20/10/2021

Του Γιάννη Φασουλά.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί το νερό είναι ο νέος χρυσός». Το συγκεκριμένο άρθρο μιλά για μια νέα μορφή εκμετάλλευσης του νερού. Πέρα από την εισαγωγή του στα χρηματιστήρια, προτείνει και χρηματιστηριακά παράγωγα και ασφάλειες κινδύνου.

Για άλλη μια φορά επιχειρούν να κάνουν το νερό ένα δυνατό κερδοσκοπικό προϊόν. Αυτή την φορά με πολύ πιο επικίνδυνες μεθόδους, όπως είναι τα χρηματιστηριακά παράγωγα (θυμάστε τι είχε γίνει με τα αντίστοιχα παράγωγα για την κατοικία της Lehman Brothers).

Στην χώρα μας έχουν εδώ και αρκετά χρόνια ακουστεί πολλά αλλά και έχουν νομοθετηθεί περισσότερα.

Η αρχή έγινε την δεκαετία του 90 όταν η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «έσπασε» την ΕΥΔΑΠ στα δύο, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα. Από τότε όλες οι κυβερνήσεις πρόσθεταν και κάτι παραπάνω στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και της παράδοσης –και- του νερού στους κερδοσκόπους.

Τα τελευταία νέα, όσον αφορά την ΕΥΔΑΠ είναι τα γνωστά ΣΔΙΤ που έρχονται με γοργό βηματισμό, αν όχι με άλματα.

Αντίστοιχα σχέδια υπάρχου παντού. Και στην Θεσσαλονίκη και σε όλες τις ΔΕΥΑ.

Είναι θετικό ότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις της Ομοσπονδίας εργαζομένων ΕΥΔΑΠ για την μη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Αυτό όμως δεν φτάνει Πάντα υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις, αλλά οι νόμοι ψηφίζονταν.

Πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες αντίστασης από όλους τους συνδικαλιστικούς και λαϊκούς φορείς, που ταυτόχρονα και απαραίτητα θα είναι δεμένοι με τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί μια ισχυρή συμμαχία με όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την κερδοσκοπία –και- του νερού.

Και πάνω σε αυτό θα κριθούν ΟΛΟΙ.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό εν ανεπαρκεία.

ΟΧΙ στους ιδιώτες με όποια μορφή και αν εμφανίζονται!

Προσπάθεια και αγώνας για φτηνό και ποιοτικό νερό!

IMAGE Βαδίζοντας επί των θρανίων
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. Στην οδό Νικολάου Τρυπιά και Εφέσου στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε ένα περιστατικό, που κάποιους αρμόδιους, θα έπρεπε να τους κάνει να δηλώσουν παραίτηση ή, έστω, να πουν ένα συγγνώμη. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ