του Γιώργου Αποστολόπουλου

Στις 27/06/14 η εταιρία μεταλλικών κατασκευών ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ INOX ΑΒΕΕ με δύο κατασκευαστικές μονάδες μία στο Ρουφ και μία στη Θήβα απέλυσε τον συνδικαλιστή εργάτη Θανάση Αποστολόπουλο. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν η «κακή πορεία των εργασιών και ο υψηλόμισθος εργάτης (€61,00 μικτά από το 2008)». Η πραγματικότητα είναι ότι ο Θανάσης αρνήθηκε δύο φορές μία το 2011 και μία το 2014 να του γίνει μείωση στο μισθό του από τα 61,00 στα 50,00 ευρώ. Το 2012 αρνήθηκε να εργάζεται υπερωρίες δίχως να πληρώνεται και να παίρνει ρεπό.

Η εταιρία εκμεταλλεύτηκε την απουσία εργοστασιακού σωματείου και πέρασε τις βλαπτικές αυτές μεταβολές στο σύνολο των υπολοίπων εργαζομένων. Τις δικαιολόγησε λέγοντας ότι γίνονται για να μην αποκτήσει η εταιρία πρόβλημα και να σώσει τις θέσεις εργασίας τους. Στη συνέχεια απέλυσε τους μισούς από αυτούς αποζημιώνοντάς τους με τα νέα μειωμένα μεροκάματα και στη θέση πολλών από αυτούς προσέλαβε νέους ακόμη φθηνότερους. Ο Θανάσης συμμετείχε σε όλους τους απεργιακούς αγώνες της περιόδου 2010 – 2014 και παρακινούσε και όλους τους άλλους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο (στις 10/2/12 απέργησαν όλοι οι εργάτες της εταιρίας).

Η ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ετοιμάζεται για δεύτερο γύρο περικοπών και ένας ανυπάκουος εργάτης θα ήταν δυναμίτης στα σχέδιά της. Ο Θανάσης αρνήθηκε να παραλάβει την καταγγελία (του κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή) και την επόμενη εργάσιμη μέρα αυτός και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ στο οποίο ανήκει και είναι 1ο αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ έκαναν αίτηση για εργατική διαφορά. Στις 08/07/14 μετά τη συζήτηση η επόπτης εργασίας συνέστησε στην εταιρία την άμεση επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του δίχως καμιά βλαπτική μεταβολή της σύμβασής του και στον απολυμένο εργάτη την προσφυγή στην δικαιοσύνη αν δεν ικανοποιηθεί. Η εταιρία δεν ανταποκρίθηκε και ο Θανάσης κατέθεσε αγωγή κατά της ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ στις 25/07/14 που θα εκδικασθεί στο μονομελές πρωτοδικείο Θήβας στις 18/09/14.

Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκαν σε μια υπόθεση που αφορά κάθε εργάτη και όλη την εργατική τάξη είναι συγκινητική. Δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης από σωματεία, εργατικά κέντρα και πολιτικούς φορείς στο INTERNET και εκατοντάδες μηνύματα διαμαρτυρίας που κατέκλυσαν τα mails της ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ. Αναρτήσεις πανό, συλλογή υπογραφών συμπαράστασης και όχι μόνο. Ο αγώνας καθώς θα πλησιάζει η ημέρα της δίκης θα κλιμακώνεται.

Κανένας εργάτης μόνος του!

Κανένας εργατικός αγώνας απομονωμένος!

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!