Εργατικός Αγώνας

37ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ: Πισωγύρισμα με πολλαπλούς υπεύθυνους

Γράφει ο Κριτόλαος Βοσπορίδης.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το 37ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ όπου καταγράφηκαν τα παρακάτω εκλογικά αποτελέσματα για την εκλογή του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ:

Στο τωρινό 37ο συνέδριο ψήφισαν 705 αντιπρόσωποι και βρέθηκαν 703 έγκυρα ψηφοδέλτια. Το 2016 ψήφισαν 633 και βρέθηκαν 631 έγκυρα ψηφοδέλτια. Έχουμε δηλαδή τώρα μια αύξηση 72 έγκυρων ψήφων. (Σε παρένθεση είναι τα αντίστοιχα αποτελέσματα του προηγούμενου αντίστοιχου συνεδρίου το 2016).

Συνολικά οι ψήφοι κατανέμονται ως εξής: ΔΑΚΕ 178 ψήφους, 22 έδρες (136 ψήφους 18 έδρες), ΠΑΣΚΕ 134 ψήφους 16 έδρες (107 ψήφους 14 έδρες), ΔΑΣ(ΠΑΜΕ) 131 ψήφοι 16 έδρες (112 ψήφοι 15 έδρες), ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ(ΣΥΡΙΖΑ) 100 ψήφοι 12 έδρες (93 ψήφοι 13 έδρες), ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 63 ψήφοι 7 έδρες (70 ψήφοι 10 έδρες), ΣΥΝ/ΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 63 ψήφοι 8 έδρες (53 ψήφοι 7 έδρες), ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) 34 ψήφοι 4 έδρες (57 ψήφοι 8 έδρες) λοιπά ψηφοδέλτια 6 ψήφοι. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα το ΜΕΤΑ έχασε 23 ψήφους και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έχασαν 7 ψήφους. Οι 72 νέοι ψήφοι συν οι 30 που έχασαν αθροιστικά το ΜΕΤΑ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, κερδήθηκαν από τις άλλες παρατάξεις και συγκεκριμένα, η ΔΑΚΕ κέρδισε τους 42 ψήφους, τη μερίδα του λέοντος, η ΠΑΣΚΕ 27 ψήφους και από τρίτη δύναμη υπερσκέλισε τη ΔΑΣ και έγινε δεύτερη δύναμη, η ΔΑΣ 19 ψήφους, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ 7 ψήφους, η ΣΥΝ/ΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 10 ψήφους. Συνολικά δηλαδή ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός και από αυτήν την άποψη το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα.

               Ίντριγκες και συνδικαλιστικές καντρίλιες

Πριν από λίγες μέρες συνήλθε το νέο 85μελές Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, συγκροτήθηκε σε σώμα και ταυτόχρονα εξέλεξε τη νέα 17μελή Εκτελεστική Επιτροπή. Φυσιολογικά, με παρόντα όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, το μέτρο για την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι 5, οπότε με τις καταγεγραμμένες δυνάμεις η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα ήταν: ΔΑΚΕ 4 μέλη και υπόλοιπο 2 ψήφοι. ΠΑΣΚΕ 3 μέλη και υπόλοιπο 1 ψήφος. ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 3 μέλη και υπόλοιπο1 ψήφος. ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) 2 μέλη και υπόλοιπο 2 ψήφοι. ΣΥΝ/ΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 1 μέλος και υπόλοιπο 3 ψήφοι. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 1 μέλος και υπόλοιπο 2 ψήφοι. Η παράταξη του ΜΕΤΑ, κανένα μέλος και υπόλοιπο 4 ψήφοι που όμως, σύμφωνα με το νόμο, δεν μπαίνει στη δεύτερη κατανομή για να δικαιούται να πάρει έδρα από τις αδιάθετες έδρες που μένουν μετά την πρώτη κατανομή. (Ο νόμος δεν θεσπίζει τη γνήσια απλή αναλογική και με μια αντιδημοκρατική διάταξη του, επιτρέπει να μπαίνουν στη δεύτερη κατανομή, μόνον εκείνες οι δυνάμεις που δικαιούνταν και πήραν έδρα από την πρώτη κατανομή). Έτσι θα έμεναν αδιάθετες 3 έδρες που, στη δεύτερη κατανομή, η ΣΥΝ/ΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, με το μεγαλύτερο υπόλοιπο 3, θα έπαιρνε τη 15η έδρα και θα έμεναν 2 ακόμα αδιάθετες έδρες που θα κληρώνονταν ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις, ΔΑΚΕ, ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που θα είχαν το ίδιο υπόλοιπο των 2 ψήφων.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν με αυτόν το φυσιολογικό τρόπο γιατί, στην εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ απουσίασε ένα μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ από την παράταξη της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) που επικαλέστηκε ασθένεια και έτσι ψήφισαν τα 84 και όχι και τα 85 μέλη του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, οπότε για την εκλογή της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, δεν ήταν μέτρο το φυσιολογικό 5, αλλά το 4,94. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στη μεν πρώτη κατανομή να αποδοθούν οι 14 έδρες όπως αναφέραμε και προηγούμενα και να μείνουν αδιάθετες 3, στη δεύτερη όμως κατανομή, προέκυψε, η ΣΥΝ/ΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ να έχει υπόλοιπο 3,1 και να πάρει κατευθείαν τη μια από τις αδιάθετες έδρες στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, σύνολο δηλ. 2, η ΔΑΚΕ να έχει υπόλοιπο 2,4 και να πάρει κατευθείαν τη μια από τις αδιάθετες έδρες στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ σύνολο δηλ. 5, η ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) να έχει υπόλοιπο 2,2 και να πάρει και αυτή κατευθείαν την άλλη αδιάθετη έδρα στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ σύνολο δηλαδή 3 και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ να έχουν υπόλοιπο 2,1 και να μην πάρουν τίποτα, ενώ αν ήταν παρόντα και τα 85 μέλη του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και ψήφιζαν με έγκυρη ψήφο, τότε θα διεκδικούσαν με κλήρωση και οι τρεις (ΔΑΚΕ, ΕΑΕΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) παρατάξεις τις δύο έδρες.

Αυτά τα γεγονότα τα καταγγέλλουν, ως προσχεδιασμένα και προκατασκευασμένα και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ που με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν τη ΔΑΣ(ΠΑΜΕ) για «τοξικές» προσυνενοήσεις, ίντριγκες και συναλλαγές καθώς και «περίεργες νομιμοφροσύνες» στην εφαρμογή του αντιδημοκρατικού νόμου της μη γνήσιας απλής αναλογικής.

Συγκεκριμένα οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στην ανακοίνωσή τους με τίτλο «ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΕΔΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΔΑΚΕ ΚΑΙ ΕΑΕΚ(ΣΥΡΙΖΑ) ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ 37ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ» λένε ότι με «προγραμματισμένη απουσία ενός μέλους του ΠΑΜΕ» το ΠΑΜΕ πριμοδότησε τη ΔΑΚΕ και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν λέγοντας «Φαίνεται ότι τα λόγια για ταξικό συνδικαλισμό και τα καλέσματα κοινής δράσης, τελειώνουν για το ΠΑΜΕ, όταν είναι να αποκλειστούν από τις εκπροσωπήσεις των σωματείων, άλλες ταξικές δυνάμεις και ιδιαίτερα το αγωνιστικό, ανατρεπτικό ρεύμα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ακόμα και όταν αυτό οδηγεί στην πριμοδότηση του κυβερνητικού, κρατικού συνδικαλισμού. Διαβάστε όλη την ανακοίνωση στο site[1]http://paremvaseisdimosiou.blogspot.com/2019/12/37_15.html Το ΜΕΤΑ, επίσης με ανακοίνωσή του, λέει: «Δυστυχώς, ηέλλειψησυνεννόησηςαλλά και ηαπουσία, γιαλόγουςυγείας, ενός μέλους του γενικού συμβουλίου, εκλεγμένου από τηΔΑΣ, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση ότι θα απουσιάζει ή να ζητηθεί η αναβολή εκλογής της ΕΕ, αλλά και ημησυνεννόησητωνΠαρεμβάσεωνμε τοΜΕΤΑ, έδωσαν τη δυνατότηταστις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, στο να ενισχυθούν μεδύοεπιπλέονέδρες (ΔΑΚΕκαιΕΑΕΚ)». Διαβάστε όλη την ανακοίνωση. Σύμφωνα όμως και με ασφαλείς πληροφορίες μας, τις προηγούμενες μέρες, πριν από τη συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, υπήρξε επικοινωνία με πρωτοβουλία στελέχους της ΔΑΣ, προς στέλεχος του ΜΕΤΑ, όπου ειπώθηκε από το στέλεχος της ΔΑΣ, ότι γίνεται μια συζήτηση στη ΔΑΣ για να δώσουν μία ψήφο για να διασφαλίσει το ΜΕΤΑ την έδρα στη ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και να τη χάσει η ΔΑΚΕ ή η ΕΑΕΚ. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ(ΠΑΜΕ) όμως, τόνισε, ότι για να γίνει αυτό, θα έπρεπε, ο υποψήφιος, γιαυτήν την έδρα από το ΜΕΤΑ, να ήταν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο που το ονομάτισε. Η υπαγόρευση αυτή, όσον αφορά στο πρόσωπο, δεν έγινε δεκτή από το ΜΕΤΑ που απάντησε ότι το ίδιο έχει αποφασίσει ποιον θέλει να εκλεγεί και αν θέλει η ΔΑΣ να τον στηρίξει. Ο εκπρόσωπος του ΔΑΣ απάντησε ότι η ΔΑΣ θα έδινε την τελική της απάντηση μέχρι την Τετάρτη 11/12, πράγμα που δεν έγινε.

Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) με ανακοίνωσή της (ριζοσπάστης 17/12/2019 σελίδα 20), απάντησε στις αιτιάσεις, ότι δηλ. αν δεν ήταν μεθοδευμένη η απουσία του ενός μέλους του ΠΑΜΕ από τη συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, θα έπρεπε το ΠΑΜΕ να ζητήσει αναβολή αυτής της συνεδρίασης, αιτιάσεις που περιέχονται και στην ανακοίνωση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Συγκεκριμένα σε αυτήν την ανακοίνωση της με τίτλο Η αντι-ΠΑΜΕ εμπάθεια… τυφλώνει!, η ΔΑΣ, αναφερόμενη στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, μεταξύ άλλων λέει: «…Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να μας κάνουν υπόδειξη ότι έπρεπε να ζητήσουμε και αναβολή της συγκρότησης του Γενικού Συμβουλίου, παρότι είναι γνωστό το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ, που προβλέπει ότι πρέπει να γίνει η συγκρότηση του ΓΣ μέσα σε 10 μέρες». Εδώ όμως γίνεται μια λαθροχειρία γιατί το καταστατικό δεν λέει ότι πρέπει να γίνει η συγκρότηση του ΓΣ σε 10 μέρες, αλλά ότι πρέπει να γίνει μέσα σε 10 μέρες, η συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ για τη συγκρότηση του και την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής που βέβαια, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν γίνει αυτή η συνεδρίαση ή δεν γίνει συγκρότηση και εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, τότε, σύμφωνα με το καταστατικό, ορίζεται νέα προθεσμία για νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και ότι αυτό επαναλαμβάνεται έως ότου ευοδωθούν οι εργασίες του ΓΣ. Με βάση όλα αυτά, επιβεβαιώνεται ότι πράγματι, ήταν μεθοδευμένη η απουσία του μέλους της ΔΑΣ από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Διαβάστε όλη την ανακοίνωση.

Όλα τα παραπάνω, οι παραταξιακές σκοπιμότητες, τα τερτίπια, τα τεχνάσματα, τα ψέματα, οι ίντριγκες, τα αλισβερίσια, οι συναλλαγές, τα κομπρεμί και αντικομπρεμί, όχι μόνον δεν οδηγούν στην πολυδιαφημισμένη ανασυγκρότηση και ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά στην πλήρη απαξίωση και καταβαράθρωσή του και αποδείχνουν εύγλωττα, την άμεση αναγκαιότητα να απομονωθούν και να εκβραστούν όλα αυτά καθώς και οι φορείς τους και να προκύψει ένα υγιές ενωτικό, μαχητικό, ανατρεπτικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γεννημένο από την ίδια τη βάση των εργαζομένων.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας