04/08/2021

Ανακοίνωση της παράταξης «Ενότητα-Συσπείρωση» του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων.

.Αμέσως με τη εμφάνιση του κορονοϊού είχαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Δήμου Ιωαννιτών κ. Ελισάφ. Ζητήσαμε ο δήμος να προχωρήσει σε προληπτικά μέτρα για τους εργαζόμενους (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, εκ περιτροπής εργασία, κλείσιμο κάποιων υπηρεσιών που συνωστίζονται πολίτες), για την αποφυγή μετάδοσης της επιδημίας. Ζητήσαμε να προχωρήσει ο δήμος άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα.

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, όμως γενικά περιμένουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης .

Τώρα υπάρχει ο νόμος για την συνεπικούρηση των υπηρεσιών στη διαχείριση των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19. Γιατί ο Δήμος δεν προχωρά στις προσλήψεις όπως έχουν κάνει άλλοι δήμοι; Λεφτά υπάρχουν, 23 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 27 Μαρτίου στο εργοτάξιο έγινε ενημέρωση από τον Γιατρό Εργασίας για τον κορονοϊό. Ζητήσαμε παρουσία των εργαζομένων από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού και μας απάντησε ότι έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο και θα του εισηγηθεί το θέμα. Αντί αυτού, η Δημοτική Αρχή τη δευτέρα 30 του μηνός δια περιφοράς, αποφάσισε την ανάθεση πλύσεων των κάδων σε ιδιώτη! Γιατί όταν το αυτοκίνητο -πλυντήριο του δήμου ήταν καθόλα έτοιμο; Γραμμάτια μάλλον εξοφλούνται .

Καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει τώρα στη πρόσληψη προσωπικού πριν είναι πολύ αργά. Χρειάζεται προσωπικό για πλύσιμο και απολύμανση κάδων, (όπως γινόταν πάντα από την υπηρεσία του Δήμου) πλύσιμο δρόμων και πλατειών, καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων, οδοκαθαρισμός, καθαρισμός και απολύμανση κτιρίων, αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και κλαδέματα δένδρων.

Στο υπάρχον ελλιπές προσωπικό - όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα- τώρα λείπουν και οι συνάδελφοι που πήραν άδειες ειδικού σκοπού και άδειες υψηλού κινδύνου.

Είναι αυτονόητο για μας ότι στις υπηρεσίες των δήμων δεν πρέπει να μπει ιδιώτης. "Πιστεύαμε" ότι και η δημοτική αρχή βλέποντας τα «χάλια» που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις στην υγεία με την υπονόμευση των νοσοκομείων και γενικότερα την υποβάθμιση του δημόσιου σύστημα υγείας για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων δεν θα ξαναεπιχειρούσε να ιδιωτικοποιήσει υπηρεσία του δήμου αλλά να ενισχύσει τις υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό.

Το πάθημα από τη πανδημία και αυτά που βλέπουμε να γίνονται διεθνώς με εκατόμβες θυμάτων από την πολιτική ευθύνη, την αναλγησία των καπιταλιστικών κυβερνήσεων απέναντι στους λαούς θα γίνει μάθημα και οι εργαζόμενοι που έχουν το πρώτο λόγω, θα λογαριαστούν με τους υπεύθυνους αυτής της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής.

Η «γύμνια» τους αναγκάζει και τους θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων τώρα στα δύσκολα να ψελλίσουν «Κακά τα ψέματα, χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση και δράση, χωρίς την αυτοθυσία των ανθρώπων του κατασυκοφαντημένου δημόσιου συστήματος υγείας, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά θάνατος, δυστυχία και βεβαίως οικονομική και κοινωνική κατάρρευση». Αυτά «αναγκάζονται» και λένε διάφοροι ένθερμοι υποστηριχτές των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Ζητάμε

  • Άμεσα προσλήψεις προσωπικού.
  • Πιστή εφαρμογή για τους εργαζόμενους των οδηγιών που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού και την αποφυγή της έκθεσής τους σε κίνδυνο μόλυνσης.
  • Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. (Αλήθεια τι περισσότερες αποδείξεις θέλουν να δουν π.χ. για την κοινωνική προσφορά των εργαζομένων στο βοήθεια στο σπίτι για να τους μονιμοποιήσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις;).
  • Δώρο και για τους εργαζόμενους των δήμων που είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης.

Για την «Ενότητα-Συσπείρωση»

Μεντής Χρήστος,

Ζώης Γαλατάς,

Μπενέκου Ρένα

Ιωάννινα, 31 Μαρτίου 2020

IMAGE Τα καλοκαιρινά χτυπήματα στην Παιδεία και οι ρεβάνς
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021
Γράφει ο Βασίλης Μπάκος. Μέσα στο καλοκαίρι, δυο φορές έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν να χτυπηθούν εκπαιδευτικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Εκείνοι οι καλοκαιρινοί νόμοι αφορούσαν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ήθελαν να γλιτώσουν, να παρακάμψουν το... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ