Εργατικός Αγώνας

«Η Βρετανία πρέπει να συγκρουστεί με τη λιτότητα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», λένε οι κομμουνιστές

Στην έκθεσή του προς την πολιτική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας, την Τετάρτη το βράδυ (18 Φεβρουαρίου), ο γραμματέας διεθνών θεμάτων του ΚΚΒ Τζον Φόστερ τόνισε ότι μια εργατική κυβέρνηση θα πρέπει να χαράξει νέα πορεία τόσο στην εγχώρια όσο και την εξωτερική πολιτική.
«Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας είναι μια σκληρή υπενθύμιση του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα της ΕΕ», δήλωσε.

«Τα οικονομικά ισχυρότερα κράτη της ΕΕ, είναι αποφασισμένα να στηρίξουν τη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία των μονοπωλίων και των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης ενάντια στη δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού. Ήταν αυτή η κυριαρχία που προκάλεσε την οικονομική κρίση από την αρχή. Και τώρα την επεκτείνει.
»Αυτός είναι ο κίνδυνος από τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωζώνη και από την προσφορά του να παρουσιάσει πλεόνασμα 1,5 % του προϋπολογισμού. Αυτό θα επέτρεπε στους ηγέτες της ΕΕ να προβούν σε περιορισμένες παραχωρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια διευθέτηση η οποία θα συνεχίσει να διαβρώνει τα δικαιώματα όχι μόνο του λαού της Ελλάδας, αλλά των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη. Θα ενταθεί η προσπάθεια να μειωθούν τα προαπαιτούμενα και να επιβληθεί στην αγορά εργασίας «ευελιξία με ασφάλεια» και εξάλειψη των «εμποδίων στον ανταγωνισμό». Σε αυτό το μέτωπο, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της κυριαρχίας που δίνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και εκείνης που θα επιβληθεί από τον Διατλαντικό Συνεταιρισμό Εμπορίου και Επενδύσεων (
Transatlantic Trade and Investment Partnership).
»Πρέπει να δοθεί κάθε υποστήριξη προς τον ελληνικό λαό σε αυτή την κρίση. Ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάληψης δημοκρατικού ελέγχου της οικονομίας της χώρας. Ο αγώνας του είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της άμυνας υπέρ της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
»Στη Βρετανία, ακριβώς οι ίδιες μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επωφεληθούν από μια εκλογική νίκη των Συντηρητικών. Θα χρησιμοποιήσουν τις απαιτήσεις περί «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού» της ΕΕ για να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ και των σχολείων, να καταστρέψουν ό, τι έχει απομείνει από τον δημόσιο τομέα και να εισάγουν ένα νέο γύρο νόμων εναντίον των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
»Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητη μια ξεκάθαρη νίκη των Εργατικών στις 7 Μαΐου.
»Ο Εντ Μίλιμπαντ[1] οφείλει να απαιτήσει υψηλότερους φόρους για τους πολύ πλούσιους και να αναγνωρίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παρατεταμένη συμμετοχή της Βρετανίας στους φορολογικούς παραδείσους.
»Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία του Βρετανικού λαού θέλει περισσότερα. Θέλει κρατική ιδιοκτησία των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και ένα τέλος στη λιτότητα. Η έκθεση της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Εμπορίου σχετικά με τις εταιρείες ενέργειας αποκαλύπτει τη ματαιότητα της απλής κάλυψης των τιμών. Και η απάντηση στους φορολογικούς παραδείσους σε υπερπόντια εδάφη και κτήσεις θα πρέπει να είναι για τη βρετανική κυβέρνηση η χρήση όλων των εξουσιών της για να επιβάλει τις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις όπως κι εδώ μέσα στη χώρα.
»Το πιο κρίσιμο απ’ όλα: οι Εργατικοί πρέπει επίσης να συγκρουστούν με το πιο θανατηφόρο μέρος της κληρονομιάς των Νέων Εργατικών, δηλαδή τη δαπανηρή και επικίνδυνη πυρηνική συμμαχία της χώρας με τις ΗΠΑ. Τα γεγονότα στην Ουκρανία από το ξεκίνημα του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος έχουν δείξει όλους τους κινδύνους του επεκτατισμού του ΝΑΤΟ.
»Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Κάμερον φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ, όπου συμφωνήθηκε η «Επιχείρηση Αιχμή του Δόρατος». Αυτό ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, με νέα στρατιωτικά κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ που λειτουργούν στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Έξι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχουν πλέον δεσμευθεί σε μια κινητοποίηση αστραπή από 25.000 στρατεύματα στα σύνορα της Ρωσίας εντός επτά ημερών.

»Δεδομένου ότι τα γεράκια των ΗΠΑ πιέζουν για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, οι Εργατικοί θα πρέπει να θυμούνται ότι το πιο καταστροφικό σφάλμα του Μπλερ ήταν στο Ιράκ. Οι Εργατικοί πρέπει να επανεξετάσουν την πυρηνική στάση της χώρας και ταυτόχρονα να πιέσουν για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ η οποία εγγυάται την οικονομική και την εδαφική ακεραιότητα των αυτόνομων δημοκρατιών της Ανατολικής Ουκρανίας» κατέληξε ο κ. Φόστερ.

 

Πηγή: communist-party.org.uk

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης

 


[1] Ο Edward Samuel “Ed” Miliband είναι ο επικεφαλής των Εργατικών και της βρετανικής αντιπολίτευσης

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας