Εργατικός Αγώνας

Τα lockdown ως πανάκεια στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Γράφει ο Νίκος Σαμαρίνας.

Από αύριο, Παρασκευή 30/10, η πόλη μας η Λάρισα φαίνεται πως μπαίνει σε lockdown, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν και το εθνικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας αποδεικνύεται αδύναμο και ανήμπορο να ανταπεξέλθει.

Ο ίδιος ο παγκόσμιος καπιταλισμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, τόσο ως προς τις υγειονομικές του συνέπειες, όσο και ως προς τις οικονομικές του επιπτώσεις. Βέβαια, όπως πάντα ο καπιταλισμός προσπαθεί να αξιοποιήσει τις κρίσεις του, βρίσκει την ευκαιρία να κάνει αναδιαρθρώσεις για να λύσει χρόνια προβλήματά του, καθώς και να κερδοσκοπεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Έτσι, πχ. βλέπουμε σήμερα ένα εν εξελίξει «σάρωμα» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κατάφεραν να επιβιώσουν στην προηγούμενη οικονομική κρίση, καθώς τα οριζόντια μέτρα επιδοτήσεων σε όλους που πάρθηκαν στην αρχή της πανδημίας αντικαθίστανται σιγά σιγά με επιλεκτική και μοριοδοτούμενη επιδότηση επιχειρήσεων ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της κάθε ξεχωριστής επιχείρησης και την βιωσιμότητά της.

Σ’ αυτό συντείνουν οι προτάσεις του ΔΝΤ, οι νέες συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Έκθεση Πισσαρίδη, οι νέοι όροι επιχορηγήσεων που ισχύουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η κίνηση αυτή εν μέσω κορονοϊού και περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει σε νέα συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και της παραγωγής, σε κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε νέα αύξηση της ανεργίας, στην βίαιη προλεταριοποίηση μικρομεσαίων στρωμάτων, στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην περικοπή μισθών.

Αυτό που προτείνεται, λοιπόν, είναι ένα «νέο» οικονομικό μοντέλο στοχευόμενων δημοσίων επενδύσεων που θα γίνονται με την μορφή ΣΔΙΤ και πακτωλό χρημάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο που θα αναλαμβάνει τα έργα.

Στη χώρα μας γίναμε όλοι μάρτυρες το προηγούμενο διάστημα τραγελαφικών καταστάσεων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε ημετέρους, όπως π.χ. με τα επιδοτούμενα σεμινάρια σε δικηγόρους, τις μάσκες xxlarge για μαθητές δημοτικού, την υπερκοστολογημένη ενοικίαση αχρείαστων ιδιωτικών κλινικών και όχι την επίταξή τους όταν αυτό κριθεί απαραίτητο κ.α.

Τα περιοριστικά μέτρα, τα lockdown, και η γενικευμένη χρήση μάσκας έρχονται να λειτουργήσουν ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Αυτό, δηλαδή, που προτάθηκε από όλους μας ως αρχικό μέτρο για να κερδηθεί χρόνος στη μάχη με τον κορονοϊό προκειμένου να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας με προσλήψεις και μεγαλύτερη στελέχωση, περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, περισσότερα τεστ και όχι καραντίνα χωρίς τεστ, αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας- σήμερα εφαρμόζεται ως δήθεν λύση στο πρόβλημα.

Την ίδια ώρα οι έρευνες των μονοπωλιακών εταιρειών φαρμάκου για την κατασκευή εμβολίου αδυνατούν να προχωρήσουν και η μια μετά την άλλη σταματούν, διότι κρίνονται οικονομικά ασύμφορες.

Άλλη μια φορά, λοιπόν, τα κέρδη μπαίνουν πάνω από τον άνθρωπο και αναδεικνύουν την τεράστια αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος στη διαχείριση τόσο σοβαρών προβλημάτων, αποκαλύπτουν, δηλαδή, το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού που δεν αλλάζει, αλλά μόνον ανατρέπεται.

Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, να αντισταθούμε στην φτωχοποίησή του, να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, να διεκδικήσουμε ένα αναβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας