ξεπουληθεί από την αστική τάξη της Ελλάδας με τις Συμφωνίες για τις βάσεις, με τα αμερικανικά στρατεύματα στα εδάφη και τις θάλασσές μας, με τον αμερικανό Πρέσβη που αναμιγνύεται παντού, με τους πράκτορες της CIA και της Μοσάντ που αλωνίζουν στη χώρα, με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μπορεί να τα εξασφαλίσει μόνον ο ελληνικός λαός, με έναν καθαρά αμυντικό στρατιωτικό προσανατολισμό, έξω από την επιθετική συμμαχία του ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό, με μια αντιιμπεριαλιστική, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έξω από το ευρωατλαντικό πλαίσιο. Αυτή η πολιτική δε θα έκανε την Ελλάδα δεδομένη για τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, θα έδινε άλλα περιθώρια διπλωματικών αλλά και πολιτικών μέσων στην διαπραγμάτευση των ελληνοτουρκικών διαφορών, θα αφαιρούσε εξουσία από τους εμπρηστές του διαίρει και βασίλευε, τις ΗΠΑ και τις ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε., θα μπορούσε να πείσει τον τουρκικό και τους άλλους λαούς για την ειλικρίνεια, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη φιλία και τη συνεργασία στην περιοχή, ενάντια στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική «συνεκμετάλλευση» εδαφών, θαλασσών, ΑΟΖ και λαών. Αυτή η πολιτική απαιτεί ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς απαράδεκτα casus belli, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και χωρίς αμερικανονατοϊκούς ή άλλους πάτρωνες.

Τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και η ειρήνη δεν προωθούνται με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον επιθετικό άξονα με το σιωνιστικό κατοχικό καθεστώς του Ισραήλ κάτω από τη διεύθυνση των ΗΠΑ, την οποία εγκαινίασε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αναβάθμισαν οι Τσίπρας – Κοτζιάς και συνεχίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός ο άξονας στρώνει το έδαφος σε επικίνδυνα ευρωατλαντικά παιχνίδια γύρω από τους αγωγούς φυσικού αερίου και προωθεί τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να πάρει τα μερίδιά της από τα «οικόπεδα» των πολυεθνικών ενέργειας. Στρέφεται κατά των δικαιωμάτων του τουρκικού λαού, επιχειρώντας να τον αποκλείσει από τη Μεσόγειο, με σχέδια όπως αυτό του EastMed και με μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις για την ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Έτσι, τροφοδοτεί με επιχειρήματα τον Ερντογάν προς το εσωτερικό της χώρας του και τη διεθνή κοινότητα. Αδυνατίζει τον κυριότερο σύμμαχο του ελληνικού λαού, που δεν είναι άλλος από τα φιλειρηνικά και δημοκρατικά αισθήματα που υπάρχουν μέσα στους λαούς της Τουρκίας.

Η πολιτική συμμαχιών με δικτατορίες, όπως αυτή του Σίσι στην Αίγυπτο και με τυχοδιώκτες, όπως ο Χαφτάρ της Λιβύης, χτυπά κάθε ηθικό, δημοκρατικό έρεισμα της εξωτερικής πολιτικής.

«Εθνική ενότητα» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την αστική τάξη και την πολιτική της δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί είναι πολύ πιθανόν οι σημερινές πολεμικές ιαχές να γίνουν άτακτη υποχώρηση όταν οι «σύμμαχοι» ορίσουν ποια νερά είναι «αμφισβητούμενα» και ποια όχι, όπως έκαναν καθαρό και οι ΗΠΑ. Γιατί δεν μπορεί να αποκλείσει τη συμμετοχή σε τυχοδιωκτικές πολεμικές ενέργειες, αν τους επιτραπεί. Ενότητα μαζί με αυτούς που λένε «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» και σήμερα, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, δε μπορεί να υπάρχει.

«Εθνική ενότητα» με αυτή την πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί την ίδια στιγμή στο εσωτερικό στρέφεται κατά του «εχθρού λαού», όπως έδειξαν ο αντισυνταγματικός «χουντονόμος» κατά της ελευθερίας στη διαδήλωση, οι βάρβαρες επιθέσεις των πραιτόρων του Χρυσοχοϊδη κατά εργαζομένων και νέων και οι ετοιμασίες για ένα ουσιαστικά νέο μνημόνιο, που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Εθνική ενότητα» δεν μπορεί να υπάρξει με τους ακροδεξιούς της Ελληνικής Λύσης, με τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής και τους κληρονόμους της.

Η λαϊκή πάλη και ενότητα, μαζί με τη διεθνιστική συνεργασία, θα προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ειρήνη.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ – ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

«ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ, ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΗΠΑ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας