05/03/2021
Το 1967 βγήκε στους κινηματογράφους η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία, με τίτλο «Καλώς ήρθε το δολάριο», από όπου και η δημοφιλής φράση «καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα». Σε μια σκοτεινή -πολιτικά- εποχή, όπου η φτώχεια κυριαρχούσε στα λαϊκά στρώματα, ο ερχομός κάποιων πλοίων του αμερικανικού στόλου θεωρούνταν μεγάλο γεγονός και ευκαιρία για ορισμένους να αυξήσουν το πενιχρό τους εισόδημα. Ήταν, βλέπετε, η πλούσια Αμερική και η φτωχή Ελλάδα.
Λόγω του κλεισίματος των σχολείων και των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού, πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την περίφημη τηλεκπαίδευση ή την «εξ αποστάσεως διδασκαλία». Πέρα από το αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα μιας τέτοιας μακροχρόνιας "λύσης", δημιουργούνται και μια σειρά προβλημάτων υγείας των παιδιών λόγω της πολύωρης έκθεσης τους σε ηλεκτρονικές συσκευές για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Ο Εργατικός Αγώνας δημοσιεύει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του Michel Desmurget σχετικά με το παραπάνω ζήτημα.
Τα όσα έγραψε στην ημερήσια γερμανική εφημερίδα Τάγκεσπιγκελ (Tagesspiegel) στις 8 Απριλίου ο καθηγητής Θεωρητικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντζ, Τόμας Μέτζινγκερ, θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει αν όχι μία-δύο παραιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τουλάχιστον έναν ευρείας έκτασης και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.