Εργατικός Αγώνας

Η τακτική ήττας του ΚΚΕ για το Δήμο της Πάτρας

Γράφει ο Βασίλης Κυπραίος.

Παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Κώστας Πελετίδης στην τηλεόραση του Super B στις 29/1/19, αποκαλυπτική για την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ ενόψει των δημοτικών εκλογών. (Όλη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ).

Ερώτηση: Πάνω σε αυτό που λέτε για συνένωση δυνάμεων, επειδή δεν θα έχουμε ερώτηση από τον Χρήστο Πατούχα θα πάω σε ένα θέμα που έθιξε ο ίδιος, μια που βάζετε την συνένωση δυνάμεων και που εδώ και αρκετούς μήνες έχει θέσει ένα ζήτημα προκειμένου να συνενωθεί ο χώρος της αριστεράς και να πάει ενωμένος στις εκλογές με εσάς επικεφαλής, και λέει δεν έχω πάρει καμία απάντηση από τον Κώστα Πελετίδη. «Eγώ λέω στηρίζω τον Κώστα Πελετίδη στον δεύτερο γύρο», εδώ ήταν ο Χρήστος Πατούχας,το είπε ξεκάθαρα. Το είχε πει, σας στηρίζει από τώρα, το ξέρετε και εσείς, χωρίς καμία προϋπόθεση και το είχε πει και το 2014 και λέει να πάμε συνενωμένοι και δεν πήρε καμία απάντηση, τι απαντάτε εσείς πάνω σε αυτό;

Κώστας Πελετίδης: Εμείς εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι συνενωνόμαστε και συνεχίζουμε εκείνη την ένωση δυνάμεων. Εμείς δεν συζητούμε για πολιτικές δυνάμεις, είναι άλλο θέμα αυτό το οποίο συζητούμε εμείς τώρα και λέμε ότι όπου και αν ανήκεις θα βρεθούμε στον ίδιο δρόμο και στο ίδιο μετερίζι, και λέμε και σε αυτόν που είναι στην ΝΔ και αυτόν που είναι στο ΠΑΣΟΚ και αυτόν που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτόν που είναι σε άλλες οργανώσεις .

Ερώτηση: Μα μια αυτοδιοικητική παράταξη της Πάτρας είναι, δεν είναι πολιτική δύναμη

Κώστας Πελετίδης: Ναι ο καθένας μας είναι πολιτική παράταξη. Εμείς αυτά τα βρίσκουμε τα συζητάμε δεν είναι αυτό το ζήτημα μας, ούτως ή άλλως η ζωή έχει δείξει, συνεργαζόμαστε.

Ερώτηση: Θα πάτε σε συνεργασίες;

Κώστας Πελετίδης: Μα οι συνεργασίες γινόντουσαν και γίνονται

Ερώτηση: Μετά ή πριν;

Κώστας Πελετίδης: Μα εμείς μέσα στην ζωή συνεργαζόμαστε.

Ερώτηση: Μάλιστα, δηλαδή η Λαϊκή Συσπείρωση κατεβαίνει ως έχει ξεκάθαρα;

Κώστας Πελετίδης: Μα φυσικό είναι αυτό.

Ερώτηση: Άρα δεν υπάρχει συνεργασία πριν.

Κώστας Πελετίδης: Τι συνεργασία να υπάρχει πριν;

Ερώτηση: Συνένωση παρατάξεων, Λαϊκή Συσπείρωση με Χρήστο Πατούχα. Κατεβαίνει μαζί σας η Βίβιαν Σαμούρη, λέω ένα παράδειγμα αυτά που ακούγονται.

Κώστας Πελετίδης: Εμείς λοιπόν εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα πορευτεί ως Λαϊκή Συσπείρωση και προχωρούμε και από εκεί και πέρα είναι ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να αγωνιστούν -καλής θέλησης- και θα πορευτούμε μαζί σε αυτόν τον αγώνα. Σε αυτόν τον αγώνα τον κοινό εμείς δεν ξεχωρίζουμε κανέναν.

Γίνεται σαφές, από τις παραπάνω απαντήσεις, ποια είναι η κεντρικά αποφασισμένη τακτική του ΚΚΕ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στην Πάτρα. «Εμείς εδώ είμαστε και όποιος θέλει ακολουθεί». Τακτική που ξεδιπλώθηκε αργότερα με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης υποψηφίων από διάφορους χώρους πέραν του ΚΚΕ. «Καλοδεχούμενοι όλοι στη Λαϊκή Συσπείρωση». Ως πρόσωπα μεμονωμένα. Όχι ως παρατάξεις. Καλοδεχούμενοι οι προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ως πρόσωπα, όχι ως παρατάξεις. Καλοδεχούμενοι οι προερχόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρόσωπα, όχι ως παρατάξεις. Καλοδεχούμενοι οι προερχόμενοι από τη ΛΑΕ. Ως πρόσωπα, όχι ως παρατάξεις.

Λες και η συνεργασία με τους «προερχόμενους» δεν είναι πολιτική συμμαχία. Λες και τα πρόσωπα δεν έχουν πολιτική διαδρομή ή ταυτότητα. Λες και δεν ξέρουμε το πολιτικό τους παρελθόν και τη στάση τους.

Μόνο η συνεργασία με την Ανυπότακτη Πολιτεία θα ήταν πολιτική συνεργασία με βάση τη λογική του ΚΚΕ. Θα μπορούσε όμως να μην είναι πολιτική, θα γινόταν κοινωνική, αν συνεργαζόταν μόνο ο επικεφαλής της με τη Λαϊκή Συσπείρωση (ή δυο-τρία πρόσωπα), και όχι η παράταξη εν συνόλω. Προαπαιτούμενο δηλαδή η διάλυση της Ανυπότακτης Πολιτείας για να συνεργαστεί με τη ΛΑΣ.

Η εκλογική τακτική του ΚΚΕ για το Δήμο της Πάτρας δεν είναι απλά κοντόθωρη. Δεν βάζει απλά το κόμμα πάνω από το συλλογικό συμφέρον. Είναι τακτική ήττας. Με βάση το νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική είναι πολύ πιθανό προκύψει ένας Δήμαρχος χωρίς δημοτικό συμβούλιο, με το Μαύρο Μέτωπο της αντιπολίτευσης ενωμένο και πλειοψηφικό. Να περάσει επί της ουσίας ο Δήμος στα χέρια των δυνάμεων της αγοράς και ας μην έχουν το Δήμαρχο δικό τους. Και επειδή ο στόχος της Λαϊκής Συσπείρωσης για 50% από την πρώτη Κυριακή δεν πείθει ούτε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η πρόταση της Ανυπότακτης Πολιτείας για Μέτωπο Νίκης είναι η μόνη λογική και εφικτή πρόταση, που έχει κριτήριο το αποτέλεσμα προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων της πόλης.

 

Ο Βασίλης Κυπραίος είναι μέλος της Παρέμβασης και της Δημοτικής Κίνησης Ανυπότακτη Πολιτεία.

 

Πηγή: antapocrisis.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας