Εργατικός Αγώνας

ΕΕ, κοινό σπίτι ανακριτών και χαφιέδων

Του Γιάννη Ελαφρού.

Σοκ προκάλεσε η εικόνα της εθνοφυλακής του ισπανικού κράτους να συλλαμβάνει αξιωματούχους της καταλανικής κυβέρνησης, να καταλαμβάνει το καταλανικό υπουργείο Οικονομικών και να περικυκλώνει τα γραφεία του αριστερού CUP στη Βαρκελώνη. Ο φρανκισμός βρικολακιάζει στο κέντρο της Ευρώπης, η (αστική) δημοκρατία «πεθαίνει στην Καταλονία», χωρίς βεβαίως να ενοχλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει αποδεδειγμένη αλλεργία στα δημοψηφίσματα και στη λαϊκή κυριαρχία.

Δεν είναι όμως το μόνο παράδειγμα της σύγχρονης φυλακής που κτίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ορατά (και τρομοκρατικά, όπως στην Καταλονία) ή με αθέατα μέσα. Και στην Ελλάδα της «πρώτης φοράς Αριστεράς» είδαμε στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Π. Φύσσα την αστυνομική βία να αναπτύσσεται στο κέντρο της Αθήνας και στο Κερατσίνι, με τα ΜΑΤ, τα χημικά, τις συλλήψεις νέων παιδιών 15 και 16 ετών και την επιχείρηση εκφοβισμού και κατατρομοκράτησής τους. Φτάσαμε στο σημείο 16χρονος συλληφθείς, που προσπάθησε να διαφύγει και κτυπήθηκε σοβαρά από αυτοκίνητο, να φρουρείται από αστυνομικούς ακόμα και μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!

Κι αυτά είναι όσα φαίνονται· πολύ επικίνδυνα είναι όσα δεν φαίνονται και κτίζουν ένα αόρατο ψηφιακό τείχος επιτήρησης. Την Τετάρτη ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο οδηγία της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας. Πρόκειται για αντιδημοκρατική οδηγία που καταργεί δημοκρατικά δικαιώματα και τις όποιες δικαστικές εγγυήσεις, πάντα υπό το άλλοθι των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τι αλλάζει με την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας; Εάν μια διωκτική αρχή κράτους μέλους της ΕΕ θέλει να προβεί σε ανάκριση ενός ατόμου που βρίσκεται σε άλλη χώρα, μπορεί να ζητήσει απευθείας από την αντίστοιχη υπηρεσία να το ανακρίνει, χωρίς να κατατεθεί αίτημα στις δικαστικές αρχές, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Στο όνομα της επίσπευσης της διαδικασίας, εάν η αστυνομία της Γερμανίας θέλει να ανακριθεί ένα άτομο στην Ελλάδα, μπορεί να το ζητήσει από την ΕΛΑΣ και να γίνει στο άψε σβήσε! Αντίστοιχα, μπορεί να προχωρήσει άμεσα η παρακολούθηση ενός ατόμου που βρίσκεται στην Ελλάδα, ύστερα από αίτημα της γαλλικής αστυνομίας (για παράδειγμα), χωρίς και πάλι να απαιτείται άδεια από δικαστικές αρχές! Δεν διευκρινίζεται καν εάν όλα αυτά μπορούν να ισχύσουν και για έλληνες πολίτες που απαιτεί να ανακρίνει ή να χαφιεδίσει μια αστυνομία χώρας – μέλους της ΕΕ.

Μία ακόμα αντιδραστική διάταξη που περιλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας είναι η δυνατότητα μεταγωγής κρατουμένων για ανάκριση, από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη! Μέχρι στιγμής προβλέπεται πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με τη συναίνεση του κρατούμενου, αλλά ήδη ο δρόμος ανοίγει για να γίνεται ο κρατούμενος μπαλάκι ανάμεσα στις διωκτικές αρχές. Ας μην ξεχνάμε, πως ανάλογα αιτήματα για εξαγωγή κρατουμένων και υπόπτων είχε υποβάλλει στο παρελθόν και η CIA.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, αναμένεται να ξεκινήσει σχετικά σύντομα η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών της ΕΛΑΣ, στην οποία θα φακελώνονται όλοι όσοι ταξιδεύουν από και προς Ελλάδα, σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Έρχεται σχετικό σχέδιο νόμου που θα ορίζει τα στοιχεία που θα καταχωρούνται. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συλλέγουν παρόμοια στοιχεία (PNR) έχουν διασυνδεθεί και τα διαβιβάζουν στις ΗΠΑ. Η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών θα λειτουργεί ως αυτόνομο τμήμα εντός της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ), τη λεγόμενη και «δεύτερη ΕΥΠ», η οποία λόγω φόρτου εργασίας αναβαθμίζεται και πηγαίνει σε δικό της κτίριο στο Περιστέρι για να απλώσει τα πλοκάμια της (μέχρι τώρα στεγαζόταν στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ).

Υπάρχει πολύ δουλειά για τον Μεγάλο Αδελφό της αστυνομίας και της ΕΥΠ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2016, δόθηκαν 8.124 άδειες για νόμιμες παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών (2.947 με βουλεύματα και 5.177 με διατάξεις)! Επιπλέον ζητήθηκε η παράταση 3.904 παρακολουθήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη πως κάθε τέτοια άδεια μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση περισσότερων του ενός άτομα, αυτό σημαίνει πως μπορεί σήμερα να παρακολουθούνται (με νόμιμη άδεια) οι επικοινωνίες 20.000 – 30.000 ατόμων! Το 2005 οι άδειες παρακολούθησης δεν ξεπερνούσαν τις 200, το 2006 έγιναν 470 και το 2009 υπερέβησαν τις 2.000. Το 2014 είχαν φτάσει τις 5.736. Με τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν το 2015 τις 7.175 και το 2016 τις 8.124. Ήρθε η …ανάπτυξη της καταστολής και του χαφιεδισμού.

 

Πηγή: prin.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας