Εργατικός Αγώνας

Η ομαδάρα κι ο πρόεδρος να’ ναι καλά…

Γράφει ο Μπάμπης Κλιάφας.

Τα αίσχη που για μια ακόμη φορά συνέβησαν μέσα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο εξέθεσαν όχι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και την ίδια τη χώρα και το λαό της στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο ενός «καουμπόι»-παράγοντα που «μοστράριζε» τα «σιδερικά» του ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κι έδειξε στους κυβερνώντες πως «όταν ταΐζεις το θηρίο με το χέρι είναι θέμα χρόνου να καταπιεί και το χέρι σου».

Δυο είναι οι φυσικοί αυτουργοί των πρόσφατων αθλιοτήτων της Τούμπας: ο ένας είναι ο προφανής, ο «πλερώνω και σπάω» μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τους «φουσκωτούς» του για να απαιτήσει την εύνοια που αγόρασε για την ομάδα του και μέσα στη θέρμη των εκδηλώσεων του έβγαλε «τυχαία» το σακάκι για να δουν όλοι το περίστροφο το οποίο κουβαλά «για την προστασία του». Ο δεύτερος είναι η κυβέρνηση όπως προσωποποιείται σε δυο υπουργούς: τον ανεκδιήγητο Βασιλειάδη που τις τελευταίες μέρες λειτούργησε ως γραφείο τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον επικεφαλής της «δικαιοσύνης» Στ. Κοντωνή του οποίου οι νομικές εμπνεύσεις έχουν φέρει το ποδόσφαιρο σε τεράστιο αδιέξοδο.

Μετά από τις νέες «ομορφιές» της Τούμπας, η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από τον «Κοσκωτά» της, τον επιχειρηματία που του χάρισε μια καπνοβιομηχανία απαλλαγμένη από χρέη, μπίζνες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και, δια στόματος πρωθυπουργού, του υποσχέθηκε κι ένα πρωτάθλημα κι έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τηρήσει την υπόσχεση της.

Η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη έχει τεράστιες εκκρεμότητες με την αθλητική δικαιοσύνη για «ομορφιές» που έγιναν σε διάφορα γήπεδα της χώρας οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί. Αντίθετα, προτάχθηκαν να εκδικαστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μεταγενέστερες κατηγορίες μόνο για να διεξαχθεί ο «τελικός του πρωταθλήματος» με την ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ ατιμώρητο και με γεμάτες εξέδρες. Η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση ανατράπηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, λίγες ώρες πριν τον αγώνα, τα εισιτήρια τυπώθηκαν τις πρωινές ώρες και με ετεροχρονισμένη απόφαση της αρμόδιας ΔΟΥ (από την Παρασκευή). Να μην ξεχνάμε ότι από την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός της Τούμπας (και της κωλοτούμπας) προανήγγειλε τα «ευχάριστα» όταν απαγόρευε τη… μετακίνηση των οπαδών της ΑΕΚ σε έναν αγώνα που τη στιγμή εκείνη όλοι πίστευαν ότι θα διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών. Σύσσωμος ο κυβερνητικός μηχανισμός είχε στρώσει το χαλί για να γίνουν όσα ο Αλ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον ρωσοπόντιο επιχειρηματία. Πώς μετά να μην αποθρασυνθεί ο «Ιβάν ο τρομερός»;

Ακόμα και μικρά παιδιά προέβλεπαν πως το κυριακάτικο βράδυ στην Τούμπα θα γίνει «αίμα και άμμος» κι ότι μια απλή σπίθα θα έφερνε πυρκαγιά. Έπρεπε να φτάσει το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης για να υπάρξει μια αμφισβητούμενη φάση κατά την οποία οι διαιτητές γνωμοδότησαν υπέρ του φιλοξενούμενου. Αδιάφορο αν η απόφαση ήταν σωστή ή λάθος καθώς όλοι υποστηρίζουν ότι «και τα διαιτητικά λάθη είναι στοιχείο του αγώνα». Κι αντί να μπουκάρουν τα «καλόπαιδα» όπως περίμεναν όλοι, εισέβαλε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κι ένας άλλος παράγοντας της ομάδας πρώην διαιτητής οι οποίοι απείλησαν τον «άρχοντα» της αναμέτρησης ότι είναι «τελειωμένος» και νεκρός. Για να μη μένουν αμφιβολίες, ο Σαββίδης επέδειξε και τα 38 χιλιοστών «επιχειρήματα» που έκρυβε κάτω από το σακάκι του. Μετά απ’ όλα αυτά, δεν αποτελεί έκπληξη η επικύρωση του τέρματος στον ΠΑΟΚ από έναν πανικόβλητο διαιτητή που κατά δήλωσή του θα έκανε τα πάντα προκειμένου να βγει ζωντανός από την Τούμπα και να κρεμάσει τη σφυρίχτρα του για πάντα. Η πολιτεία έκανε πάλι τα στραβά μάτια στον εκλεκτό της κυβέρνησης καθώς οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν τον «πιστολέρο» ως όφειλαν, για να μην κινδυνεύσουν από τους… οπαδούς, ομολογώντας έτσι πως ο ρόλος των αστυνομικών δυνάμεων είναι μόνο για να χτυπούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όταν εκείνοι παλεύουν για το ψωμί και την αξιοπρέπειά τους αλλά «όταν σφίγγουν τα γάλατα» και πρέπει να τα βάλλουν με το οργανωμένο έγκλημα είναι παντελώς άχρηστοι.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, τα γεγονότα και οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου, εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τη χώρα κι έτσι οι κυβερνητικοί ήταν αδύνατο να αρνηθούν τα οφθαλμοφανή. Τότε μόνο η κυβέρνηση στράφηκε κατά του Ιβάν Σαββίδη φροντίζοντας ωστόσο να τον διαχωρίσει από «το λαό του ΠΑΟΚ» επειδή δεν θέλει να στρέψει τους οπαδούς εναντίον της. Και τότε ο ανεκδιήγητος Βασιλειάδης διέκοψε το πρωτάθλημα.

Η διακοπή είναι μια ενέργεια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει… θεσμοθετήσει κάθε άνοιξη. Τα ίδια έκανε και πέρσι μετά τον τελικό κυπέλλου (πάλι με πρωταγωνιστή τον ΠΑΟΚ) όσο και το 2016 επί Κοντωνή (πάλι με πρωταγωνιστή τον ΠΑΟΚ). Τείνει να γίνει θεσμός κάθε τέτοια εποχή να διακόπτεται το πρωτάθλημα και το κύπελλο για να υπάρξει «κάθαρση» στο ποδόσφαιρο. Μόνο που η «κάθαρση» είναι σαν τους πολέμους των αρχαίων: κρατά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και το χειμώνα ξαναγίνονται χειρότερα έκτροπα ώστε την άνοιξη να γίνει πάλι νέα «κάθαρση» και… πάει λέγοντας. Θεωρητικά, αυτή η «κάθαρση» εμποδιζόταν παλιά από «μαφίες» που λυμαίνονταν το ποδόσφαιρο. Όμως, ούτε και τώρα που τα όργανα της ΕΠΟ είναι «άμεμπτα» γιατί τα κατέχουν οι μαριονέτες του Σαββίδη (που αντικατέστησαν τις μαριονέτες του Μαρινάκη, του Κόκκαλη και παλιότερα του «καπετάν Γιώργη» Βαρδινιογιάννη) η κάθαρση περπατάει. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο;

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει παραδοθεί σε ύποπτους «επιχειρηματίες»: μεγαλοεργολάβους, εφοπλιστές, λαθρέμπορους πετρελαίου (και όχι μόνο), καναλάρχες, ανθρώπους που θησαυρίζουν από τον τζόγο και ό,τι πιο ύποπτο έχει να παρουσιάσει ο εγχώριος καπιταλισμός. Αυτοί χρησιμοποιούν τις ομάδες και τους οπαδούς τους ως μέσο πίεσης σε κυβερνήσεις και αντίπαλα συμφέροντα για να προωθούν τις άλλες μπίζνες τους. Από το μακρινό 1979 το κράτος παρέχει το νομικό πλαίσιο για να διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς υποβοηθώντας τους «επιχειρηματίες» που θέλει και ευνοώντας τις ομάδες που εκείνοι κατέχουν φτιάχνοντας κανονισμούς που τους ευνοούν κι αλλάζοντας τους όποτε είναι άχρηστοι σε κείνους που έχουν την πίτα και το μαχαίρι.

Γι’ αυτό δεν πρόκειται ούτε αυτή τη φορά να γίνει κάτι ουσιαστικό. Το πολύ πολύ να πληρώσει το μάρμαρο ο Σαββίδης που «υπερέβη τα εσκαμμένα» και να προετοιμαστεί ο επόμενος «χαλίφης», αν δεν είναι ήδη έτοιμος. Το πιθανότερο (γιατί στη χώρα μας τίποτα δεν είναι αυτονόητο) είναι πως θα ακουστεί οσονούπω ότι «ο βασιλιάς (Σαββίδης) απέθανε. Ζήτω ο (νέος) βασιλιάς».

Τα πολιτικά κόμματα μιλούν για πρόσωπα κι όχι για το σάπιο πλαίσιο ενός ποδοσφαίρου παραδομένου σε καπιταλιστές που αποδεικνύουν πως είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα –στην κυριολεξία- για να διατηρήσουν τα κέρδη τους όσοι έχουν «το πάνω χέρι» και να τα υφαρπάξουν οι δε όταν «θα πάρουν εκείνοι το πάνω χέρι». Γι’ αυτό κανένα κόμμα πλην του ΚΚΕ δεν τολμά να θίξει το πλαίσιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Όλοι αυτοί μιλούν για τα πρόσωπα και τις πρακτικές τους αποσιωπώντας ότι ο Σαββίδης, ο Μαρινάκης, ο Κόκκαλης, ο Θωμάς Μητρόπουλος, ο Μελισσανίδης, ο Ψωμιάδης, ο Γιδόπουλος, ο Βουλινός, ο «καπετάν Γιώργης» Βαρδιναγιάννης κι άλλοι «παράγοντες» δεν θα είχαν έδαφος να κάνουν όσα κάνουν αν δεν τους το παρείχε το ίδιο το κράτος.

Όσο, λοιπόν, το σύστημα αυτοανακυκλώνεται, θα γεννά «χαλίφηδες» που, σ’ ένα ιδιότυπο Game of Thrones, θα παλεύουν για την αλλαγή στην κορυφή της πυραμίδας. Μέχρι που ο επόμενος «πιστολέρο» μπορεί να μην κρατήσει το όπλο στη θήκη και να αναγκαστούν και πάλι να διακόψουν το πρωτάθλημα για να ενταφιάσουν έναν ποδοσφαιριστή, προπονητή, διαιτητή ή οπαδό μαζί με το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρό.

Αλλά ποιος νοιάζεται;

Η ομαδάρα να ‘ναι καλά κι ο πρόεδρος για «να τα παντελονίαζει». Και, φυσικά, η κάθε κυβέρνηση «για να μας κόβει μισθούς και συντάξεις και να τους τα δίνει αφορολόγητα». Κι όλοι οι άλλοι κι όλα τ’ άλλα «να πάνε να…» όπως θα’λεγε κι ένας βετεράνος της… «εξυγίανσης».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας