Εργατικός Αγώνας

H σκοτεινή πλευρά του ολιγάρχη και Προέδρου Ποροσένκο

Προδοσία πάνω στην προδοσία και η πώληση του νοτιοανατολικού μέρους της Ουκρανίας στις ΗΠΑ. Γιατί; Ποιοι συνέβαλαν σε αυτή την πράξη και πότε; Ποιοι το προκάλεσαν, σε ποιους συνέφερε, και ποιοι πλούσιοι ολιγάρχες έγιναν ακόμη πλουσιότεροι από την προδοσία και την πρόκληση του πολέμου; Η αναλυτική ανάπτυξη σεναρίων και σχεδίων για την προετοιμασία πολέμου και διχοτόμησης της Ουκρανίας ξεκίνησε από τις ΗΠΑ από το 2006. Σε αυτό το κείμενο θα δούμε ποιοι ξένοι χρηματοδότησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και ποιοι είναι πίσω τους. Ποιες μεγάλες αλλαγές θα συμβούν στην Ουκρανία προς όφελος των ΗΠΑ και της ΕΕ και γιατί οι δυτικές χώρες φοβούνται τη Ρωσία και της επιβάλλουν συνεχώς κυρώσεις.

Ο Πέτρο Ποροσένκο, σημερινός Πρόεδρος της Ουκρανίας μετά το πραξικόπημα και τις κάλπες που έστησε η φιλοναζιστική εξουσία, από τα νεανικά του χρόνια άρχισε ήδη να δείχνει τον σκληρό ναζιστικό του χαρακτήρα και τις ναζιστικές απόψεις του. Από τα νιάτα του είχε και «μεγάλη πείνα» για χρήματα. Με ένα αδίστακτο παρελθόν δεν υπήρχε περίπτωση ο Ποροσένκο να λυπηθεί τους απλούς άμαχους Ουκρανούς συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων που σκοτώνει καθημερινά ο στρατός με δική του προεδρική εντολή στο Ντονέσκ και στο Λουγκάνσκ.

Προδοσία πάνω στην προδοσία. Αρχίζοντας από τον τέως Ουκρανό Πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς που δέχθηκε να χρυσώσει τον εαυτό του «πουλώντας» όλη τη νοτιοανατολική Ουκρανία στις ΗΠΑ (όπου ξόδεψαν 5 δις δολάρια), με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση. Συνεχίζοντας την προδοσία με τον Ουκρανό ολιγάρχη Κολομόισκι που εν έτει 2014 χρηματοδοτεί τον ουκρανικό στρατό για αεροπορικά μαχητικά και πυρομαχικά και τον Πρόεδρο Ποροσένκο που προγραμμάτιζε την εισβολή στα νοτιοανατολικά από το 2006 με την υποστήριξη ΗΠΑ, ΕΕ και ντόπιων ολιγαρχών

Όπως ο Ρενάτ Αχμέτοβ. Η οικονομική κατάστασή του εκτιμάται στα 14.9 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2014 με βάση τα δεδομένα του περιοδικού FORBΕS και θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι Ουκρανός επιχειρηματίας, βιομήχανος δισεκατομμυριούχος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντόνετσκ, ο ιδρυτής του «Συστήματος Διαχείρισης Οικονομικών Κεφαλαίων» και ιδρυτής του ταμείου «αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης». Το 2006 είχε εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο «Κόμμα των Περιφερειών» στις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα λόγια του ηγέτη της παράταξης διέθεσε στην παράταξη «πολύ ισχυρή υποστήριξη» και εξασφάλισε θέση στην ομάδα αναλυτών και εμπειρογνωμόνων στο Κοινοβούλιο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ο Ρενάτ Αχμέτοβ δεν συμμετείχε, αλλά τόνισε ότι δεν θα σταματήσει τη «φιλανθρωπία». Ιδιοκτήτης εργοστασίου παραγωγής μπίρας, ιδιοκτήτης και ιδρυτής του www.GoLocalProv.com. Η προέλευση του πρώτου κεφαλαίου του πάει πίσω στο 1992-1995 όταν ο πατέρας του είχε ιδρύσει την εταιρεία «Ars» για εμπόριο άνθρακα. Αυτή ακριβώς την περίοδο είχε κερδίσει το πρώτο του εκατομμύριο. Μετά ο πατέρας του είχε μεταβιβάσει την εταιρεία στον γιο του Ρενάτ Αχμέτοβ όπου έγινε ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ars». Μετά ίδρυσε την εταιρεία SCM Group.

Ο Κολομόισκι Ιγκορ. Είναι στη 2η θέση στην κατάταξη του περιοδικού FORBES για τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ουκρανία (2013), με περιουσία $3.645 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι Ουκρανός ολιγάρχης, επιχειρηματίας και δημόσια προσωπικότητα, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ουκρανίας, δημιούργησε τη βιομηχανική-οικονομική ομάδα «Privat», εκπροσωπώντας στον τραπεζικό τομέα την τράπεζα «Privat Bank» μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Ουκρανίας. Κατέχει ηγετικές θέσεις σε όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες των ουκρανικών τραπεζών και κατέχει περίπου 15% του τραπεζικού συστήματος της Ουκρανίας. Εχει υποκαταστήματα στην Κύπρο, Ρωσία, Γεωργία, Λετονία, Πορτογαλία, Ιταλία και έχει αντιπροσωπεία στην Κίνα και το Καζακστάν. Είναι συνιδιοκτήτης διάφορων επιχειρήσεων, είναι ιδιοκτήτης εργοστασίων πετροχημικών, μεταλλουργίας, σε εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων, παραγωγός γεωργικών τροφίμων. Εχει ακόμη εργοστάσια διυλιστηρίου (Neftekhimik Prikarpatya και NPC Galicia), είναι ιδιοκτήτης εταιρείας πετρελαίου (Ukrnafta, DniproAzot, Marganetsk και Ordzhonikidzevski), έχει γραφείο αερομεταφορών, είναι ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας AeroSvit & AK Dneproavia. Είναι ιδιοκτήτης του πρακτορείου ειδήσεων UNIAN και του τηλεοπτικού καναλιού «1+1». Είναι ιδιοκτήτης αθλητικού σωματείου και αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουκρανίας. Είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ενωσης (EJU), επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων, ο επικεφαλής της Ηνωμένης Εβραϊκής Κοινότητας της Ουκρανίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εβραϊκής κοινότητας της ουκρανικής πόλης Dnepropetrovsk. Από το 1995 είναι πολίτης και του Ισραήλ.

Ο Πέτρο Ποροσένκο. Είναι Πρόεδρος της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το FORBES (Ιούνιος 2014), έχει περιουσία 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια και με βάση την εκτίμηση του περιοδικού FORBES είναι ο έκτος πλουσιότερος στην Ουκρανία. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της PJSC και της Prime Capital (Ενεργητικό Ταμείο Επενδύσεων), ιδιοκτήτης εταιρείας ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας. Ιδιοκτήτης εταιρείας επικοινωνιών, τριών τηλεοπτικών καναλιών, πέντε ραδιοσταθμών, δυο ναυπηγείων, δυο εταιρειών του γεωργικού τομέα, αυτοκινητοβιομηχανίας (Bogdan Corporation), ασφαλιστικής εταιρείας, βιομηχανιών γιαλού, αμύλου, μπαταριών. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του αθλητικού συγκροτήματος Monitor Sports Club. Την πολιτική του ζωή και τις πολιτικές του δραστηριότητες τις άρχισε από το 1998 όταν πήρε θέση στο κοινοβούλιο.

O Αρσέν Αβάκοβ είναι Υπουργός Εσωτερικών της σημερινής εξουσίας της Ουκρανίας. Ο Αρσένι Γιατσενιούκ είναι Ουκρανός πολιτικός και Πρωθυπουργός της Ουκρανίας από τις 27 Φεβρουαρίου 2014. Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοβ είναι Ουκρανός πολιτικός και πρόεδρος τηςΒουλής.Εκτελείτις διαταγές του Ποροσένκο και είναι ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

ΗΠΑ, ΕΕ και ολιγάρχες κερδίζουν από τη διχοτόμηση

Μπαίνουν δυο ερωτήματα. Σε ποιους συνεφέρει η διχοτόμηση και γιατί; Ποια οικονομικά συμφέροντα υπάρχουν και ποιοι χρυσαφίζουν από τον πόλεμο και τη διχοτόμηση;

Η απάντηση ξεκάθαρη. Συνέφερε σε ΕΕ, ΗΠΑ και στην ντόπια επιρρεπή ουκρανική ολιγαρχία.

Δούλεψε το μακροχρόνιο ανατρεπτικό πλάνο

Ο Ποροσένκο επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους πρέπει να αυξήσουν την επίδραση της κατοχικής δύναμης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, την αύξηση του αμερικανικού στρατού με Αμερικανούς στρατιώτες στο Κίεβο και να υπάρχει δύναμη του ΝΑΤΟ για να στηρίξει τις δυνάμεις καταστολής. Ο Ποροσένκο στις 9 Δεκεμβρίου 2009 επιβεβαίωσε στην Κλίντον ότι πριν ξεκινήσει όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές στην Ουκρανία, χρειάζεται είτε να σχεδιαστεί άμεσα ανατροπή του Γιανουκόβιτς, είτε να επιβάλλουν οι ΗΠΑ ένα μεγάλο πέναλτι για να εξωθηθεί ο Γιανουκόβιτς νωρίτερα σε γραπτή παραίτησή του.

Η άλλη επιλογή ήταν να αναμένουν τις επόμενες εκλογές για να διεκδικήσει ο Ποροσένκο την προεδρία. Εκ του αποτελέσματος οι ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες τους δεν ήθελαν να χάσουν χρόνο και να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η προεδρική θητεία του Προέδρου Γιανουκόβιτς. Τον Φεβρουάριο 2014 μέσω επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να αποδεχθεί συνεργασία. Λίγες μέρες μετά ανατράπηκε και εξορίστηκε στη Ρωσία όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ετσι, οι στόχοι των ΗΠΑ και του Ποροσένκο επιτεύχθηκαν…

Γνωστός από παλιά στις ΗΠΑ ο Ποροσένκο

Ο Ποροσένκο ήταν ήδη πολύ γνωστός στην υπηρεσία των Αμερικανών και των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ από το 2006. Οπως αποκαλύπτουν τα Wikileaks συνεργάστηκε με τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες ως πληροφοριοδότης των Αμερικανών διπλωματών εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, ως Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ο Ποροσένκο συναντήθηκε με τη Χίλαρι Κλίντον στην Αμερική στις 9 Δεκεμβρίου 2009. H Κλίντον είχε ζητήσει από τον Ποροσένκο να καταστρώσει σχέδιο για να γίνουν οι πιο κάτω ριζικές αλλαγές στην Ουκρανία δίνοντας χρονικό περιθώριο επτά χρόνων:

• Να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

• Να αλλάξει την ενεργειακή πολιτική και να πάψει η Ουκρανία να εξαρτάται από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου

• Να ετοιμάσει σχέδιο ανατροπής του Γιανούκοβιτς

• Να ετοιμάσει πραξικοπηματικό πλάνο και να ανακτήσει όλο το νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας

• Να χαλαρώσει με οποιοδήποτε τρόπο τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και να υποστεί μεγάλες οικονομικές συνέπειες, ζημιές και να υποκύψει εν τέλει στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Ποροσένκο με τη σειρά του στις 9 Δεκεμβρίου 2009 έδωσε δυτικότροπα διαπιστευτήρια. Διαβεβαιώνοντας και καθησυχάζοντας τη Χίλαρι Κλίντον ότι θα εφαρμόσει όλες αυτές τις υποσχέσεις το ταχύτερο δυνατόν μόλις με την πρώτη ευκαιρία γίνει Πρόεδρος της Ουκρανίας. Η Κλίντον έθεσε επίσης στις 9 Δεκεμβρίου 2009 το θέμα προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ποροσένκο υποστήριξε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας από την Αμερική να σταματήσει να καθορίζει μεγάλους όρους, καθορισμένες συνθήκες και στόχους, για να του δώσει την ευκαιρία και την ευκολία για ένα μακρύ χρονικό διάστημα επτά χρόνων, έτσι ώστε να μπορεί να προετοιμαστεί για την εκπλήρωση και ολοκλήρωση στην κατάστρωση σχεδίων και όλων των υπόλοιπων στόχων και υποσχέσεων. Οσον αφορά το θέμα της ενέργειας ο Ποροσένκο ζήτησε στις 9 Δεκεμβρίου 2009 από τη Χίλαρι Κλίντον να βοηθήσει να ενσωματώσει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε το Κίεβο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, ώστε να είναι ευκολότερο να εκπληρώσει τις υποσχέσεις και στόχους του… Οι ΗΠΑ ως μεσολαβητής παρενέβησαν προς την ΕΕ και η αίτηση έγινε δεκτή. Η Χίλαρι Κλίντον είπε στον Ποροσένκο να δώσει μεγάλη σημασία στο να γίνει η Ουκρανία ανεξάρτητη ενεργειακά και να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Ρωσία και τους ενεργειακούς της πόρους.

Αναστασία Βασιλείου

Πηγή: Χαραυγή

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας