Εργατικός Αγώνας

Μακρόν εναντίον νεοφασισμού στο δεύτερο γύρο των Γαλλικών Εκλογών

Ο νεοφιλελεύθερος πρώην τραπεζίτης των Ρότσιλντ, Εμανουέλ Μακρόν, θα αντιμετωπίσει τη νεοφασίστρια Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών σε μια αναμέτρηση που σηματοδοτεί τον de facto θάνατο της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι στιγμής, στα 20 εκατομμύρια των καταμετρημένων ψήφων, στα οποία δεν περιλαμβάνονται ψήφοι από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

 

 

Μαρίν Λεπέν: 24,38%
Εμανουέλ Μακρόν: 22,19%
Φρανσουά Φιγιόν: 19,63%
Ζαν-Λουκ Μελανσόν: 18,09%

Τα exit polls

Νωρίτερα και μετά το κλείσιμο της κάλπης,  η Ipsos/Sopra Steria για τη δημόσια γαλλική τηλεόραση εκτίμησε πως ο Μανουέλ Μακρόν θα συγκεντρώσει το 23,7%, και η Μαρίν Λεπέν 21,7%. Μικρότερη διαφορά δείχνει η εκτίμηση του Harris Interactive, σύμφωνα με την οποία ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22%. Τέλος σύμφωνα με το Ifop εξασφαλίζει 23,8% και η Λεπέν το 21,6%.

Σημειώνεται ωστόσο πως υπήρξαν και κάποιες άλλες εκτιμήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Μαρίν Λεπέν. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την τελική διαφορά μεταξύ των δύο, Μακρόν και Λεπέν θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα κονταροχτυπηθούν στο δεύτερο γύρο.
Σχετικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ισοψηφούν με 19,5%. Συντριβή για το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο κατέρρευσε με τον υποψήφιό του Μπενουά Αμόν να συγκεντρώνει ποσοστό 6% με 7%. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις η επικεφαλής της ακροδεξιάς χάνει από τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο, ο οποίος αναμένεται να έχει την υποστήριξη των περισσότερων πολιτικών χώρων. Με την ανακοίνωση των exit polls, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν αλλά και ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Μανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σημειώνοντας πως η επικράτηση της Λεπέν θα ήταν καταστροφική για τη Γαλλία. 

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Το σύστημα που συνόδευσε την Γαλλία, από τα χρόνια της εκρηκτικής μεταπολεμικής ανάπτυξης μέχρι τις ημέρες μας, στο οποίο κυριαρχούσε η εναλλαγή δυο βασικών πολιτικών

σχηματισμών, διαλύεται με κρότο καθώς οι σοσιαλιστές κυριολεκτικά εξαφανίζονται από το πολιτικό σκηνικό και οι συντηρητικοί του Φιγιόν γλύφουν τις πληγές τους από την πορεία του κρατικοδίαιτου «άριστου» υποψηφίου.

Κατά τα φαινόμενα η Γαλλία θα γίνει η τρίτη χώρα μετά την Ελλάδα και την Ιταλία που θα κυβερνηθεί από έναν τραπεζίτη – σενάριο που επιβεβαιώνει την τάση των οικονομικών ελίτ να αναλαμβάνουν την εξουσία αδιαμεσολάβητα από το πολιτικό κατεστημένο. Όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή και στις ΗΠΑ με την εκλογή του επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μακρόν υπόσχεται ακόμη πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Άλλωστε όλοι στη Γαλλία θυμούνται ότι «το όνομά του φέρει ο που διεύρυνε το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ είναι ηθικός αυτουργός όλων των μέτρων που φιλελευθεροποίησαν την οικονομία έτσι ώστε το 2016 το 86,4%των συνολικών προσλήψεων να είναι προσωρινές θέσεις κι εξ αυτών το 80% να αφορά συμβάσεις διάρκειας μικρότερης του 1 μήνα».

Το υγιές ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο της γαλλικής κοινωνίας μένει και πάλι χωρίς αριστερή, προοδευτική εκπροσώπηση στο δεύτερο γύρο των εκλογών, προς μεγάλη ικανοποίηση των χρηματοπιστωτικών κέντρων στην ΕΕ.

Η απάντηση λοιπόν αναμένεται και πάλι στους δρόμους… εκεί που οι Γάλλοι τα καταφέρνουν συνήθως πολύ καλύτερα απ’ ότι στις κάλπες.

 

Πηγή: gnomionline.com.cy

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας