Εργατικός Αγώνας

Ποιοι διέλυσαν τη ΔΕΗ;

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος.

Λοιπόν, ξανακινδυνεύει η ΔΕΗ και για να ξανασωθεί ξαναβάζει το χέρι στην τσέπη ο λαϊκός κόσμος.

Η ΔΕΗ στήθηκε κάποτε από το υστέρημα του ελληνικού λαού , αλλά γρήγορα έγινε όργανο άσκησης εξουσίας στα χέρια των εκάστοτε κυβερνήσεων, που την φόρτωσαν, επί 10ετίες, με ΟΛΕΣ τις παθογένειες που ταλάνισαν και ταλανίζουν τη χώρα: Κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση, ρουσφετολογική πολιτική προσλήψεων, φορομπηχτικές πολιτικές, αυξήσεις για τον λαό – χαριστικά τιμολόγια για το κεφάλαιο, απώλεια του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της κλπ, κλπ.

Στα χρόνια των μνημονίων το τιμολόγιο της ΔΕΗ φορτώθηκε με επιπλέον χαράτσια προκειμένου να «πληρώνονται» τα ξένα αφεντικά κι ο λαός, ο οποίος γονάτιζε από τη φοβερότερη επίθεση που δέχτηκε ποτέ η χώρα, βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώνει τους λογαριασμούς. Παράλληλα, τα μνημονιακά αφεντικά, βρίσκοντας πρόθυμους ντόπιους υπηρέτες, επέβαλλαν στη ΔΕΗ να πουλά ρεύμα στους «εναλλακτικούς παρόχους» σε τιμή φθηνότερη από το κόστος παραγωγής, ενώ εκείνοι, στη συνέχεια, το πουλούν ακριβότερα στους λαϊκούς καταναλωτές.

Η «αντιπαράθεση» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γίνεται, μόνο και μόνο, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να αποκρύψουν τις εγκληματικές-συνειδητές ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες της κατάρρευσης της ΔΕΗ, για τις οποίες θα έπρεπε, κανονικά, να έχουν καθίσει όλοι στο σκαμνί.

Οι λαϊκές τάξεις θα πρέπει να καταλάβουν πως λύσεις υπέρ της χώρας και του λαού δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στο σύστημα που γεννά και αναπαράγει τη δυστυχία και την εξάρτηση της χώρας υπέρ των ξένων αφεντικών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ντόπιων και ξένων.

Η άρνηση πληρωμής του χρέους–μαϊμού, η μονομερής καταγγελία όλων των μνημονιακών συμφωνιών, η έξοδος από την ΕΕ και η ελληνοποίηση των κέντρων αποφάσεων που προσδιορίζουν την πορεία της χώρας,     είναι ιστορικός μονόδρομος.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας