Εργατικός Αγώνας

Το επίτευγμα της Κούβας

Η διαφορετική τακτική με την οποία νίκησε τον κορονοϊό.

H Κούβα φαίνεται πως μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται άριστα στην μάχη κατά της πανδημίας, αποδεικνύοντας πως διαθέτει ένα πανίσχυρο σύστημα υγείας.

Μπορεί για όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, οι χώρες που πιστεύαμε πως θα λειτουργούσαν καλύτερα να είναι εκείνες που φημίζονται για την οργάνωση και τα «πολυδιαφημισμένα» συστήματα υγείας, όμως όπως φαίνεται υπάρχουν κάποιες μικρές και θεωρητικά αδύναμες χώρες που «βάζουν τα γυαλιά» στις υπόλοιπες.

Η Κούβα, προσφέρει ιατρική βοήθεια σε πληγείσες χώρες, ενώ η πολύπαθη Κίνα θεραπεύει τους ασθενείς με ένα αντιικό φάρμακο που δημιούργησαν επιστήμονες από την χώρα.

Είναι γνωστό πως τους τελευταίους δύο μήνες, ομάδες Κουβανών γιατρών ταξιδεύουν και παρέχουν βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας. Ιταλία, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Τζαμάικα και Γρενάδα είναι κάποιες από αυτές. Εντύπωση προκαλεί το βίντεο που κυκλοφορεί τελευταία και δείχνει γιατρούς από την Κούβα να έχουν στήσει υπαίθριο νοσοκομείο στην χτυπημένη Λομβαρδία και να παρέχουν βοήθεια στους ασθενείς.

Από την άλλη, η Αμερική προσπαθεί να πείσει τις χώρες που πλήττονται από τον covid-19 να μην αναζητούν βοήθεια, ενώ το state Department έγραψε στο twitter: «Η Κούβα προσφέρει τις διεθνείς ιατρικές αποστολές της σε όσους χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό μόνο και μόνο για να αντισταθμίσει τα λεφτά που έχασε όταν οι χώρες σταμάτησαν να συμμετέχουν στο καταχρηστικό της πρόγραμμα».

Οι Αμερικάνοι εννοούν με αυτή την δήλωση πως οι γιατροί που συμμετέχουν σε αποστολές λαμβάνουν το 20% των αμοιβών που πληρώνουν οι χώρες για τις υπηρεσίες τους, παρακρατώντας στην ουσία τεράστιο ποσοστό χρημάτων με το οποίο χρηματοδοτεί το εθνικό της σύστημα υγείας.

Το σύστημα υγείας που ακολουθεί η Κούβα, βασίζεται στην πρόληψη και όχι στην θεραπεία. Παρέχοντας εξετάσεις στους πολίτες, καταφέρνει να αποφεύγει αργότερα σε χρήματα για την θεραπεία. Τακτική που συναντάμε στα πιο αναπτυγμένα και ισχυρά ιατρικά συστήματα της Ευρώπης.

Όταν διαγνώστηκαν τα πρώτα τρία κρούσματα στην Κούβα, οι υγειονομικοί φορείς έστειλαν χιλιάδες γιατρούς και φοιτητές Ιατρικής από πόρτα σε πόρτα για να εξετάσουν ανθρώπους που έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Χωρίς καν να υπάρχει διψήφιος αριθμός ασθενών, οι ΜΕΘ τέθηκαν διαθέσιμες για τις κρίσιμες ώρες, ενώ τα στρατιωτικά νοσοκομεία έγιναν αναφοράς για την πανδημία. Από την πρώτη κιόλας στιγμή η Κούβα διέθετε 3.100 κλίνες, 100 ΜΕΘ και δομές υποστήριξης ασθενών σε όλη τη χώρα. Ακόμα και το μικρότερο αγροτικό ιατρείο μπορούσε να αναλάβει περιστατικά και να θέσει τους ασθενείς σε καραντίνα.

Το γενικό lockdown ήρθε για την χώρα, όμως το κράτος από το 2014 είχε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κατά το οποίο το κράτος αποζημιώνει κατά 60% όσους πολίτες έπρεπε να μείνουν μακριά από την εργασία τους σε περίπτωση φυσικών, τεχνολογικών ή υγειονομικών καταστροφών.

Η Κούβα παραμένει στη πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας, παρέχοντας πολύτιμη αρωγή στις χώρες που την χρειάζονται, αποδεικνύοντας πως το ένα σωστά δομημένο σύστημα υγείας αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά, ξεπερνούν ακόμα και τις φονικές πανδημίες.

 

Πηγή: belikeyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας