YT_FRIDAY, 4 YT_DECEMBER 2020

Γράφει ο Θανάσης Κανιάρης.

Το τελευταίο διάστημα, η σοσιαλιστική Κούβα βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ραούλ Κάστρο να εισάγει το θεσμό της μικροϊδιοκτησίας, ειδικά στον γεωργικό τομέα, όπου εμφανίζονται σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Πολλοί είδαν πίσω από την κίνηση αυτή, την εμφάνιση δυνάμεων που επιδιώκουν την επιστροφή της Κούβας στον καπιταλισμό.

Την ίδια προβληματική προκάλεσε και η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με το νησί της επανάστασης, μετά από 50 και πλέον χρόνια, όσα δηλαδή ισχύει και το δολοφονικό εμπάργκο.

Ένα είναι σίγουρο. Ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά, σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, ώστε, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να τίθεται θέμα επιβίωσης του λαού της.

Προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν και οξύνθηκαν μετά την ήττα της σοσιαλιστικής κοινότητας στην Ευρώπη και δη της ΕΣΣΔ, με την οποία η Κούβα διατηρούσε στενές οικονομικές σχέσεις. Η εμφάνιση των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Βενεζουέλας, φαίνεται ότι έδωσε ανάσες στη Κουβανική οικονομία, καθώς εισήγαγε φθηνό πετρέλαιο, αλλά το πείραμα «του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες και το μέλλον είναι αβέβαιο.

Όλα τα θέματα αυτά, απασχολούν την ελληνική Αριστερά και σήμερα, και προφανώς θα την απασχολήσουν και στο μέλλον.

Το υπ’ αριθμόν όμως ζήτημα, δεν είναι αυτό της κριτικής, η οποία καλώς γίνεται. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι η σοσιαλιστική Κούβα – σήμερα και όχι αύριο – χρειάζεται την βοήθεια όλων μας. Και όταν λέμε βοήθεια, εννοούμε οικονομική στήριξη.

Η κουβανική επανάσταση έχει πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Η αίγλη της επεκτείνεται πολύ πέραν των ορίων της Αριστεράς και αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο με δημοκρατική συνείδηση.

Τώρα είναι η ώρα της αποφασιστικής στήριξης της σοσιαλιστικής Κούβας!

Θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα και τον ελληνοκουβανικό σύνδεσμο, ώστε να εκδηλωθεί ένα κύμα αλληλεγγύης προς το νησί της επανάστασης, το οποίο όντος αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Ο ελληνικός λαός τα τελευταία έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στο βιοτικό του επίπεδο. Απώλειες οι οποίες μεταφράζονται σε μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στην εκτίναξη της ανεργίας, στην εμφάνιση φαινομένων επιβίωσης στις πιο φτωχές περιοχές όπου διαβιώνει η εργατική τάξη κλπ.

Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε μια γκρίζα κατάσταση, η οποία είναι σε όλους μας γνωστή.

Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για το λαό της χώρας μας, καλούμαστε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τον κουβανικό λαό. Είκοσι ευρώ κάθε μήνα αν καταθέσει κάποιος στον αντίστοιχο τραπεζικό λογαριασμό, καλύπτει τον μηνιαίο μισθό ενός κουβανού εργαζόμενου.

Παρά τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της Ελλάδας, μπορούμε να στηρίξουμε τους μισθούς 10.000 εργαζομένων στην Κούβα. Και έχουμε την εντύπωση, ότι αυτοί που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την καταβολή της μηνιαίας οικονομικής συνδρομής των 20 ευρώ, θα είναι πολλοί, περισσότεροι από 10.000. Είπαμε, ότι η κουβανική επανάσταση, έχει πάρα πολλούς φίλους και στην Ελλάδα.

Ας γίνουμε το παράδειγμα, το οποίο, ευελπιστούμε, ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί.

Η σοσιαλιστική Κούβα χρειάζεται σήμερα τη στήριξή μας!

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι της Κούβας τής χρωστάμε και πάντα θα τής χρωστάμε, ό,τι οικονομική βοήθεια και αν δώσουμε σήμερα.

IMAGE Κυριάκο και Μιχάλη σας ευχαριστώ για την προσφορά σας στο κίνημα!
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020
Γράφει ο Αμετανόητος. Όσο κι αν ακουστεί οξύμωρο, δεν συμμερίζομαι ούτε στο ελάχιστο τις αντιδράσεις οργής απέναντι στην ΕΛΑΣ, τον υπουργό του νόμου και της τάξης και τον πρωθυπουργό της χώρας. Αντίθετα από τους περισσότερους από σας, εγώ θέλω... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ