Εργατικός Αγώνας

Νέος σκανδαλώδης μπουναμάς στο παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο

Του Αντώνη Νταλακογεώργου.

Παραμονή του Πάσχα επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει το νέο μπουναμά στο παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο προκαλώντας τα αισθήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων τα οποία ιδιαίτερα την μνημονιακή περίοδο έχουν δεινοπαθήσει από την άγρια φοροεπιδρομή στους μισθούς, τις συντάξεις και ευρύτερα στα εισοδήματά τους.

Η βρώμικη συναλλαγή κυβέρνησης – εφοπλιστών παίρνει πλέον επίσημο δημόσιο χαρακτήρα και με την βούλα του νόμου στην Βουλή.

Μάλιστα ο υπουργός Ε.Ν. Φώτης Κουβέλης που ανέλαβε τον πολιτικό ρόλο να φέρει προς κύρωση στην Βουλή με νόμο το συνυποσχετικό οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών που ενσωματώθηκε σε σχετικό άρθρο του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε επίτευγμα την κυβερνητική αθλιότητα!!!

Μάλιστα προκειμένου να μην ανανεώνεται η νομοθετική ρύθμιση είναι αορίστου χρόνου όπως ακριβώς επιθυμούσαν οι εφοπλιστές.

Ο Τσίπρας την περίοδο 2012 – 2014 μιλούσε για φορολόγηση των εφοπλιστών ύψους 2 δις ευρώ…!! Επίσης με προγενέστερη δήλωση του ίδιου (Φλεβάρης 2019), για το ποσό των δηλωθέντων μερισμάτων υπολόγισε ότι θα εισρέουν από αυτά στα δημόσια ταμεία 75 εκατομμύρια ευρώ….

Τώρα σύμφωνα με τον νόμο το ποσόν αυτό ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ!!

Να αναφέρουμε επίσης ότι το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει ότι “το ύψος της συμβολής της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας υπολογίζεται προς το παρόν στα 75 εκατομμύρια ευρώ αλλά εκτιμάται ότι θα ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως”!!

Άνθρακες ο θησαυρός αφού σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το ποσόν που εισέρευσε στα δημόσια ταμεία ποτέ δεν ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αφού ένα μεγάλο μέρος των μεγαλόσχημων εφοπλιστών δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ ενώ ορισμένοι ζήτησαν διακανονισμό καταβάλλοντάς τα με δόσεις!!!

Στην σχετική ομιλία στην Βουλή ο Φώτης Κουβέλης μετατράπηκε σε προπαγανδιστικό τελάλη του εφοπλιστικού κατεστημένου και ταυτιζόμενος απόλυτα με την πολιτική τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και των προνομίων τους χωρίς ίχνος ντροπής ξεκαθάρισε ότι “στρατηγικός” στόχος του υπουργείου του είναι η ανάπτυξη της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας με την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα παράσχει ανταγωνιστικά οφέλη!!

Στην ίδια πολιτική κατεύθυνση στο αναφερόμενο νομοσχέδιο η κυβέρνηση διατηρεί σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα την φορολογία επί των ναυτιλιακών μερισμάτων.

Με αυτές τις επαίσχυντες νομοθετικές ρυθμίσεις κλείνει ουσιαστικά και η εκκρεμότητα των εφοπλιστών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε που την τελευταία 2ετία υπήρξε η σχετική εμπλοκή με την κατηγορία του άνισου ανταγωνισμού έναντι των άλλων ευρωπαϊκών ναυτιλιακών χωρών της Ε,Ε.

Η σχετική συμφωνία εφοπλιστών – κυβέρνησης και η νομοθετική κατοχύρωση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας για την συνταγματική αναθεώρηση με την οποία έμεινε ανέπαφη η φορολογική ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου!!!

Οι εξελίξεις αυτές επικροτήθηκαν και χειροκροτήθηκαν και η κυβέρνηση εισέπραξε για πολλοστή φορά τα εύσημα των εφοπλιστών!!!

Χαρακτηριστική του κλίματος και της απήχησης που είχε στο υπόλοιπο αστικό πολιτικό κατεστημένο είναι το γεγονός ότι Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο υπερψήφισαν την σχετική συμφωνία αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ο γνωστός ακροδεξιός Άδωνις Γεωργιάδης, περιχαρής δήλωσε κυνικά:

“Έρχεται σήμερα με νομοσχέδιο η κυβέρνησή σας και τα 75 εκατομμύρια της εθελοντικής εισφοράς τα κατεβάζετε στα 40 εκατομμύρια. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μούρλια. Όταν έρχεσαι πιο δεξιά σημαίνει ότι πήζει το μυαλό. Μπράβο και πάλι μπράβο”!!!

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Νταλακογεώργος Αντώνης

 

Υ.Γ.: Τον ίδιο κατήφορο με την κυβέρνηση ακολουθούν πιστά και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την ναυτιλία, που μετά την βρώμικη αυτή συμφωνία πανηγυρίζουν και αυτοί με την σειρά τους δηλώνοντας την χαρά τους… “επειδή στο νέο συνυποσχετικό ένα εκατομμύριο ευρώ θα πάνε στην ναυτική εκπαίδευση”…!!!

Προφανώς η θεσμοθέτηση της επιχειρηματικής και φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών για αυτούς είναι θεάρεστη πολιτική και το ένα εκατομμύριο ευρώ θα σώσει την καταρρέουσα Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας