Εργατικός Αγώνας

Όλοι οι εργαζόμενοι στο σχολειό του αγώνα

Παρέμβαση Του Χρήστου Μεντή Προέδρου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων. 

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει στη δράση του να διαφέρει –και να φαίνεται η διαφορά από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, δεν πρέπει να λειτουργεί με τη … “λογική ‘’ «αφού το κάνουν οι άλλοι γιατί να μην το κάνουμε και εμείς;». Αλλοιώσεις αποτελεσμάτων, διπλοψηφίες και τόσα άλλα στην προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών δεν διαπαιδαγωγούν τους εργαζόμενους, δεν είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης. Αντίθετα απόλυτα αναγκαία είναι η συνεχής προσπάθεια ζύμωσης της ανάγκης ικανοποίησης των ζωτικών λαϊκών προβλημάτων, η ανάπτυξη δημοκρατικών διαδικασιών και η προσέλκυση στις λειτουργίες και στην δράση ευρύτατων τμημάτων των εργαζομένων, η ανάπτυξη αγώνων. Αυτά απομονώνουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Τέτοιες ανοιχτές και καθαρές διαδικασίες είχαμε στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων όλα τα χρόνια και οι εργαζόμενοι έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις και αναδείκνυαν την ¨ΕΝΟΤΗΤΑ¨ πρώτη δύναμη. Αυτοί, οι εργαζόμενοι του συλλόγου μας, άνοιξαν το δρόμο πανελλαδικά με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και με συντριπτικές πλειοψηφίες (407 υπέρ, 5 κατά) οι συμβασιούχοι να γίνουν μέλη του συλλόγου και να ψηφίζουν και στην ομοσπονδία παρά τις απειλές της ΠΟΕ ΟΤΑ ότι δεν θα μας νομιμοποιούσε. Την πρώτη φορά ήμασταν ο μόνος σύλλογος πανελλαδικά που ψήφισαν οι συμβασιούχοι για την ΠΟΕ ΟΤΑ, την 2η φορά γίναμε τρείς, την 3η φορά 18 σύλλογοι και μετά…..μας ήρθε φιρμάνι από εκεί που δεν το περιμέναμε, χωρίς να μας πάρουν τη γνώμη, ότι οι συμβασιούχοι θα ψηφίζουν σε ξεχωριστές κάλπες για την ομοσπονδία και ψήφισαν μόνο 12 συμβασιούχοι.
Μας γύρισαν τη πλάτη και σωστά πράξανε. Πανελλαδικά εμφανιστήκαμε 7 σύλλογοι που ψήφισαν ελάχιστοι συμβασιούχοι. Σε αυτό διαφωνήσαμε όλοι οι σύντροφοι και φίλοι πλην ενός. Δεν ήταν δυνατόν να προτείνουμε εμείς, οι ταξικές δυνάμεις περιορισμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, και ξεχωριστή κάλπη, να ψηφίζουν και να μην ψηφίζονται. Και ξαφνικά από ταξικό σωματείο, αγωνιστικό, πρωτοπόρο, γίναμε κατά την ηγεσία του ΠΑΜΕ εργοδοτικό, κυβερνητικό, συμβιβασμένοι, έφτιαξαν άλλη παράταξη τη ΔΑΣ που με συνεχείς ανακοινώσεις και τοποθετήσεις βρήκαν τον… ταξικό εχθρό: την… ΄΄ΕΝΟΤΗΤΑ΄΄!! Την παράταξή μας. Ως συνδικαλιστική παράταξη ‘ΕΝΟΤΗΤΑ’ του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων απαντήσαμε στις συνεχείς ψευδείς και συκοφαντικές ανακοινώσεις και ήρθε …η ανταπάντηση από την Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Ψυχραιμία σύντροφοι, η πόλη είναι μικρή και γνωριζόμαστε. Η αλήθειες πονάνε αλλά είναι αναγκαίες.
 Μας λέτε στην ανακοίνωση σας ότι είμαστε απολογητές της μεγαλοεργοδοσίας, ότι στην ΕΝΟΤΗΤΑ ήμαστε συμβιβασμένοι κ.λ.π. χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τα στελέχη σας στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου που δεν απεργούν, που άνοιξαν δρόμο απεργοσπασίας στο Δ.Σ. του συλλόγου. Και δεν μιλάμε για υποψήφιους της ΔΑΣ, του συνδυασμού που μας κατηγορούν ότι δεν αγωνιζόμαστε αλλά οι ίδιοι είναι επαγγελματίες απεργοσπάστες. Δεν έχουν κάνει ποτέ απεργία!!!. όπως παλαιότερα και η επικεφαλής της ΔΑΣ ( βλέπετε τα ψηφαλάκια υπερέχουν … αγωνιστικά. Όσο γι΄αυτό που γράφετε ότι κάνουμε αντικομουνισμό!!! και συνεργαζόμαστε με αντικομουνιστικές ομάδες!!!, όπως λέτε, έχω να σας πω, πως, εμείς, δεν φύγαμε από το ΚΚΕ αλλά μας διαγράψατε -χωρίς ποτέ να δικαιολογήσετε αυτή σας την πράξη – και θεωρώ υποχρέωσή μου να αγωνίζομαι για τα οράματα που πάλεψα για 40 χρόνια αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων και θα συνεργάζομαι με όλους τους συντρόφους που διαγράφτηκαν το τελευταίο καιρό, (όλοι οι παλιοί σύντροφοι της ΚΟΒ των ΟΤΑ έχουν διαγραφεί).
Όλους τους διαγραμμένους συντρόφους, οικοδόμους, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, Ιδιωτικούς υπαλλήλους κλπ που όλοι τους είναι γνωστοί στη κοινωνία για τη δράση τους στο σ.κ. και συνεχίζουν να αγωνίζονται. Εμείς θα συνεργαστούμε με τους εργαζόμενους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες για τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανάγκη ανασυγκρότησής του. Θα συνεργαστούμε στη δράση και στους αγώνες με όλους όσους ανησυχούν με την πολιτική φτωχοποίησης του λαού και πιστεύουν στην ανάγκη ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Τι να κάνουμε; Έτσι τα έφερε η ζωή, εμείς να αγωνιζόμαστε να ενωθούν οι εργαζόμενοι και να αγωνιστούν για τα προβλήματά τους και εσείς να έχετε στενή συνεργασία με τον Μηλιό τον μέχρι πρόσφατα πρώτο στέλεχός του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής του και τώρα, υποστηρικτή του ΚΚΕ γιατί –όπως λέει ο ίδιος- τώρα το ΚΚΕ έχει κάνει αυτοκριτική και ήρθε προς τις θέσεις του. Εξάλλου η αυτοκριτική φαίνεται και από την απόρριψη της αγωνιστικής ιστορίας του ΚΚΕ, ακόμα και του ΕΑΜ αλλά και από την απόρριψη του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος από την καθοδήγηση του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια. Όσο για την εκλογή του προέδρου του συλλόγου από την ¨ΕΝΟΤΗΤΑ¨ που ήταν δεύτερη δύναμη με διαφορά ελάχιστων ψήφων θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι άλλες παρατάξεις υποστήριξαν αυτή ακριβώς τη λύση και επιπλέον σε πάμπολλα σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα πανελλαδικά το ΠΑΜΕ εφαρμόζει την ίδια τακτική που τώρα εσείς καταγγέλλετε. Συνηθισμένα πράγματα. Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους, μην κάθεστε στο καναπέ, μην αποστρατεύεστε από τον αγώνα. Όλοι στον αγώνα, στους δρόμους, όλοι στη δράση. Τέτοιες ήταν οι Θέσεις, οι απόψεις και τα συνθήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για χρόνια.
Η συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν, είναι η αφετηρία και το σχολειό του αγώνα για την παραπέρα δραστηριοποίηση και ριζοσπαστικοποίησή τους. Στην πορεία συνειδητοποιούν ότι η εργατική τάξη πρέπει να γίνει ηγέτιδα δύναμη της κοινωνίας για γενικότερες κοινωνικές αλλαγές και απελευθέρωση όλου του λαού από την καταπίεση και την εκμετάλλευση.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας