Εργατικός Αγώνας

Έρχεται το μεγάλο «ψαλίδι» στις συντάξεις

Οι επτά οδυνηρές ανατροπές.

Γράφει η Αντριάνα Βασιλά.

Περικοπές έως και 70% στις συντάξεις φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ την ίδια ώρα προς εξαφάνιση οδεύει το ΕΚΑΣ και πέφτει μαχαίρι στις προσωπικές διαφορές των συνταξιούχων.

Έτσι λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων, ύστερα από πολυάριθμους γύρους περικοπών – από την άνοιξη του 2010 έως και σήμερα –, βρίσκεται και επίσημα κάτω από τα όρια της φτώχειας, παρότι η κυβέρνηση λέει ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο (στις 29.8.2017) φέρνει βελτιωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς «ξεμπλοκάρει» την απονομή 127.000 εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες είχαν κολλήσει στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς δεν υπήρχε μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό τους.

Όμως ο υπολογισμός θα γίνεται εφεξής με βάση το χαμηλότερο ποσοστό συντελεστή αναπλήρωσης, 0,45% επί του μέσου όρου των αποδοχών. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να προκύψουν τεράστιες μειώσεις που δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και το 25%! Από τη συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να επηρεαστούν σε πρώτη φάση περίπου 75.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, καθότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά υποβλήθηκαν 75.000 αιτήσεις καταβολής επικουρικής σύνταξης.

Την ίδια ώρα συντάξεις που αναλογούν στο μισό των καταβαλλόμενων εισφορών είναι η νέα οδυνηρή πραγματικότητα για εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Τα στοιχεία για κάθε Ταμείο χωριστά είναι σοκαριστικά: Η μέση αξία των καταβαλλόμενων συντάξεων θα έχει ως εξής:

● Στους τραπεζοϋπαλλήλους πρόκειται να μειωθούν το 2019 στο 39% της μέσης αξίας των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (από 58% το 2016 και 77% το 2014).

● Στο ΤΑΠ ΟΤΕ θα αναλογούν στο 41% των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (από 63% το 2016 και 86% το 2014).

● Στο ΤΑΠ ΔΕΗ η σχέση αυτή θα περιοριστεί στο 45% (από 69% το 2016 και 93% το 2014).

● Στους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ θα μειωθεί στο 57% (από 67% το 2016 και 76% το 2014).

● Στους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ η μέση αξία των συντάξεων που θα καταβάλλονται θα ανέρχεται από το 2019 στο 49% των εισφορών που θα έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι (έναντι 49% το 2016 και 54% το 2014).

Τα αποκαλυπτικά αυτά ευρήματα περιλαμβάνονται σε μελέτη της αντιπροέδρου της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Μαριάννας Παπαμιχαήλ, με τίτλο «Ακτινοσκόπηση ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων με τον δείκτη ανταποδοτικότητας συντάξεων».

Σε αυτήν επισημαίνεται ακόμη ότι η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους, από 150% που ήταν το 2011, έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019. Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, στην οποία τονίζεται ότι το νέο ασφαλιστικό φέρνει επτά οδυνηρές ανατροπές στις συντάξεις.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι συνταξιούχοι, λόγω των μνημονίων, έχουν συνολικές περικοπές έως και 70% στα εισοδήματά τους.

 

Παράλληλα θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019, εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

 

Οι επτά νέες αλλαγές

 

1. Μικρότερες κατά 30% είναι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή όσες λαμβάνουν οι αιτούντες συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Συνολικά έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία τους θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%. Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

 

● Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

 

● Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.

 

● Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.

 

● Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

 

● Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

 

2. Έως 300 ευρώ θα είναι η απώλεια από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει πλήρης περικοπή της διαφοράς. Με την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση, παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

 

3. Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά. Οι δικαιούχοι σήμερα είναι περίπου 210.000 και θα μείνουν για το 2018 περίπου οι 70.000. Τα νέα κριτήρια θα μειώνουν και τα όρια εισοδήματος αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ, καθώς αυτό το μικτό σύστημα περικοπής το έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

 

4. Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (δηλαδή 25.000 επί συνόλου 127.000) αναμένεται να αποδοθεί μειωμένο κατά 10% (του Δημοσίου) έως 20% (του ιδιωτικού τομέα). Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.

 

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις επικουρικές προβλέπεται συντελεστής 0,45 (δηλαδή χαμηλότερος από τον σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονή συντάξεων, όπως ισχύει ήδη και για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι προ της 1.1.2015 (δηλαδή μέχρι 31.12.2014).

 

Έτσι, ξεμπλοκάρεται η έκδοση συντάξεων (αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις ύστερα από ενάμισι έτος στην ουρά), μετά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον «ανύπαρκτο» δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι συνολικές μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%.

 

5. Περίπου 65.000 εκκρεμή εφάπαξ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1.9.2013) θα μειωθούν έως και 20%. Η απονομή αυτών των εφάπαξ θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2018.

 

6. Όσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξή τους κατά την 1.1.2019 θα δουν τις κύριες συντάξεις να μη λαμβάνουν κατά το έτος αυτό ονομαστική αύξηση (με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους).

 

7. Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ μόλις τον Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως. Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα έχουν συσσωρευτεί 3.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν θανάτους μετά τον Μάιο του 2016 (εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου).

 

Δύσκολο σταυρόλεξο το ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους

 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός (περίπου πέντε μήνες) από όταν ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση, ζητούσε την αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», προκειμένου έτσι να αυξηθούν η ρευστότητα και οι πόροι για νέες επενδύσεις.

 

Επικαλούνταν μάλιστα και τα αποτελέσματα των δύο πρώτων δράσεων, τα οποία σκόρπισαν απογοήτευση στην πλειονότητα των συμμετεχουσών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς εντάχθηκαν μόνο το 7% της πρώτης και το 27% της δεύτερης.

 

Πράγματι, ο Χαρίτσης πρόσφατα ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του ανωτέρω προγράμματος με αποτέλεσμα να εγκριθεί το σύνολο σχεδόν των έργων με βαθμολογία άνω του 50 σε όλες τις Περιφέρειες πλην της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, η βάση για τις επιχειρήσεις με έδρα την Αττική κατέβηκε στο 64, αφήνοντας όμως έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις, που πληρούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας, να «αδικούνται» σε σχέση με τις παρόμοιες επιχειρήσεις που εδρεύουν εκτός Αττικής.

 

Και ας μην μιλήσουμε για την προχειρότητα με την οποία έγινε η αξιολόγηση, δηλαδή 18.000 αξιολογήσεις σε μία εβδομάδα. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που η αξιολόγηση από τον έναν αξιολογητή στον άλλο έχει πάνω από 20 μονάδες διαφορά, χωρίς να μπορούν να πάνε σε τρίτο αξιολογητή οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο οποίος θα έλυνε και τα θέματα της τόσο μεγάλης διαφοράς στη βαθμολογία, γιατί ο Οδηγός του προγράμματος προβλέπει τρίτο αξιολογητή μόνο αν η διαφορά αξιολόγησης είναι πάνω από 25 μονάδες.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι άδικο να τιμωρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέβαλαν καθ’ όλα σοβαρά επενδυτικά σχέδια και έτυχαν προβιβάσιμης βαθμολογίας (άνω του 50), αλλά «δυστυχώς» εδρεύουν στην Αττική. Προτείνουμε λοιπόν στον Χαρίτση μια λύση: Να ακολουθηθεί η διαδικασία των «δυνητικών δικαιούχων» που είχε εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στην τελευταία προκήρυξη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013. Συγκεκριμένα, είχε αποφασιστεί να θεωρηθούν οριστικά ενταγμένες επιπλέον και εκείνες οι επιχειρήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είχαν βαθμολογία άνω του 50 και μπορούσαν να αποδείξουν, με παραστατικά, ότι είχαν ήδη υλοποιήσει το 30% του έργου με δικά τους έξοδα.

 

Με τη διαδικασία αυτή επιτεύχθηκαν τα εξής:

 

● Εντάχθηκαν ώριμες επενδύσεις.

 

● Αυξήθηκε το ποσοστό υλοποίησης σε έργα (από περίπου 50% σε πάνω από 90%).

 

● Αυξήθηκε αντίστοιχα και η απορροφητικότητα του προγράμματος.

 

Βοηθήθηκε σημαντικά λοιπόν το ΕΣΠΑ να κλείσει τελικά χωρίς απώλειες κοινοτικών πόρων, πράγμα για το οποίο δικαίως είναι υπερήφανος ο αρμόδιος υπουργός Αλ. Χαρίτσης.

 

Είναι κρίμα λοιπόν, κ. υπουργέ, να απορριφθούν χιλιάδες πολύ καλές επιχειρήσεις της Αττικής που έτυχαν χαμηλής μεν βαθμολογίας, αποδεκτής όμως από το πρόγραμμα (άνω του 50), όταν άλλες επιχειρήσεις με την ίδια βαθμολογία, αλλά εκτός Αττικής, εγκρίθηκαν.

 

Τέλος, γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τον προϋπολογισμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 κατά 970 εκατ. ευρώ και λογικά ένα μεγάλο μέρος του (όλο θα προτείναμε εμείς) θα πάει στο ΕΠΑΝΕΚ που αφορά αποκλειστικά την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Άρα, τα χρήματα υπάρχουν. Αρκεί να υπάρξει και η θέληση.

 

 

Πηγή: topontiki.gr

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας