Εργατικός Αγώνας

Το 70% των νέων Αμερικανών «ψήνεται» για σοσιαλισμό

Μια έρευνα της εταιρείας μάρκετινγκ YouGov, για λογαριασμό του αμερικανικού αντικομμουνιστικού Ιδρύματος Θυμάτων του Κομμουνισμού, βρήκε πως το 70% των millenials, δηλαδή των νέων Αμερικανών που γεννήθηκαν λίγο πριν μπει ο 21ος αιώνας, θεωρούν «κάπως πιθανό» ή «εξαιρετικά πιθανό» το να ψηφίσουν σοσιαλιστή υποψήφιο σε κάποια εκλογική αναμέτρηση.

Η έρευνα, που διεξάγεται ετησίως από το 2016 και έχει τίτλο «Οι στάσεις στις ΗΠΑ για τον Σοσιαλισμό, τον Κομμουνισμό και τον Κολλεκτιβισμό», βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερα από 2.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας δείχνουν μια αξιόλογη τάση ριζοσπαστικοποίησης των νέων Αμερικανών, ειδικά στη γενιά των Millenials (23-38 ετών) και την επόμενη, αυτή των Gen Z (16-22 ετών). Συγκρινόμενη με την περσινή έρευνα, οι θετικές στάσεις για τον καπιταλισμό έπεσαν 8 και 6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Σε άλλα σημαντικά στοιχεία που απορρέουν από την έρευνα:

  • Το 70% των millenials δηλώνει ότι είναι «κάπως πιθανό» ή «εξαιρετικά πιθανό» να ψηφίσει σοσιαλιστή υποψήφιο, με το ποσοστό όσων δηλώνει «εξαιρετικά πιθανό» να διπλασιάζεται από το 10% του 2018, στο 20%.
  • Το 83% των συμμετεχόντων λέει ότι ξέρει τουλάχιστον λίγα πράγματα για τον σοσιαλισμό, με το 39% να δηλώνει ότι «ξέρει πολλά»  – αύξηση που αγγίζει το 40% από το 2018.
  • Σχεδόν οι μισοί millenials θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέχει δουλειά σε όσους επιθυμούν να εργαστούν αλλά δε βρίσκουν εργασία.
  • Το 40% των Αμερικανών (45% των νέων) πιστεύει ότι η ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να είναι δωρεάν.
  • 70% των Αμερικανών δηλώνει ότι η ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι σοβαρό ζήτημα.
  • Το 63% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι οικονομικά ανώτερες τάξεις «δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους» και εξ αυτών, το 54% πιστεύει ότι κομμάτι της λύσης είναι η αύξηση των φόρων, ενώ το 47% λέει ότι υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωτική αλλαγή του οικονομικού συστήματος.
  • Το 37% των millenials πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι μια από τις πιο άνισες κοινωνίες στον πλανήτη.
  • Πάνω από το 25% των Αμερικανών θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ την μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη.

Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς από πού πηγάζει αυτή η ριζοσπαστικοποίηση. Οι νεότερες γενιές Αμερικανών έχουν ζήσει την εκτόξευση της ανισότητας, με πολλούς να αναγκάζονται να δουλεύουν σε δύο, τρεις ή και τέσσερις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Ένας στους πέντε millenials ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον σοσιαλισμό συμπίπτει με την ταυτόχρονη «αναγέννηση» της ταξικής πάλης ανά τον κόσμο, από τη Λατινική Αμερική ως τη Μέση Ανατολή.

 

Αρχική δημοσίευση: info-war.gr

Πηγή: wsws.org

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας