Εργατικός Αγώνας

10 χρόνια μνημόνια, ένας χρόνος Πανδημία. Φτάνει πια! Να γυρίσει η χώρα σελίδα!

Ανακοίνωση του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Ιωαννίνων.

Έκλεισε ένας χρόνος με την Πανδημία αφού είχαν προηγηθεί 10 ολόκληρα χρόνια μνημόνια. Το αποτύπωμα στο  λαό και  τη νεολαία είναι από κάθε άποψη τραγικό, στους μισθωτούς,  στους ανέργους, τους επαγγελματίες που έβαλαν ή ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, στη  νεολαία με τους 500.000 μετανάστες, στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και με το δημόσιο χρέος εκτός ελέγχου.

Από τους 12 μήνες Πανδημία η κυβέρνηση έχει σε καραντίνα τη χώρα οκτώ ολόκληρους μήνες, παρόλα αυτά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, οι νεκροί έφτασαν τις 7.500 με προοπτική να ξεπεράσουν τους 10.000, το δημόσιο σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση, η οικονομία και τα οικονομικά του λαού ισοπεδώθηκαν.

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η Πανδημία κλείνοντας τον κόσμο στα σπίτια του, πέραν του εντελώς αναγκαίου, είναι απαραίτητη η αναστήλωση του συστήματος υγείας, της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρωτίστως, των νοσοκομείων, των μονάδων εντατικής θεραπείας, είναι απαραίτητη η διενέργεια μαζικών test για να εντοπίζονται έγκαιρα τα κρούσματα και να μην διασπείρουν τον ιό, να αντιμετωπισθεί ο τεράστιος συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις μεγάλες επιχειρήσεις που δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, στα σχολεία. Όλα αυτά απαιτούν οικονομικούς πόρους η κυβέρνηση όμως προτίμησε να μειώσει τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την υγεία και να μειώσει επίσης το προσωπικό εν μέσω πανδημίας.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας αποδείχθηκε  ανεπαρκές σε πρωτοφανή βαθμό, κυβερνητικά κόμματα- ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- κρατική μηχανή και συνολικά οι μηχανισμοί του κράτους.  Δεν πρόκειται απλώς για αδυναμία διαχείρισης ή για λάθος εκτιμήσεις, πρόκειται για τη διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την εξυπηρέτησή τους, πρόκειται για την απόλυτη πειθάρχηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επίσης αποδείχθηκε τραγικά ανίκανη να διαχειριστεί ακόμη και την προμήθεια εμβολίων. Όλα αυτά είναι απόδειξη της πολιτικής χρεοκοπίας τους.

Η κυβέρνηση από τη μία καλεί σε ομοψυχία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ίδια ώρα προωθεί τεράστιες αντιλαϊκές ανατροπές σε όλους τους τομείς, διογκώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και χρησιμοποιεί πρωτοφανή καταστολή για την διάλυση των κινητοποιήσεων.  Οικοδομεί αυταρχικό κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πολιτεύεται όπως όταν ήταν κυβέρνηση, τα   έδωσε όλα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, φόρτωσε το λαό ασήκωτα βάρη, έφτασε την αμερικανοκρατία στα ύψη. Οι  συγκρούσεις του με την κυβέρνηση είναι για δευτερεύοντα θέματα και στόχο έχουν να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους της Νέας Δημοκρατίας για να επανέλθει στην κυβέρνηση και να πολιτευτεί με ανάλογο τρόπο. Να έχουμε δηλαδή επανάληψη του 2015.

Αξίζει να εμπιστεύεται κάνεις αυτά τα κόμματα, αυτό το πολιτικό σύστημα και την Ευρωπαϊκή Ένωση πού την πλάσαραν ως το απάνεμο λιμάνι για τη χώρα και τον ελληνικό λαό; Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης;

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία ο λαός όλος πρέπει να ζυγίσουν με ψυχραιμία την κατάσταση, να αποδώσουν στον καθένα τις ευθύνες του και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Να μην αναθέσουν τη ζωή και το μέλλον τους σε κόμματα και κυβερνήσεις που αύριο όλες οι αποφάσεις τους θα είναι εναντίον τους.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη μέρα με τα συσσωρευμένα προβλήματα και το θηριώδες δημόσιο χρέος που καλείται ο λαός να αποπληρώσει και με μνημονιακά μέτρα να φτάνουν χρονικά ως το 2060.

Οι ελπιδοφόροι αγώνες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα πρέπει να δυναμώσουν, να πάρουν πιο πλατύ μαζικό και ενωτικό χαρακτήρα, να αγκαλιάσουν όλα τα λαϊκά στρώματα. Να δώσει ο λαός της περιοχής μας μαζικά  το παρόν.

 

Να διεκδικήσει ο λαός τη ζωή και την προκοπή του:

  • Αύξηση των αποδοχών και των εισοδημάτων, κανένας μισθός κάτω από 751 – ανώτατο όριο στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, καμία μείωση συντάξεων
  • Δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους, ιδιαίτερα τους νέους
  • Μείωση των ωρών εργασίας, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σταθερό ωράριο, 30ωρο εβδομαδιαίως χωρίς μείωση μισθών
  • Απαγόρευση των απολύσεων εν μέσω πανδημίας. Επίδομα για όλους τους ανέργους στο 80% του κατώτατου μισθού
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Σύγχρονο Δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν για όλο το λαό και Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με ικανοποιητικές συντάξεις
  • Σύγχρονα Δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια για όλους τους νέους
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα τις δημόσιας περιουσίας
  • Δημοκρατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες. Να  τελειώνουμε με την αστυνομοκρατία, να διαλυθούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας
  • Διαγραφή του χρέους των νοικοκυριών και των μικροεπιχειρήσεων, καμία κατάσχεση κατοικίας ανέργων, εργαζόμενων και μικρομεσαίων. Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου
  • Παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους με προοπτική την διαγραφή του
  • Απειθαρχία στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με τις πολιτικές της κατευθύνσεις οξύνθηκαν τα προβλήματα και επέβαλαν τα μνημόνια, γιατί αλλιώς τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.

ΑΓΩΝΑΣ- ΡΗΞΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 12ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας