Εργατικός Αγώνας

Αμερικανορωσικά, ελληνοτουρκικά και εξελίξεις στην Αριστερά

Το ερώτημα “τι θα βγάλει η συνάντηση Μέρκελ-Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο;” απαντήθηκε. Πράγματι η συνάντηση στις 15/7 είχε απ’ όλα. Συμφωνίες, σοβαρές διαφωνίες και εκκρεμότητες. Η “Διακήρυξη της Washington” μιλάει για κοινό όραμα και προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα στη δημοκρατική διακυβέρνηση και στην  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κοινή αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας και της Κίνας, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε πλήρης διαφωνία για τον αγωγό Nord stream 2 κάτι που έκανε  τον  Μπάιντεν να δηλώσει  ότι “διαφωνίες μπορούν να υπάρχουν μεταξύ  καλών φίλων”.

 

Είχε προηγηθεί στις 14/7   συνέντευξη του Πούτιν που δήλωνε ότι η Ρωσία θα  τηρήσει τη συμφωνία με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο και ότι ο αγωγός Nord stream 2 είναι οικονομική συμφωνία που η Ρωσία δεν την περιπλέκει με την πολιτική.  Μήπως είχαν συνεννοηθεί;

Απαρηγόρητος ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε για προδοσία της  Μέρκελ και διάφορα άλλα: Για στέρηση εσόδων ύψους πολλών δις για την  Ουκρανία από τη μη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν κατάλαβε το πιόνι που θέλει να γίνει “νταβατζής” ότι η Μέρκελ ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της Γερμανίας και όχι της Ουκρανίας. Δεν κατάλαβε ακόμη ότι ο Πούτιν δεν παίζει. 

Στον απόηχο, ο εισαγγελέας της Μαριούπολης (Ουκρανία) κάλεσε σε απολογία -ακουσον, άκουσον- τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.  Η απάντηση; “Αν επιμένει ο εισαγγελέας,  ο υπουργός θα πάει με συνοδεία 15 μεραρχίες”. 

Το ίδιο διάστημα υπογράφηκε από τους Πούτιν και Σι Ζιπινγκ παράταση της συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας η οποία αποτελείται από 25 άρθρα. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Λαβρόφ η συμφωνία αφορά αμυντική συνεργασία ανάμεσα στους ίδιους και τους συμμάχους τους και στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχουν συνοριακές διαφορές κι ότι οι δύο χώρες σκοπεύουν να μετατρέψουν τα Σινο-Ρωσικά σύνορα σε περιοχή ειρήνης και ανάπτυξης.  Περιμένουμε.

Αυτές τις μέρες στη Σαγκάη εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο Μουσείο Αστρονομίας στον κόσμο. Αποτελείται από 39.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι παράρτημα του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας και είναι αφιερωμένο στη μελέτη της αστρονομίας. Έχει κατασκευαστεί χωρίς ευθείες και ορθές γωνίες.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα φεύγουν από το Αφγανιστάν. Ένα ερώτημα παραμένει: “γιατί πήγαν;”. Διαβάστε τον Λένιν για τον ιμπεριαλισμό.

ΗΠΑ: δημοκρατία-“πρότυπο”. Το βράδυ των εκλογών του 2020, ενώ το αποτέλεσμα δεν ήταν ακόμα γνωστό,  τα ΜΜΕ διέκοψαν ομιλία του προέδρου Τραμπ. Πριν λίγες μέρες 50 δημοκρατικοί βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο του Τέξας έφυγαν από την Πολιτεία για να αποφύγουν τη σύλληψη. Αιτία ; Ήθελαν να εμποδίσουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο που προωθούσε η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Αλλά στις ΗΠΑ η αποχή απαγορεύεται και η αστυνομία μπορεί να συλλάβει τους βουλευτές και να τους οδηγήσει στη  συνεδρίαση. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία στις ΗΠΑ φτάνει το 5,5% . Στους λευκούς είναι 5,2%, Στους ασιατικής καταγωγής φτάνει το 5,8%, Στους ισπανόφωνους 7,5%,Στους μαύρους 9,5%. Και μιλάνε για δημοκρατικά δικαιώματα. Κόπτονται τάχα για τους Ουιγούρους στην Κίνα. Το θράσος περισσεύει και είναι  απύθμενο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  μιλώντας για το δρόμο Ε65, μίλησε ξανά για “πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας”. Την ίδια στιγμή,  η Eurostat ανακοινώνει για την Ελλάδα αυξημένο κίνδυνο φτώχειας με βάση το διαθέσιμο εισόδημα  του 2020 σε σχέση με το 2019. Αναμένουμε με την απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό. Οι εργοδοτικές οργανώσεις  απορρίπτουν αύξηση. Στις ΗΠΑ έγινε αύξηση του ωρομισθίου 1,5 έως 3%.  Εδώ, να δούμε… 

Ο Ερντογάν,  στην επέτειο του Αττίλα,  βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο. Όλοι (ΗΠΑ -ΕΕ) προειδοποιούν. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας καθώς και η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας βρίσκονται την Τετάρτη στην Κύπρο. Η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ  πλέει στο Βόσπορο. Κουβέντα δεν λέγεται για το πραξικόπημα ενάντια στο Μακάριο και την ΕΟΚΑ Β. Πολλά παράξενα δεν νομίζετε ότι υπάρχουν; 

Το μενού συμπληρώνεται με  μπόλικη Αριστερά. Στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλ. Τσίπρας έβαλε στόχο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο, για να υπάρξει προοδευτική  κυβέρνηση. Και μέσο για αυτό θεωρεί πως είναι το πρόγραμμα, ώστε να κερδίσει τον κέντρο χώρο. Θα σκεφτεί κάποιος “Τι μας λέει αριστερό πρόγραμμα για να κερδίσει τον κεντρώο χώρο;  Γίνεται;”. Στην Ελλάδα – και όχι μόνο-  όλα γίνονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε λάθος,  σκόπιμα υπάρχει σαφής ασάφεια. Το αριστερό είναι για τους αριστερούς. Το πρόγραμμα για τους  κεντρώους. Τι λέει το πρόγραμμα;  το είπε ο Σταθάκης (υπεύθυνος για το πρόγραμμα): “μείωση ελαστικών μορφών απασχόλησης”, “συλλογικές συμβάσεις”. “Υπάρχει κατώτατος μισθός 800 ευρώ”  εξήγγειλε ο Τσίπρας. Πόσο αριστερό είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα; Τα συμπεράσματα δικά σας. 

Έχουμε και την Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης που βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης. Από την πλευρά μας δεν υπάρχει βιασύνη  να κρίνουμε τελεσίδικα, Ωστόσο οι αναφορές “δεν είμαστε  νέος ΣΥΡΙΖΑ”  δεν πείθουν. Μεγαλύτερη σημασία έχει Το προγραμματικό Πλαίσιο. Αν όμως κρίνουμε από τα δέκα καυτά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως τα καθόρισε σε άρθρο του ο εκ των πρωτεργατών της Πρωτοβουλίας Κ. Λαπαβίτσας, ΤΟΤΕ; Τότε ένα τέτοιο προγραμματικό πλαίσιο μπορεί να ονομαστεί “προοδευτικό”, “ριζοσπαστικό”,  ό,τι θέλει ο καθένας. Αριστερό πρόγραμμα όμως δεν είναι. Πρόγραμμα που δεν οργανώνει την πάλη  ενάντια στις βάσεις,  το ΝΑΡΟ, την αμερικανοκρατία,  την ΕΕ, που δεν θίγει τις αξίες,  την ιδεολογία και τις δομές  του υπάρχοντος συστήματος, δεν είναι αριστερό. Το πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του ΕΑΜ φωτίζει και δείχνει το δρόμο. Διαβάστε το

 

Ελεύθερος

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας