Εργατικός Αγώνας

Εργασιακός Μεσαίωνας στα ΚΟΙ μπαρ

Για συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας που είναι έξω από κάθε έννοια εργατικού δικαίου καταγγέλλει τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας καταστημάτων «ΚΟΙ μπαρ» η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση σε ανακοίνωσή της στην οποία τονίζει:

«Ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας στον κλάδο του επισιτισμού. Να πάρουν τώρα εργατική απάντηση!

Εργοδοτική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα! Αυτά βασιλεύουν στον κλάδο του επισιτισμού! Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα υλικά, δεν εφαρμόζονται τα εργατικά δικαιώματα, δεν ελέγχονται οι εργοδότες από πουθενά. Ο επικερδής κλάδος της εστίασης και του επισιτισμού χτίζεται πάνω στα συντρίμμια του εργατικού δικαίου και το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση επικρατεί και στα μαγαζιά της γνωστής αλυσίδας KOI. Ενώ το μαγαζί ανθούσε, ο εργοδότης άφηνε απλήρωτους κι ανασφάλιστους εργαζόμενους, με προφάσεις περί οικονομικών προβλημάτων. Παράλληλα δεν τηρούνταν ωράρια και ωρομίσθια, ο εργοδότης τα έκανε λάστιχο κατά πως τον βόλευαν. Συγκεκριμένες καταγγελίες από εργαζομένους αναφέρουν πως ο εργοδότης αρνούνταν να πληρώσει επίδομα αργίας, επίδομα για τις Κυριακές και τις αργίες, δώρα εορτών, ενώ μάλιστα έδινα στους εργαζόμενους να υπογράψουν λευκές αποδείξεις για να συμπληρώσει μετά τα στοιχεία κατά το δοκούν! Τέλος ή όποια αμφισβήτηση από την πλευρά των εργαζομένων αντιμετωπιζόταν με τις απειλές του εργοδότη.

Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που εφαρμόζονταν και εφαρμόζονται στο KOI είναι έξω από κάθε έννοια εργατικού δικαίου.

Η μνημονιακή επέλαση της τελευταίας δεκαετίας έχει σαρώσει τα εργατικά δικαιώματα κι έχειστρώσει το χαλί στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζομένουςκαι να μην είναι υπόλογοι πουθενά. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καθοριστεί ευθύνη για την εργασιακή ζούγκλα καθώς διατήρησε και διαιώνισε όλο το αντεργατικός καθεστώς.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και το ΙΚΑ είναι απλοί κομπάρσοι στην όλη υπόθεση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Ειδικά στην περίπτωση του ΚΟΙ, παρότι υπήρξαν σειρά καταγγελιών, οι αρμόδιες αρχές ολιγώρησαν, δεν παρενέβησαν καθοριστικά, παρά άφησαν την ίδια αντεργατική κατάσταση να ζει και να βασιλεύει.

Το εργατικό κίνημα είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει υπέρ των εργατικών συμφερόντων αυτήν την κατάσταση.Μόνο εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να εγγυηθούμε τα εργατικά μας δικαιώματα κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία και την πολιτική του κεφαλαίου.

Η εργοδοτική ασυδοσία να πάρει τώρα την απάντηση που πρέπει. Τα συνδικάτα του κλάδου και όλες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις να βγουν τώρα μπροστά για να καταγγελθεί, να τσακιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, να πληρώσουν τα αφεντικά για τις συνεχείς παραβιάσεις των εργοδοτών σε βάρος μας.Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές. Μπορούμε να βάλουμε ένα στοπ στην ασυδοσία των εργοδοτών και να υπάρξουν νίκες υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων μας.

Χρειάζεται να ενωθεί και να οργανωθεί στη βάση όλος ο πολυκατακερματισμένος εργατικός κόσμος του επισιτισμού και να συγκροτήσει ένα ενωτικό, μάχιμο, εργατικό αντίπαλο δέοςαπέναντι στα αφεντικά που αυθαιρετούν, ειδικά τους μεγάλους ομίλους που αποτελούν τους βασικούς παίκτες στην σκακιέρα του ξεζουμίσματος των εργαζομένων, απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.Με στόχο την κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αξιοπρεπούς ωρομισθίου, κατοχύρωση όλων των επιδομάτων αδείας και αργιών, όλων των μέτρων υγιεινής κι ασφαλείας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας